• 瀏覽: 16,082
  • 回覆: 26
[1] 李家超上京領取委任狀, 應該係香港本年度除咗慶回歸之外最重要的新聞活動, 因為期間習近平及李克強都係發表對香港[最重要的講話], 而李家超回港後第一時間開記者會總結行程, 都係傳媒的焦點, 但香港電台早晚兩個時事評論節目[千禧年代]及[自由風], 卻由此至終屁都唔放一個, 全程忽視當李家超係透明, 兩個節目都一言不發, 因為香港電台有編輯自主, 要講乜嘢唔講乜嘢係由節目監製話事, 監製認為發生在鄰國北京的頒授特首委任狀事件, 係跟香港人無關, 香港人無興趣知道及討論, 所以在節目環節中不加討論是對香港人負責任的製作, 如果在以前, 香港電台必定搵區家麟, 楊建興, 劉銳紹, 胡麗雲.............等等, 在節目內齊齊唱衰吐口水, 依家香港電台雖然唔敢再玩唱衰, 但就堅決唔會邀請建制派的人在節目內討論分析李家超今次上京對香港將來的發展走勢, 今日TVB[講清講楚]都搵劉兆佳上去分析新政府的政情.
[2] 言歸正傳, 今次李家超上京, 重中之重的任務就係香港何時跟內地免檢通關, 依照香港政府的排序係要首先跟大陸通關, 但兩地政府部門卻都是各家自掃門前雪, 不管他人死人塌樓, 兩年多以來, 真係望通關望穿秋水.
[3] 李克強係要求香港做好疫情防控工作, 但卻被李家超錯誤解讀係因為香港打針率低而阻礙通關, 但實情香港是否打針率低???
[4] 數字是不會騙人的, 6月5日的統計: 香港人打針總數係17246294針, 第1針係6711204(92.2%), 第2針係6358693(87.4%), 第3針係4059396(59.8%), 第4針係117001, 而近幾日的打針平均人數係每日40970人, 即係預計打3針打到本月尾應該都超過80%, 追近第2針的百分率.
[5] 以全世界各地作比較, 香港人的打針率係 GOP GUN, 仲有, 今年以來有很多人都[閃]咗去外國或台灣, 呢班人在[閃]之前很多都在香港打咗第1針或第2針, 即係依家香港的總人口基數係細過以前, 即係得出的結果必定係打針率高過以前.
[6] 依家在酒吧夜店的爆發群組, 個個都打齊至少3針有疫苗通行證, 有些人更打咗4針, 佢哋打齊針都係照樣中招, 即係打針唔係預防中招, 因為出來泡吧的人個個都預咗中招, 就算中招佢哋都唔理, 因為佢哋打齊針, 中招之後都係輕症, 73歲的銷藥員在台灣都係打咗3針, 都係一樣中招, 但都係輕症唔死得.
[7] 李克強要求香港做好防疫工作, 唔係要求香港人100%打齊3針, 因為打針一樣係中招, 李克強係要香港做好管控疫情, 講得明白就係香港要有實名制健康碼, 唔係用依家的安心出行之外, 又搞一個疫苗通行證, 兩樣嘢都無實名追蹤功能, 出事之後又要兜兜轉轉用座機電話逐個人打電話去追蹤核實資料, 真係搞得來蛇都死, 有些人有反政府反社會心態, 佢哋根本唔會真實合作.
[8] 今日高永文又講要全港市民做快測及自願式呈報, 真係書生之見, 新冠病毒不可能清零, 必定會在社會上反反覆覆傳播的風土病, 即係以任何形式做全民檢測都係竹簍打水一場空.
[9] 所以李家超上任後, 必定要以鐵腕政策推出健康碼, 以3個月時間完全取代安心出行及疫苗通行證, 今年十月後便可以跟大陸商議以兩地的健康碼互認通關, 港版健康碼以前都想做, 只不過發生第5波疫情之後就石沉大海.
[10] 李家超搵地起屋係長年之計, 不爭在一時三刻, 但通關係急如星火, 全世界各地都陸續復常通關, 香港不可能再日日原地踏步等運到.        

