• 瀏覽: 46,432
  • 回覆: 328
+4
美國德州尤瓦爾迪(Uvalde)羅布小學(Robb Elementary School)5月24日發生的21死槍擊事件,當地官員27日進一步交代事發經過與時間線時承認,現場

《華盛頓郵報》28日稱,槍手闖入後,師生渡過這極度恐懼50分鐘間曾多次撥打報案電話號碼911,稱一名槍手在恐嚇他們,而當時已有一民警察在門外。這是德州執法部門首度承認的事實。

此外,警方所講的案發經過與警員行動,都與事實有矛盾,或是被指不完全,令受影響的家長十分沮喪。警員現在終於說,現場指揮官做錯決定。此人認為槍手已經從一個正在行兇的槍手(active shooter)變成了一個「被堵住的對象」,所以他們沒有努力打破門進入課室內。

麥克勞承認:「當然,事後看來……這是一個錯誤的決定,句號。」

美畜警察真係從未試過咁[克制]!
一句錯誤決定就犧牲21個人嘅生命?
間學校裡面嘅學生同教師大部份係非裔同拉美裔或者貧窮線以下嘅人!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/775270/德州槍擊-內情曝光-學生狂打電話報案-警門外等足50分鐘沒行動

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-5-28 10:17 發表
美國德州尤瓦爾迪(Uvalde)羅布小學(Robb Elementary School)5月24日發生的21死槍擊事件,當地官員27日進一步交代事發經過與時間線時承認,現場

...
524唔見人!

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-5-28 10:18 發表

524唔見人!
唔知黃人有乜睇法?

引用:
原帖由 (黑桃A) 於 2022-5-28 10:22 發表
人地都要時間部署架
一個槍手, 10幾20個警察真係要考慮邊個入去先?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-5-28 10:19 發表

唔知黃人有乜睇法?
做法正確,學校係學生既地方。唔係警察話入就入架。

槍手又唔係拉登
使乜咁快殺死佢 ?

水牛城槍擊案就係接線生cut線

警察的命也是命,cop lives matter... 👮

冇計,學香港暴大學牲話齋,學校係法外之地,警察冇權進入學校

警察打死人就爽,驚被人打死,當然唔衝啦

等待增援,正確。🙉

國際標進

黃畜係話過警察不應進入校園

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-5-28 10:17 發表

...
有真槍當然克制,無槍舉手投降就...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]