• 瀏覽: 20,136
  • 回覆: 122
+6
引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-5-29 20:02 發表
當市場趨勢係減薪時, 公務員就堅持凍薪.
但凍薪唔影響公務員加point, 即係加薪.
刁民淨係識得講公務員跳point, 跳point就等於加薪。刁民知的唔知的, 淨係識係到X噏。跳point, 係未max嘅公務員先有point跳, 到左一定年資, max左嘅全部原地踏步食自己, 除非有得升, 唔係就係咁先。紀律部隊就有幾個Long service increment,  不過就有排等, 咁點樣跳point等於加薪? Max左嘅公務員去邊到搵point跳? 刁民知的唔知的, 淨係識出嚟X噏。

全民反對都係要加 政府果然係與民為敵

亞洲四小龍中表現最差的政府

都話清左政府內部d黃畜曱甴咪尤你加

簽字個位都係公務員?吃公家糧,有🉐️食唔食?

貧富縣殊  香港 又多一個原因答案 : 政府肥上瘦下 ,根本冇心解決呢種現象

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-5-29 21:37 發表

刁民淨係識得講公務員跳point, 跳point就等於加薪。刁民知的唔知的, 淨係識係到X噏。跳point, 係未max嘅公務員先有point跳, 到左一定年資, max左嘅全部原地踏步食自己, 除非有得升, 唔係就係咁先。紀律部隊就有幾個Long service increment,  不過就有排等, 咁點樣跳point等於加薪? Max左嘅公務員去邊到搵point跳? 刁民知的唔知的, 淨 ...
跳point 除了加薪
還有甚麼?
廢up?

跳point 可以加薪
絕大部份私人公司都沒

政府加入工,再跳point
即係加上加
否認甚麼?

好多wfh 2年

引用:
原帖由 來如雷霆收震怒 於 2022-5-29 22:35 發表
好多wfh 2年
WFH = 抗疫有功
當然要加

沒有升職
沒有加人工
但仍然透過所謂跳 point 加薪
此種荒謬手法
就只存在公務員系統
不合時宜
為何不一早取消?

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 29/5/2022 20:02 發表
當市場趨勢係減薪時, 公務員就堅持凍薪.
但凍薪唔影響公務員加point, 即係加薪.
完全是兩樣事情, 薪酬趨勢是按市場調査, 而各增薪點是入職該職系時已既定的薪酬與福利, 是僱傭合約, 要尊重合約精神。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2022-5-29 16:19 發表
明係肥上瘦下益自己友啦,仲死撐。
應該凍薪:前年應減薪而未減.怎對得香港人,重想加

引用:
原帖由 wang8699 於 2022-5-29 21:49 發表
全民反對都係要加 政府果然係與民為敵
林奠臨死前家屬謝禮。

加稅先
利得稅加10%
薪俸稅又加10%

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]