澳門政府最醒目, 把[粵康碼]改個名叫[澳康碼], 原汁原味叫澳門市民使用, 所以澳門可以跟大陸正常通關, 有人講澳門人口少所以有利通關, 其實咁講法係錯, 因為病毒係一傳十, 十傳百, 病毒的傳播率唔係因為人口少而傳得慢, 因為中招人數係以人口比率計算, 澳門人口少但土地面積都係小, 所以如中招傳播率都係一樣.
香港一直以來都巴L閉閉, 唔跟大陸的健康碼, 但又不斷講要先跟大陸通關, 即係口講口賠得個吉.

李先生有無錯誤解讀我想不便評論。或許他比誰人都清楚現時本港疫情其實在一個非常危險的爆發點。
幾百學生每天檢測,昨天有二百幾快測感染,已經係一個強烈信號。真係無眼睇。

記得歐美過去“大約每半年就會大規模爆發一次”,這可見香港在九月會好大機會再一次感染數字上升,關鍵點在於七月及八月,又正正是李先生上任時間,還看他力抗自然吧。

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-6-6 04:29 發表
[1] 李家超上京領取委任狀, 應該係香港本年度除咗慶回歸之外最重要的新聞活動, 因為期間習近平及李克強都係發表對香港[最重要的講話], 而李家超回港後第一時間開記者會總結行程, 都係傳媒的焦點, 但香港電台早晚兩個時事評論節目[千禧年代]及[自由風], 卻由此至終屁都唔放一個, 全程忽視當李家超係透明, 兩個節目都一言不發, 因為香港電台有編輯自主, 要講乜嘢唔講乜嘢係由節目監製話事, 監製認為 ...
李生個腦仍未轉彎,仍在執行林鄭谷針策略。

好多野, 唔係一廂情願, 以為換特首就可以改變現狀
阿爺一日仲保住一國兩制呢塊招牌, 香港都唔會有大改變, 防疫亦一樣

現在只是把已掟到爛晒既稻草人, 換上另一個新的............而家可以開始掟石了

引用:
原帖由 finalsm 於 2022-6-7 03:17 發表
李先生有無錯誤解讀我想不便評論。或許他比誰人都清楚現時本港疫情其實在一個非常危險的爆發點。
幾百學生每天檢測,昨天有二百幾快測感染,已經係一個強烈信號。真係無眼睇。

記得歐美過去“大約每半年就會大規模爆發一次”,這可見香港在九月會好大機會再一次感染數字上升,關鍵點在於七月及八月,又正正是李先生上任時間,還看他力抗自然吧。
李生即使唔係頂級天才, 其智力相信一定高於正常人, 否則冇可能在官場打滾幾十年, 做到呢個位
話佢誤解, 是天大笑話, .
兩位李生, 在鏡頭前講既, 只係門面說話, 唔通大家以為, 當閂埋門既時間, 佢兩個仲係咁轉彎抹角講野?
內地對通關有什麼要求, 卡超明白, 香港有什麼難處做唔到, 總理亦明白, 為什麼香港不能完全學內地那套, 大家亦心知肚明

已經講左好多次, 內地防疫是一整套, 外防輸入+監察追蹤+檢測隔離+醫療配套+疫苗覆蓋
香港既短板是外防輸入及監察追蹤
外防輸入, 香港政府已面臨極大壓力而敗陣, 開始放寬入境檢疫措施, 這是向現實低頭(唔好將澳門及內地同香港既經濟結構去比, 真係侮辱智慧)
(全民)監察追蹤, 需要極大政治能量, 付出巨大政治成本去執行, 如果第一關"外防輸入"已敗陣, 做內地式既監察追蹤, 根本毫無意義.
以上這兩點, 卡超唔通打開個肚皮畀人睇, 講到明明白白話搞唔掂咩, 咪求其搵到借口(疫苗覆蓋)拖住先囉

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2022-6-7 15:12 發表
阿爺一日仲保住一國兩制呢塊招牌, 香港都唔會有大改變, 防疫亦一樣

