• 瀏覽: 2,303,491
  • 回覆: 253
  • 追帖: 118
+744
引用:
原帖由 Y-hk 於 2023-6-23 09:27 發表

所以李特首說的是事實.
還有不少人心心不息, 想破壞香港安寧和危害國家安全.
制定23條刻不容緩.
23條立法唔使急,最緊要夠嚴密,否則祇有個名而防唔到黃蓄就無謂

引用:
原帖由 muihin 於 2023-6-23 12:38 發表

要1網打盡....
好似國安法初期咁,黃蓄以為無料到仍然唔收手,所以23條一落網就要夠嚴密,班黃蓄仍然試底線就一網成擒,好過見有曱甴走甩先黎小修小補

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2023-6-26 22:14 發表

慳十元八塊可能換來上千的罰款也可能要上法庭,蠢真係唔係扮的
如果將違規使用長者咭改變定性為詐騙案,咁就可以嚇阻大部分案件

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2023-6-26 23:30 發表

地鐵相對少人用長者八達通,巴士我都見過幾次,有個睇落30出頭都用2蚊,我有想過係唔係傷殘人士但仲行得快過我,,講真車長真係好少理。
其實違規用長者咭真的要嚴打,不然好事變壞事,,捉到最少先罰一萬
有部分人係可以傷殘身份使用,例如癌症康復者

引用:
原帖由 funny12 於 2023-7-1 13:30 發表

守咗三年幾,星期二真係中咗,到依家都仲有痰咳,真係有d難搞
近排都多咗人中招

引用:
原帖由 大叔2020 於 2023-7-2 15:36 發表

我上星期都第二次種🍌了!
大叔留心有無長新冠

引用:
原帖由 Y-hk 於 2023-7-3 23:12 發表

飛龍在天, 中國既無人機技術越來越勁. 

https://www.youtube.com/watch?v=JpVBax8UTgE&ab_channel=老外眼里的中国
呢個技術如果改為軍用,咁條龍可能會噴火

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2023-7-5 10:56 發表

班漢奸現在有得震無得訓,現在明花一球,可能有些人出暗花,坐飛機都驚,暗花多機司直接直送香港
邊使出暗花,如果佢路經阿爺友好國家就被截,綁條絲帶當送禮物咁送畀阿爺

引用:
原帖由 救火佬 於 2023-7-14 20:12 發表

我哋慶幸,當日有警察及國家守護我哋,今日先可以睇下邊個笑到最後

當日的黑暗日子,一啲都唔好過,如果比班吉🍊當權,我哋連地底泥都不如
當年係靠大叔同一班版友圍爐,大家互相支持先至捱過黑暴歲月,否則一係去小欖,一係拎把刀出去同曱甴互劈,再次多謝大叔同各位版友

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2023-7-23 12:50 發表

太忙,追帖冇發言空間🤭

無蒲頭很耐,今日追到火兄這個話題,我真的感慨萬千,永世難忘!不得不吐下不快。
記得黑暴前我在香土祇看但從不投帖發言,其實那是我也不會用網上投帖發言功能,包括手寫功能,總之就是電腦白痴白痴+白痴也不過分。
記得一埸大遊行(6/9)之前,網上言論已有顏革味道,611/612己是黑暴進行中,我己知情勢不妙,於是向子女請教學香土投帖發言,終於617日我在香土發出人生第一次綱上發 ...
我早過你跟隨大叔
黑暴初期我係新聞版日日同黃狗吵,又轉載反黃嘅圖片,結果好快被版主禁言,誤打誤撞入咗時政版跟隨大叔,又得各版友圍爐支持先可以捱到國安法出爐,再次多謝大叔同各位版友

支持中央
支持特首
支持警隊

引用:
原帖由 大叔2020 於 2023-8-8 14:00 發表

送中人次爆錶,再創紀錄

https://www.wenweipo.com/a/202308/07/AP64d10306e4b043f38642cd76.html
咁熱天氣都咁多人
我等天氣涼啲先再北上,未適應內地商場冷氣温度

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2023-8-10 17:16 發表

今日警方國安處拘捕了10名已解散的612人道支援基金會的職員
睇番資料,當中被捕的葉寶琳,是曾經反對政府興建高鐵,並煽動菜園村的居民不遷不拆;而另外一位被捕的卓佳佳,是曾經反對政府新界東北發展計劃,亦都係馬寶寶農場的成員
從呢兩位前職員的背景,可見她們被潛伏在教育界內的黃師洗腦,之後被犯氓政棍所利用,到今日她們被捕 ...
逐個捉,唔走去英國就笨

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2023-8-24 13:21 發表

妖台及其他黃媒是有份幫日本淡化排放核污水這件事,又唔肯去日本訪問反對排放核污水的人士,我估計他們收左其主人老尾的order,唔好去日本報導及採訪他們
現時只是得中央電視台及新華社等內地傳媒去報導及採訪他們,而香港只係得大台是肯播放中央電視台在日本的這段報導
去睇大公報fb,前一陣有記者深入福島報導幅射程度,又有公報核污水擴散預測

引用:
原帖由 cannotdisplay 於 2023-8-24 15:48 發表

星話大白

除了西方媒體之外,在我們網絡上,也有不少跟風日媒在給日本排放核污水洗地的。
他們基本引用日媒報道稱排放的核廢水是處理稀釋100倍后的,並稱其氚含量是國際標準的七分之一。
但問題在于,這是核污水,不是核廢水,更不是核處理水。
我們外交部也有多次反駁過這樣的混淆。
日本福島核污染水是經過核電站熔化堆芯的水,這種污染水同正常的核電站廢水的排放完全不是一碼事,兩者的性質不同、來源 ...
橙新聞有講氚

https://m.orangenews.hk/details?recommendId=1189920

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]