• 瀏覽: 32,298
  • 回覆: 201
+14
引用:
原帖由 kid_a 於 2022-6-1 16:07 發表

以我所聽返黎, 好多朋友第三針打伏必泰先出事...
皮膚敏感, 出尤, 不同地方出現炎症....
我屋企兩個後生,每次打完復必泰第二日都謝哂

引用:
原帖由 richardli008 於 2022-6-1 16:20 發表
全世界得香港係有科興溝mRNA數據不過都好少人,真係唔知佢哋想比較啲乜?自己讚自己?
推廣復必泰

引用:
原帖由 香煎瘦水樽 於 2022-6-1 16:57 發表

我個人覺得不要溝針,不用聽專家講,只要打了預防針就算,如果溝針發生咩事,專家又話你不好彩.
世衞都叫唔好溝針,因為完全係兩種唔同機制,會引發過敏反應,呢樣佢哋反而無研究,所以自己揀啦。

引用:
原帖由 富豪1 於 2022-6-1 19:06 發表

想知你哋點解唔打針,好多地方去不到喎?
我地全家只信默沙東口服藥。唔堂食轉買外賣姐  超市online shopping 係屋企就搞掂啦  佢夠薑咪話唔打針唔比搭車唔比返學囉 睇死佢唔敢啦 如果佢話打一針派一萬或者派比iphone手機既話都會考慮打一針咁大把既  唔派錢就睬佢都傻 

引用:
原帖由 RogerVsPete 於 2022-6-1 18:24 發表

x2
mrna 的reverse transcription隱憂, 佢哋從來都唔提, 呢d研究人員其實係為藥廠工作。
mRNA 引致的 induced AIDS 將會成為日後人類大患,到時傷風感冒都可以致命

之前睇過鍾南山講過,都係話第三針mRNA好
但問題係香港的mRNA只有服必die😨

引用:
原帖由 becktoria 於 2022-6-1 15:23 發表
最重要是有效幾耐, 如果得一兩個月, 咁就不值得冒心肌炎風險
1個月。

引用:
原帖由 kingking99 於 2022-6-1 18:57 發表

T細胞冇多到,只是短暫時間增加抗體,但要冒嚴重副作用的風險
不停地違反生物免疫機制,最終會付出沉重代價。

引用:
原帖由 奧薩瑪賓拉登 於 2022-6-1 19:32 發表
中國何解死守清零
其中之一原因就是疫苗的分野........

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2022-6-1 19:12 發表
咁前嗰排乜鳩3針科興定伏必中個死亡率極度接近兼科興仲低咗0.1%, 係乜鳩data嚟?
真相如不能賣錢的就會被埋沒

引用:
原帖由 zhangan 於 2022-6-1 17:18 發表

香港有咁多人打科興,唔明點解7隻疫苗冇包括科興去硏究
得好唔得好,起碼都有個數據去俾香港人選擇
做國產疫苗研究??
誰會願意

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2022-6-1 19:38 發表

中國何解死守清零
其中之一原因就是疫苗的分野........
mRna 的確係好野,防止100萬人生存。

引用:
原帖由 凍奶粉 於 2022-6-1 14:55 發表
中大醫學院今(1日)發表研究報告,指出長者及低免疫力人士第三針打mRNA疫苗(本港現時提供的mRNA疫苗為復必泰),可顯著降低感染新冠病毒的風險。團

...
好多人打左三針科, 咁佢地現在應該點做?

有冇香港研究,打復必太中多啲定少啲

引用:
原帖由 奧薩瑪賓拉登 於 2022-6-1 19:32 發表
可能就係這個原因, 佢已冇得做專家組組長了.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]