• 瀏覽: 2,303,499
  • 回覆: 7,461
  • 追帖: 118
+744
引用:
原帖由 大叔2020 於 2022-6-6 08:52 發表
黃師,早走早著,不送!

https://www.hk01.com/政情/777697/教師流失飆7成-蔡若蓮稱健康更替輕微變化-回應留任-死而後已
健康更替,老油條常額黃教畜自動消失,讓位出來。

引用:
原帖由 ahmei 於 2022-6-6 10:29 發表

健康更替,老油條常額黃教畜自動消失,讓位出來。
我驚新入去仲叭街呀,向內地招人,成狗日外國招老師為什麼內地唔得呀

引用:
原帖由 SKY2019 於 2022-6-6 09:15 發表

又係政府嘅錯⋯⋯
本來幾欣賞高醫生, 亦滿意他做局長時的表現
但自己主動離開崗位, 卻又說三道四, 道德上就講唔通
不如你自動請纓, 再入熱廚房做下屆局長, 負責處理疫情, 咁我就更敬重你

感謝大叔

引用:
原帖由 大叔2020 於 2022-6-5 19:55 發表
睇題目,今次講歌。
有部份版友應該知道,大叔曾經有另一個系列,叫《大叔歌單》,都出咗二三十個帖。不過音樂版,唔比講政治,否則就ban,所以今次講《前》呢首歌,就要係時政版講。記憶中,慶祝回歸嘅歌有以下嘅歌曲:

2007 始終有你
2012 難忘時刻
2017 香港•我家
2022 前

首歌好唔好聽,真係見仁見智。不過相比以前,今次有份唱《前》的歌手,多了內地歌手,包括張杰、張靚穎、伍珂玥,真係 ...
我還是喜歡霑叔詞,有意景和情懷。
                  我的中國心 

引用:
原帖由 boco2002 於 2022-6-6 12:22 發表

我還是喜歡霑叔詞,有意景和情懷。
                  我的中國心 
YC話:黃霑係邊個?淋直及歪文就識!
爛鏡話:黃霑?out 啦!

引用:
原帖由 大叔2020 於 2022-6-6 08:46 發表
算係做嘢了!
也反映到班黃師為保飯碗,之前講咩咩大原則都係廢話!
https://m.mingpao.com/pns/要聞/article/20220606/s00001/1654453097466/審藏書嘆準則未明-教師自訂紅線-教局促確保不危國安-有校下架逾200書-有認「自我審查」
冇得比人睇自己飲紅酒已經冇面,玩下手重要衰收尾,一班食慣嘆慣吹慣水既物體,緊係糧要緊。

引用:
原帖由 大叔2020 於 2022-6-5 19:55 發表
睇題目,今次講歌。
有部份版友應該知道,大叔曾經有另一個系列,叫《大叔歌單》,都出咗二三十個帖。不過音樂版,唔比講政治,否則就ban,所以今次講《前》呢首歌,就要係時政版講。記憶中,慶祝回歸嘅歌有以下嘅歌曲:

2007 始終有你
2012 難忘時刻
2017 香港•我家
2022 前

首歌好唔好聽,真係見仁見智。不過相比以前,今次有份唱《前》的歌手,多了內地歌手,包括張杰、張靚穎、伍珂玥,真係 ...
報到!

大家好,報到先,繼續支持大叔

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2022-6-6 11:08 發表

本來幾欣賞高醫生, 亦滿意他做局長時的表現
但自己主動離開崗位, 卻又說三道四, 道德上就講唔通
不如你自動請纓, 再入熱廚房做下屆局長, 負責處理疫情, 咁我就更敬重你
醫療界山頭林立,好難“行”,隨時叉錯腳look落山。
埋堆“維威喂”,埋唔到或埋錯就……。

賀一誠:未收到港澳8月通關消息 冀暑假實行「7+7」隔離-點新聞
https://m.dotdotnews.com/s/20220 ... b0adad9d40b173.html

近日網上傳言指港澳兩地或於8月通關,澳門旅遊局日前澄清,相關消息並非由澳門旅遊局發出,當局至今沒有收到任何關於8月可以放寬港澳通關的消息。據澳門媒體報道,澳門特區行政長官賀一誠今日(6日)表示,沒有收到消息稱港澳將於8月通關,強調此事非他能決定,需交由衞生部門和治安部門協調。

另外,有關澳門防疫隔離政策方面,賀一誠表示,內地有4個城市於5月已試行「10+7」防疫措施,即10天在酒店醫學觀察,隨後7天居家隔離,內地目前正檢討相關工作,他相信會成為趨勢,待內地完成評估後,澳門亦會爭取落實,不排除「7+7」,希望可於暑假達到目標,但強調一定要在疫情緩和下才推行。

引用:
睇題目,今次講歌。

2007 始終有你
2012 難忘時刻
2017 香港•我家
2022 前

對新一屆寄望只有一個 執好政府內部臃腫架構 ..... 全方位改組 內奸不內奸都要恰當處理
雖則基本法保障供墓園待遇 但沒有訂明不能裁減理順架構

外面怎麼樣已不理會

新任特首真的跟隨中央步伐應對外界沖擊使可

攪好自身櫃檯 便對國家減輕負擔了

獨家|據悉鄭若驊不連任 前大律師公會主席林定國將接任律政司司長

https://www.stheadline.com/港聞/30 ... 前大律師公會主席林定國將接任律政司司長

《星島》獨家消息、候任行政長官李家超上周赴京返港後,有傳律政司司長鄭若驊將不會連任,有消息指,律政司司長一職很大機會由前大律師公會主席林定國資深大律師接任。

據《星島》得悉,林定國剛正式辭任政務司司長辦公室轄下行政署的行政委員會主席一職,而近日業內有傳林定國開始推卻手頭上的案件。本報記者今午向資深大律師林定國查詢是否接任律政司司長職位時,林定國回覆說「不好意思,不作評論。」

林定國於1985年香港華仁書院中五畢業,1987年香港華仁書院預科畢業,1990年香港大學取得法學士學位1992正式成為執業大律師、2013年獲委任為資深大律師。2014至2017年擔任香港大律師公會副主席。2015年起:不定期獲委任為香港高等法院原訟法庭暫委法官,2017至2018年擔任香港大律師公會主席,2019年出任消費者委員會主席,2019年擔任監警會委員。

此外,林定國亦曾擔任多項公職,包括行政上訴委員會副主席、稅務上訴委員會委員、人事登記審裁處審裁員、暴力及執法傷亡賠償委員會委員、以及遊戲機中心委員會委員。

記者 徐曉伊

社區及院舍照顧員總工會宣布解散 本月16日後停止運作

https://www.stheadline.com/港聞/3096453/社區及院舍照顧員總工會宣布解散-本月16日後停止運作
職工盟屬會之一的社區及院舍照顧員總工會宣布解散,運作至本月16日的最後理事會會議後便停止。

總工會表示,上月29日召開會員大會,當天會議在足夠合資格會員投票下,通過總工會解散決議,正等待勞工處職工登記局批准。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]