• 瀏覽: 59,431
  • 回覆: 5
+3
到底而家打針係為咗滿足某啲官員定系為咗防止感染?
大部份人中咗本身都會輕症。
抗原原罪,又稱霍斯金現象, 是指身體免疫系統在遭遇到與初次感染有些微不同的外來物時,傾向利用初次產生的免疫記憶,而非再次產生免疫反應的一種特性。這會使免疫系統「受制於」初次抗原引起的免疫反應,而不能針對之後的抗原感染產生最有效的反應。
香港好多羊生羊太去咗打第三針。而家啲針根本好難防到新變種,而且不斷注射過時嘅疫苗,遲下撞到更加新變種遲早會產生抗原原罪效應,到時只原會死多兩錢重。你話免疫細胞記憶,我打兩針科興就算。

引用:
原帖由 tongchunyu 於 2022-5-30 14:30 發表

算吧啦,啲專家諗嘢都戇鳩鳩。打咗針去堂食一樣會中招,見到啲人堂食果啲真係笑撚咗
遲啲大把三針群組,專家繼續厚顏無恥。

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2022-5-30 18:00 發表

台灣L有科學解釋

https://www.youtube.com/watch?v=UX6QfDpfYQI
有啲呃人喎
舊款疫苗邊撚度係RBD?
舊款疫苗全部都係S蛋白
而家問題唔係唔夠高抗體,係啲抗體唔打得。
好似中國出咗一隻雙抗嘅抗體藥,對暫時咁多種病毒都一樣咁打得。

引用:
原帖由 seiyachan 於 2022-5-30 23:51 發表

唔做d野點坐收幾十萬個月仲要加7%
自己做唔到野就逼人哋打針。

引用:
原帖由 Dani123 於 2022-5-31 16:43 發表

其實如果比呢班唔打針但多多藉口嘅人自由出入。對守規矩果班根本就不平
領導研究的港大醫學院內科學系傳染病科主任及臨床教授孔繁毅表示,至今全球已有超過5億人感染,死亡人數達600萬人,Omicron變異病毒株對疫情帶來很大挑戰,Omicron病毒株有免疫逃逸,因此急需第二代吻合Omicron病毒的疫苗。

引用:
原帖由 Joeycky 於 2022-8-6 19:22 發表
政府不如考慮出打針令,如無醫學健康證明唔打得,就必須打針,過限期唔打罰一萬。
行政法要符合比例原則。
而家啲疫苗完全唔防感染,亦阻止唔到患者傳染畀其他人,完全強制接種係不成比例,如果真係夠膽推呢啲法兩野就俾人JR死咗。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]