• 瀏覽: 20,117
  • 回覆: 122
+6
一年一度的薪酬趨勢調查本月18日已公布,公務員薪酬趨勢淨指標為低層及中層分別加薪2.04%、4.55%,高層加薪則達7....

根本上最唔應該加人工就係嗰班政府官員

新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0529_00822_001.html

明係肥上瘦下益自己友啦,仲死撐。

睇黎加硬, 差在加幾多

引用:
原帖由 The_Big_O 於 2022-5-29 15:20 發表
一年一度的薪酬趨勢調查本月18日已公布,公務員薪酬趨勢淨指標為低層及中層分別加薪2.04%、4.55%,高層加薪則達7....

根本上最唔應該加人工就係 ...
講真,公務員叫合理,最低工資唔加又叫合理,係唔係講,低下層窮係合理,最重要上層富貴?講真啊。你收幾十萬一個月,仲要加得最多。

公務員有d得皮幾一個月,唔係人人都三五七萬

第一次支持老聶

一男子方案  

引用:
原帖由 101708858 於 2022-5-29 16:30 發表
公務員有d得皮幾一個月,唔係人人都三五七萬
公務員個個3,5,7皮才合理?

aco
請F.5 畢業
打字影印
也要用3皮請?
政府能不破產?

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2022-5-29 16:19 發表
明係肥上瘦下益自己友啦,仲死撐。
資本主義係咁,唔通做奴隸的人會變左做皇帝咩

引用:
原帖由 wtf_name 於 2022-5-29 19:59 發表

北韓社會主義最公平
人人吃草
領導除外

當市場趨勢係減薪時, 公務員就堅持凍薪.
但凍薪唔影響公務員加point, 即係加薪.

引用:
原帖由 wtf_name 於 2022-5-29 19:59 發表

呢D係咩歪理?

支持聶局長

三耳你講嘢買曬兩邊喎,唔掂喎,依頭你就話佢哋合理,依頭你又話政府唔單看指標,你只會兩頭唔對岸咋

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]