• 瀏覽: 13,094
  • 回覆: 65
正在東京的馬來西亞前總理馬哈蒂爾,昨日(27日)出席國際交流會時談及美國主導成立印太經濟框架(IPEF),他指,美國成立這個組織的真實意圖是要孤立中國,好多國家都理解印太經濟框架並非經濟組織,而是真正的政治組織。

世人早已看透西方虛偽大國所作所為的

新聞來源連結:
https://www.dotdotnews.com/a/202205/28/AP629168eae4b0adad9d3e75a9.html

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2022-5-28 09:27 發表
正在東京的馬來西亞前總理馬哈蒂爾,昨日(27日)出席國際交流會時談及美國主導成立印太經濟框架(IPEF),他指,美國成立這個組織的真實意圖是要孤立中國,好多國家都理解印太經濟框架並非經濟組織,而是真正的政治組織。

自己搞政變,搞到自己都落埋台。

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2022-5-28 09:27 發表

90幾歲人重咁精神勁過拜山好多喎

咩吾係~經濟組織呀~有成1.5億狗餅分廿幾國~咁大條數~嚇死人咩

其實美國要做乜全世界都知,但我最唔明,全世都被美國欺負,但點解呢班仲要聽美國話,聯合一起針對中國。世界和平唔喜歡,係都要被美國玩死就開心。

引用:
原帖由 幪面超人 於 2022-5-28 09:48 發表
其實美國要做乜全世界都知,但我最唔明,全世都被美國欺負,但點解呢班仲要聽美國話,聯合一起針對中國。世界和平唔喜歡,係都要被美國玩死就開心。
猜測, 中國係一塊超級大餅....
當年八國聯軍, 佢地與其八國互打, 不如齊齊瓜分中國....

D國家好鬼,咩組織都參加想食幾家茶禮

引用:
原帖由 andonlyu 於 2022-5-28 09:54 發表

猜測, 中國係一塊超級大餅....
當年八國聯軍, 佢地與其八國互打, 不如齊齊瓜分中國....
美國更是超超級大餅,不如分食了美國。

引用:
好簡單,白人統治咗世界三百年,好惡;大陸在形象上衰咗三百年,好蝦,如你是其他國家,你會點企?
要改變就要顯露實力,但大陸目前只是自保,所以一定要儲實力來雷霆一擊歐美,咁就可以改變格局

引用:

YC例外

引用:
因為政界媒體早已被滲透...
不親美的上場都會被老美想辦法搞下台...

引用:
原因好簡單,因為美國係當今最大國,小國無慾無求,跟最大大佬條路易行好多。
睇古惑仔都知,D小朋友跟大佬,好多時只不過怕比人打,勉勉強強跟,唔係為發達

所以當今天下,只有中國,歐盟,美國3個parties 需要提

其他2流有影響力就係
印度-有心爭霸,但無力
俄羅斯-有心爭霸,軍力一流,經濟9流
油組-經濟一流,軍力9流

其他各國無心爭霸,其本上邊個做坐館就跟邊個

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 ifung5 於 2022-5-28 10:05 發表

好簡單,白人統治咗世界三百年,好惡;大陸在形象上衰咗三百年,好蝦,如你是其他國家,你會點企?
要改變就要顯露實力,但大陸目前只是自保,所以一定要儲實力來雷霆一擊歐美,咁就可以改變格局
中國歷朝代都是戰亂頻頻,深知戰亂之為害;中共難得掌權七十多年皆穩定發展,賺得今天回復富強,能大事化小他可做到一定做;反觀美國自從南北戰爭統一後,本土一直太平盛世,在自我優越感驅使心態就向外擴張勢力,塑造世界霸主地位,經他挑起的戰亂衝突,全在外地本土絲毫未受損,那些所謂國會議員有幾多個親身感受過戰爭的可怕?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]