• 瀏覽: 5,032
  • 回覆: 8
假如蓬佩奧是狂徒叫罵,那布林肯就是偽君子的花言巧言。

美國人承認中國富裕起來,顏色革命就沒有了土壤,內部顛覆中共是不可能了。

現在單挑中國沒有勝算,唯有聯合盟友圍攻中國,可惜一眾盟友並不願意放棄自身利益去迎合美國。

就象六國無法聯合抗秦一樣,最後還是會被分化瓦解的。

當中國海軍實力超過美軍時,美國的號召就沒有用了。

秦得天下時,普通人會有咩感想?有好日子?

秦的天下和入民有咩關係?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-5-28 17:17 發表

秦得天下統一文化和度量衡。秦的政治相當成熟,中國歷代深受影響。秦滅的原因是「生了個扑街仔」而已。

信不信由你;中國依家都系以秦為師。

引用:

秦最偉大的成就就是統一七國,之後的皇帝都必須一統中原,不然會被嘲笑為無能。

至於說到國民,有人歡喜有人懮愁,有人富貴有人貧窮,歷朝都是如此。

明朝不重視騎兵軍隊建設所以被清朝消滅,清朝不重視引進工業,被八國聯軍打敗。

中國現在工業發達,還執行資本主義,來日成世界一哥,毫無懸念。

我認為民主自由一文不值,美歐還把民主當興國絕技,蠢到不知所謂。

而家美國搵埋d「上過岸」聯盟,不過有好多都表面風光

引用:

事實上, 泰朝法律比六國法律更寬鬆
人民起碼過到十年八年太平日子

你可能以為秦國修長城修阿房宮死好多人
實際上都不及得戰爭既零頭
十九世紀美國仲以肉體消滅印地安人為戰略目標, 秦滅六國時已經唔係點屠城...

引用:
原帖由 真面目 於 2022-5-28 20:16 發表
明朝不重視騎兵軍隊建設所以被清朝消滅,清朝不重視引進工業,被八國聯軍打敗。

中國現在工業發達,還執行資本主義,來日成世界一哥,毫無懸念。
明朝係因為大炮唔夠後金勁先失去遼東
清軍除左軍事制度外, 火力都壓制明軍

明朝將蒙古打到仆晒街, 再原裝用返蒙古果套肯定對付唔到明朝
清軍當時既火力, 唔好話勁過明軍, 直程碾壓同年代既歐洲軍隊
晚清軍隊最大鑊既唔係武器唔夠人地勁, 而係唔敢拼刺刀, 只係敢開槍同射箭, 英軍衝到埋身就潰散
或者簡單D講, 怕死

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]