• 瀏覽: 2,304,129
  • 回覆: 7,461
  • 追帖: 118
+744
睇題目,今次講歌。
有部份版友應該知道,大叔曾經有另一個系列,叫《大叔歌單》,都出咗二三十個帖。不過音樂版,唔比講政治,否則就ban,所以今次講《前》呢首歌,就要係時政版講。記憶中,慶祝回歸嘅歌有以下嘅歌曲:

2007 始終有你
2012 難忘時刻
2017 香港•我家
2022 前

首歌好唔好聽,真係見仁見智。不過相比以前,今次有份唱《前》的歌手,多了內地歌手,包括張杰、張靚穎、伍珂玥,真係開始「中港一家人」?至於其他香港歌手嘛,大多已經係內地音樂綜藝節目經常亮相嘅一群。當然,「人各有志」,好多YC「吹噓好紅」嘅歌手,當然又唔會係呢首歌出現。但又很奇怪,去油管睇睇啲留言,又經常睇到一啲「酸溜溜」的留言.........YC心理,真係並非常人可以理解嘅!

但做人,總要向前看嘅。
死牛一面頸,又或死唔斷氣,都正正係200幻YC嘅特色。上一帖「大叔短評007」,由第一個出post的時間是28/02/2022,直到今日05/06/2022,經歷了香港另一個起伏跌盪的三個多月,有O仔肆虐令大量士民中招及老人家「走咗」,再到林落李上,在在表示政治嘅嘢,一日都嫌多。

在這個時期,大叔仍然如其他版友般,關心俄烏局勢,關心內地及愚港疫情,關心邊個做CE/CS,關心幾時通關,亦都關心《聲生不息》啲花絮。爐要繼續圍,不過會由猛火變中火,現在再變文火了。

報到

繼續支持大叔!繼續支持祖國偉大復興!

繼續支持大叔👍🏼

報到先

繼續支持大叔,希望祖國繼續繁榮昌盛

引用:
原帖由 大叔2020 於 2022-6-5 19:55 發表
睇題目,今次講歌。
有部份版友應該知道,大叔曾經有另一個系列,叫《大叔歌單》,都出咗二三十個帖。不過音樂版,唔比講政治,否則就ban,所以今次講《前》呢首歌,就要係時政版講。記憶中,慶祝回歸嘅歌有以下嘅歌曲:

2007 始終有你
2012 難忘時刻
2017 香港•我家
2022 前

首歌好唔好聽,真係見仁見智。不過相比以前,今次有份唱《前》的歌手,多了內地歌手,包括張杰、張靚穎、伍珂玥,真係 ...
前幾日呢首歌啱啱出果日,數字報既標題就係鏡仔無份唱🤣🤣

我心諗鏡仔何得何能有資格唱呢首歌呀,同一個選秀節目出黎既爆炸頭mike在聲生不息既表現真係贏紅館開show既鏡團十幾條街

支持大叔,大叔對新特首有期望嗎?

引用:
原帖由 大叔2020 於 2022-6-5 19:55 發表
睇題目,今次講歌。

2007 始終有你
2012 難忘時刻
2017 香港•我家
2022 前

首歌好唔好聽,真係見仁見智。不過相比以前,今次有份唱《前》的歌手,多了內地歌手,包括張杰、張靚穎、伍珂玥,真係 ...
報到先,支持!

引用:
原帖由 扯旗幫 於 2022-6-5 20:14 發表
支持大叔,大叔對新特首有期望嗎?
無大期望,尚待觀察。
因為到現在我都係相信,比家超係最後一刻先被「擺上去」做特首。

聲生不息真係好好睇,吾只gigi, 內地歌手即使廣東話吾正,有勇氣唱以經值得讚,需知內地人對廣東歌真係有興趣又吾敢唱既,聽到教車C苦同紙皮石都敢唱囉,必定有所鼓勵。其他外省歌手唱廣東歌可為真有驚喜。至於黃L話好L紅果D黃歌手,小的一首都未聽過,好似宜家紅館門開賣緊都未滿播? 綺,實名登記,國安資料庫又可以充實不小。不過公司黃同事話自己撲到非都不知幾L開心咁,哈,活在自己世界的人,無言。聲生不息就快開埸喇88。

支持大叔繼續開帖!
大火轉中火再去文火,切合香港政情,去政治化,重回民生。

引用:
睇題目,今次講歌。

2007 始終有你
2012 難忘時刻
2017 香港•我家
2022 前

報到先

撐!

支持中央!
支持未來特首李先生!

舊A/C無左password…幾經辛苦儲夠分繼續留言!
繼續支持大叔開爐🤗🤗今晚繼續準時收看聲生不息
神舟十四號航天員進入天和核心艙喇

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]