• 瀏覽: 33,873
  • 回覆: 185
+2
英國5月26日宣布將對包括英國石油公司(BP)和蜆殼(Shell)在內的石油與天然氣公司徵收25%暴利稅,並幫助那些因能源賬單價格不斷上漲、正面臨嚴重

睇到呢篇新聞 我笑了
加越重稅 最後商家佬咪將呢D轉嫁去消費者身上
稅 係每年交
但油 就每個禮拜都要入
究竟係邊個天才諗到咁做 真係要俾個叻佢

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/775255/英國將對石油與天然氣公司徵收25-暴利稅

公司加返價,好多用唔起即變相行路。運輸又停。。整個運行亂曬

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-5-28 15:58 發表
英國5月26日宣布將對包括英國石油公司(BP)和蜆殼(Shell)在內的石油與天然氣公司徵收25%暴利稅,並幫助那些因能源賬單價格不斷上漲、正面臨嚴重

加稅,咪再加價?

石油與天然氣公司表示 : 因為成本增加 加價30%

香港都應該要,特別要針對地產行業

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-5-28 15:58 發表

羊毛出自羊身上!

如果減稅, 就係減通漲, 加稅, 就推高通漲~

所以, 到底係咩玩法?

BNOer條水似乎唔啱數
用呢招迫班低能BNOer離開?

定係, 真係咁缺水?

黃甴, 真係去到邊就衰到邊.
正宗陀衰家.

幫到消費者咩

引用:

呢個係暴政喎,自已政府政策失誤,搞到能源賬單價格標升,自已唔落臺仲要搵替死鬼

中產俾佢地激到嘔血

引用:

共同富裕

如果賣石油有暴利,中石油就唔洗跌到得四蚊啦

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2022-5-28 16:06 發表
香港都應該要,特別要針對地產行業
而且仲要企業唔可以轉嫁畀消費者先有效。

英國有冇油價限制?冇的話,油商自然會加價

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]