• 瀏覽: 85,759
  • 回覆: 188
  • 追帖: 1
+6
拉埋班磚家啦,係佢地虛報就真。香港死亡率冠絕全球,就出嚟9UP香港有四百萬人感染,憑空捏造都夠膽死,疫情發佈會班e生就唔使理科學唔使理數據,跟人尾9up香港半數人感染,咁食衞局應該發出三四百萬復康碼先係嘛,依家發咗幾多呀,成9日搬龍門搬到自己柒咗都唔知

引用:
原帖由 whitepig88 於 2022-6-4 03:12 發表
拉埋班磚家啦,係佢地虛報就真。香港死亡率冠絕全球,就出嚟9UP香港有四百萬人感染,憑空捏造都夠膽死,疫情發佈會班e生就唔使理科學唔使理數據,跟人尾9up香港半數人感染,咁食衞局應該發出三四百萬復康碼先係嘛,依家發咗幾多呀,成9日搬龍門搬到自己柒咗都唔知
磚家講野唔使負責

引用:
原帖由 pklydia 於 2022-6-2 22:53 發表

可能病毒輕,很快好番
oic.

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-6-2 06:29 發表
本港疫情再有變數,衞生署通報,本港昨新增505宗新冠肺炎確診個案,較前日數字大幅反彈五成,更是自4月23日以來的單日新高。衞生防護中心發現有人疑「報假案」,近日在快測覆核的非確診比例由以往的7%大增至15%至38%,推斷5月31日第3階段疫苗通行證實施,而已打兩針的市民或於2月和3月染疫後未有呈報,故希望以此取得康復紀錄。警方接獲5宗相關部門轉介,案件交由網絡安全及科技罪案調查科接手調查,至今共有 ...
快測「報假案」暫3人被捕, 衞生署擬要求全部呈報人士核酸覆檢。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0605_00822_001.html

引用:
原帖由 東方紅 於 2022-6-2 16:56 發表

你唔報,咩都係你自己話嘅啫,關人咩事?
唔報咪當你冇中過招囉,咁咪去打針囉,畀晒時間你地報,自己唔報,又關人事?
而家先話三月中招?你話三月中過六合彩都得啦,邊個知?
1. 已經由3月開始電郵比衛生署, 有晒證明嘅
2. 衛生署講嘅, 快測佢係承認嘅
3. 2月尾3月頭係自生自滅期, 你有病自己測, 自己食藥, 自己隔離, 電話永遠打唔通嘅時候
如果你仲有記性, 應該仲記得有段日日3-4萬嘅日子
我就係呢段時間中, 報嚟做乜? 跟本無人會理你

今日, 我終於夠3個月, 我去咗打第三針, 同我打針嘅姑娘話
你未夠180日喎, 唔可以打, 我將成件事同佢講, 佢只係話好多人都係咁,
但命係你嘅, 決定權係我手, 但真係我話事咩?
我唔打, 即係3個月內我連餐廳都入唔到
最後我堅持打針, 希望明天報紙唔會見到我係因為打針而死咗

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2022-6-6 14:02 發表

1. 已經由3月開始電郵比衛生署, 有晒證明嘅
2. 衛生署講嘅, 快測佢係承認嘅
3. 2月尾3月頭係自生自滅期, 你有病自己測, 自己食藥, 自己隔離, 電話永遠打唔通嘅時候
如果你仲有記性, 應該仲記得有段日日3-4萬嘅日子
我就係呢段時間中, 報嚟做乜? 跟本無人會理你

今日, 我終於夠3個月, 我去咗打第三針, 同我打針嘅姑娘話
你未夠180日喎, 唔可以打, 我將成 ...
如果你真係嗰時中,那時個申報平台都仲未面世,的確係冇得報,但事後個平台整番好後,你就要申報番,最初係全部第五波時間中招嘅都係承認嘅,到後來,回落番先有限時申報。

引用:
原帖由 東方紅 於 2022-6-6 14:21 發表

如果你真係嗰時中,那時個申報平台都仲未面世,的確係冇得報,但事後個平台整番好後,你就要申報番,最初係全部第五波時間中招嘅都係承認嘅,到後來,回落番先有限時申報。
我SEND過5次電郵到官方指定嘅電郵上 ratp@dh.gov.hk (由3月中至5月尾)
但上星期五都有新聞, 叫我地唔好「糾纏取回康復紀錄」, 但疫苗中心叫我180日後先好打針
咁即係我點呢? 即係政府要你做呢樣野, 但又唔比我做呢樣野
衞生防護中心總監徐樂堅亦稱呈報平台僅可申報當日及前一天的確診個案,呼籲康復者不應再糾纏取回康復紀錄;建議他們接種第3劑疫苗,以符合疫苗通行證規定。

https://hk.news.yahoo.com/快測確診避打三針-調查虛報警拘3人-214500201.html

引用:
原帖由 lctj9 於 2022-6-2 09:33 發表
可能網上有人教導
喺連登一直鼓吹黃人以2、3月嘅舊快測陽性相改日期嚟虛報,以咁嚟避打第三針

喺telegram仲有人售賣已改日期嘅快測陽性相,售價1千蚊一張

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]