• 瀏覽: 11,396
  • 回覆: 41
+2
有的士司機在facebook群組「的士司機資訊網 Taxi」發文,在沙田遇見一名少女等候的士前往約5分鐘車程的酒店,但手頭又缺乏現金...

有的士司機在facebook群組「的士司機資訊網 Taxi」發文,在沙田遇見一名少女等候的士前往約5分鐘車程的酒店,但手頭又缺乏現金,發文者於是利用八達通流動收款機幫少女即場兌換50元

發文者指,今早看到一名少女在沙田車公廟站外等候的士,發文者好奇於是上前打聽,少女要去附近一間酒店。發文者一聽就表示這是「雞腳」(短途的俗語),建議少女徒步15分鐘,少女就解釋她不認識路而且已經遲到。

網民表示為少女即場兌換現金。「的士司機資訊網 Taxi」圖片
網民留言指,「好似公然違反使用條款喎」、「雖然你幫人係好事 ,但用呢啲暗招就小心啲,唔好咁大聲 」。

大部份的士都已經有電子支付系統啦! 等多一架都應該會有!
用8達通套現真係應該犯規, 不過只要條女唔係裝彈公都無人會知
如果呢個唔係少女係中年麻甩佬, 呢個人又會唔會咁主動幫佢?

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2343290/即時-港聞-Juicy叮-無現金少女等的士往15分鐘路程酒店-網民用八達通收款機即兌錢

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-6-6 09:48 發表
有的士司機在facebook群組「的士司機資訊網 Taxi」發文,在沙田遇見一名少女等候的士前往約5分鐘車程的酒店,但手頭又缺乏現金...

...
的士洗唔洗蝕手續費

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2022-6-6 09:53 發表

的士洗唔洗蝕手續費
正常係要但係最近因為要鼓勵用電子消費券其實係要搶客, 新伸請嘅會有一段時間豁免

有的士司機在facebook群組「的士司機資訊網 Taxi」發文,在沙田遇見一名少女等候的士前往約5分鐘車程的酒店,但手頭又缺乏現金,發文者於是利用八達通流動收款機幫少女即場兌換50元。

點解唔義載佢去?

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2022-6-6 09:53 發表

的士洗唔洗蝕手續費
點可以用蝕呢個字呢 ?

司機享受左電子收費服務

又冇人強迫司機去裝呢個系統

引用:

...
我睇唔明呀又!
文中有幾多人呀?的士司機?發文者?少女?
發文者幫少女兌現八達通?
點樣兌現八達通呀?周街都有果D乜野流動收款機咩?

去酒店
又係天使雞曱甴
如果係男人等車,你估仲會唔會幫

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-6-6 10:09 發表

我睇唔明呀又!
文中有幾多人呀?的士司機?發文者?少女?
發文者幫少女兌現八達通?
點樣兌現八達通呀?周街都有果D乜野流動收款機咩?
寫到好亂,要睇多一次先明。
路人甲無啦啦隨身有部八達通收款機?

🙄講撚到八達通過數好撚大發明咁,個妓者係咪古代穿越過黎?都唔撚講微信/支付寶已經有呢個功能幾多年,payme 都一早有啦!咁都當新聞尻吹?

呢d都叫新聞?on L99

引用:
原帖由 billy80 於 2022-6-6 11:03 發表
呢d都叫新聞?on L99
呢D新聞,仲衰過果個咩日日新聞

引用:

...
仲要加個(美)字

趕住去酒店接客,唔記得帶錢

真係多的士用電子收費咩? 點解我好少見到...

個男人50文都無

主題標籤 #八達通
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]