• 瀏覽: 811,890
  • 回覆: 3,512
  • 追帖: 130
+378
引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2022-9-24 01:52 發表

條數係人都識,但點解唔接受一個現實,就係omicron之後香港嘅硬件軟件都冇法清零,而且各方利益角力下清零派已經敗陣,就係部份清零派(包括我)及中間派都已經對清零失去耐性及信心。(或者呢一切都係陰謀,係有人操弄)
我睇法係,冇大陸香港會仆,但係繼續兩頭唔到岸只會死得更慘。
乜嘢大格局我冇,我最想通內地,但係好似而家咁孤島仲要爆到七彩,通唔通海外嘅分別就係【經濟會否更差】
果班"所謂"清零派,跟本只係為攻擊林太而話要香港一定要"清零"....
呢班人,當林太宣佈唔做之後,已經唔再題之餘仲話要開放......

依家香港人勢必會衝出香港,將經濟外流,死既只有賣外國貨同食物的商舖...救了航空業同旅遊業界,但後兩者會唔會因為唔夠人手而"飽死"真係唔知...

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2022-9-24 03:17 發表

內地一日嚴格把關,香港不能作為一個去內地的跳板,吸引力有限....

國內生意人落黎後上去要7+3,外國人又不可以經香港將疫監縮短,香港一樣都係兩頭唔到岸?
依家政府向世界開關,只係幫港人去外遊多過吸引遊客黎....
年尾陳奕迅開個唱,也許會令住在海外的華人同內地的居民落黎聽佢既....

0+3呢單野,相信李生有向中央傾過,中央衛健委默許下佢先至公佈....否則,佢今日唔會響抗疫 ...
無論點都好,之後嗰3個月港內會搞幾個獨有嘅大型節目,可以喺短期內刺激本地經濟,因此放寬佐對外嘅檢疫要求先,年尾再檢討。

班商家佬同潛伏喺各界嘅打手近排不停吹要將檢疫期改為0+7,但最終喜出望外剩係需要0+3。絕大部分人應該都冇諗過咁快會放到咁鬆,因此相信中央到某程度上都贊成甚至希望減到0+3。

引用:
原帖由 kylohk 於 2022-9-24 06:14 發表

無論點都好,之後嗰3個月港內會搞幾個獨有嘅大型節目,可以喺短期內刺激本地經濟,因此放寬佐對外嘅檢疫要求先,年尾再檢討。

班商家佬同潛伏喺各界嘅打手近排不停吹要將檢疫期改為0+7,但最終喜出望外剩係需要0+3。絕大部分人應該都冇諗過咁快會放到咁鬆,因此相信中央到某程度上都贊成甚至希望減到0+3。
呢個決定(0+3),中央一定首先知,否則李生不會响昨日下午公佈...
班商家佬表面上贏左,但始終個局面係由中央控制,中央決定了香港對外開放,就間接同市民講想同內地免檢已經係不切實際,你地選擇擁抱外國先,唔該自己負番責任...

引用:
原帖由 3107 於 2022-9-24 00:15 發表

你覺得0+3有計到依條數?
當然有,要嗰 5,000萬國內旅客,香港就要封城清零,睇上海、澳門經驗起碼要全封半年,香港捱唔捱到呢?

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 23-9-2022 17:19 發表
0+3我見
嚟排紅橙黃綠青藍紫都出盡奶力要開外關,就算所謂親中大媽沙連人大誰一代表都吹通外關無問題,前2天國務院和中央領導也說香港一國兩制下開外關不要過份解讀,,,今次加超就求人得人,想做生意想旅行就去吧,嗱,以後經濟無起色就唔好怪我呀,,,,,要來就一定會來我地小市民也無辦法,只能盡量適應吧,,,,但無中央點頭也不會成事的,香港這數據可讓國家參考,,等 ...
希望腰兄的水晶球再次言中,從現實角度看,魚港今次0+3真有點先行先試的意味,看看較大規模的人流進出,與不防疫的外地接觸,回來的感染率如何?打夠針的,中招後變重症的機會有幾高?中招返魚港對社區傳播的影響有幾大?

要用人特別是大量人數的實驗,不容易搞,但呢啲數據確重要,反正魚港人人要開放,那就為國家出點力吧!

引用:
原帖由 救火佬 於 2022-9-24 10:32 發表

希望腰兄的水晶球再次言中,從現實角度看,魚港今次0+3真有點先行先試的意味,看看較大規模的人流進出,與不防疫的外地接觸,回來的感染率如何?打夠針的,中招後變重症的機會有幾高?中招返魚港對社區傳播的影響有幾大?

要用人特別是大量人數的實驗,不容易搞,但呢啲數據確重要,反正魚港人人要開放,那就為國家出點力吧!
習主席2年多首次外訪經過中南海會議才落實,外訪後就要全力準備二十大又一個五年計劃,也應該是習主席最後五年任期了,這五年大把事情要做,,,,而開放國門一定也是重點但以什麼形式什麼時候就要大量數據,,,這些數據就留比不認中國人但永遠洗不掉的愚港人做了,,,一帶一路金磚5+x總要頻繁交往的,,所以國門就要開的但用愚港用語怎是可控情況下啦,這些就留比領導人了

引用:
原帖由 救火佬 於 2022-9-24 10:32 發表

呢個數據對大陸好有用,起碼知道通關後推算對國內通關影響。香港還有最高危個班示範無針開關實驗。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2022-9-24 10:44 發表

習主席2年多首次外訪經過中南海會議才落實,外訪後就要全力準備二十大又一個五年計劃,也應該是習主席最後五年任期了,這五年大把事情要做,,,,而開放國門一定也是重點但以什麼形式什麼時候就要大量數據,,,這些數據就留比不認中國人但永遠洗不掉的愚港人做了,,,一帶一路金磚5+x總要頻繁交往的,,所以國門就要開的但用愚港用語怎是可控情況下啦,這些就留比領導人了
澳門明確維持7+3呢。

其實問題係香港與內地思維不同,例如過境車安排希望深圳處處遷就香,而深圳全市就要日日核酸為代價,而香港方面似乎唔respect.....

明天開始陪伴我們2年多的430疫情發佈會也取消了,日後以新聞稿來發佈疫情資訊,,大家好好照顧自己了

澳門行法反映出內地對外開關態度!😶

引用:
原帖由 hk_mask 於 2022-9-24 14:20 發表
澳門行法反映出內地對外開關態度!😶
一個對內,一個對外...
事實是澳門唔對內係乜都會死,因為他靠太多內地勞工

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2022-9-24 14:17 發表
明天開始陪伴我們2年多的430疫情發佈會也取消了,日後以新聞稿來發佈疫情資訊,,大家好好照顧自己了
張竹君醫生太辛苦了

引用:
原帖由 054D 於 2022-9-24 13:11 發表

澳門明確維持7+3呢。

其實問題係香港與內地思維不同,例如過境車安排希望深圳處處遷就香,而深圳全市就要日日核酸為代價,而香港方面似乎唔respect.....
港美同步,陸澳同步,咪睇下嚟緊兩地經濟會點,不過20後陸澳可能會鬆啲,個人估計。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2022-9-24 14:42 發表

一個對內,一個對外...
事實是澳門唔對內係乜都會死,因為他靠太多內地勞工
勞工係果,客頭係因

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2022-9-24 14:17 發表
係呀,復常,要自己保護自己架啦。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]