現在只是把已掟到爛晒既稻草人, 換上另一個新的............而家可以開始掟石了
長期居港的稀有清醒人仕

喺Discuss呢片重污染嘅地方, 各方各派的思想都非黑即白極端化, 很小看見清心的人了

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2022-6-7 15:54 發表

李生即使唔係頂級天才, 其智力相信一定高於正常人, 否則冇可能在官場打滾幾十年, 做到呢個位
話佢誤解, 是天大笑話, .
兩位李生, 在鏡頭前講既, 只係門面說話, 唔通大家以為, 當閂埋門既時間, 佢兩個仲係咁轉彎抹角講野?
內地對通關有什麼要求, 卡超明白, 香港有什麼難處做唔到, 總理亦明白, 為什麼香港不能完全學內地那套, 大家亦心知肚明

已經講左好多次, 內地防疫 ...
對!

引用:

特首選舉輸到車毀人亡,只有期望李家超做得衰過林鄭

引用:

即係北京為咗一國兩制呢個招牌同埋面子,就算整死成個香港都在所不計?

引用:
原帖由 papaj 於 2022-6-9 10:28 發表

即係北京為咗一國兩制呢個招牌同埋面子,就算整死成個香港都在所不計?
一國兩制會整死香港,還是一國一制會整死香港?
去問100個人,你估下兩個答案既比例是多少? 我就當50/50

為什麼你的睇法就是正確,阿爺要認同你的?

難不難要看做不做!
實際上政府已推行港康碼政策, 只是宣傳欠奉, 又係下面嗰班屎忽黃公僕係度拖拖拉拉 玩盡佢
如今只有敢北上的人肯安裝!

政府資訊科技總監辦公室(資科辦)今年(一月二日)宣布,(一月三日)起增加15個流動支援站至25個,服務點將會覆蓋全港十八區的港鐵站,協助有需要的市民辦理申請「港康碼」相關手續。

資科辦上月下旬開始安排外展隊在全港十個港鐵站內設立「港康碼」流動支援站,資科辦明日起將於朗屏、上水、烏溪沙、大圍、荃灣西、南昌、紅磡、九龍、太子、九龍塘、黃大仙、何文田、西營盤、灣仔和筲箕灣港鐵站增設支援站,連同上月已投入服務的兆康、大埔墟、東涌、青衣、葵芳、啟德、牛頭角、調景嶺、黃竹坑及北角支援站,在港鐵站的流動支援站增至25個。
https://www.info.gov.hk/gia/general/202201/02/P2022010200234.htm
你商家不肯安裝就別經港北上好了, 做少你班契弟一單半單生意, 香港唔會死得

引用:

一國兩制這個架構會整死成個香港???
那麼,為何一國兩制經過25年,香港仍未倒下???

阿爺堅守承諾,在香港奉行一國兩制,有其作用目的。
如今的中共會只係為了面子而做事?

引用:

點解唔系市民上街請願請求取消一國兩制,國家順從民意??

國家遵守承諾,所以要不要一國一制,在乎香港民意,不是嗎?

抗議8萬5時候有7.幾十萬人上街

關乎切身利益的一國一制時候,為何沒人上街??

原來上街的永遠只有黃人,藍色愛國人士是不懂團結一起上街的?

雖然我很不喜歡分黃藍這種政治光譜,因為很多人既不是所謂黃,也突然所謂藍,純粹就是綠

但既然大家不想,你讓國家點??說就民心所向,但最后民心向哪裡?大家心裡清楚

香港人能放棄什么,要得到什么,大家有沒共識先?

中央看得很清楚,也不傻

一國兩制還是會繼續玩的,玩到什么時候?
玩到港人自己都不想玩的時候

共產黨系造勢的高手,國共相爭時候,勢在中共,民心也在中共,所以中共贏
黑爆全港人忍了幾個月,忍不住每天破壞,大家求中央出手

要改,香港還需要等,等什么?等一個共識,等港人一句“我要改變”

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]