• 瀏覽: 79,606
  • 回覆: 183
本港第5波疫情反覆,更疑有新變種病毒株在社區傳播。食物及衞生局局長陳肇始今早(27日)在電台節目表示,衞生防護中心已經恢

本港第5波疫情反覆,更疑有新變種病毒株在社區傳播。食物及衞生局局長陳肇始今早(27日)在電台節目表示,衞生防護中心已經恢復個案追蹤工作,現時每日仍有約200宗確診個案,反映社區有最少200條傳播鏈,要持續檢視各處所有否出現爆發,亦要監察是否有新變種病毒流入。

她續指,現時全港每日進行約6萬次新冠病毒檢測,染疫比例約0.12%,學校及院舍暫未見爆發,醫院收治的新冠患者、死亡個案,及大廈污水檢測比例亦持續下降,相信疫情發展平穩。

要中就會,追蹤有用咩?自己做好衛生, 戴好口罩好過

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220527/bkn-20220527083919399-0527_00822_001.html

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-5-27 10:32 發表
本港第5波疫情反覆,更疑有新變種病毒株在社區傳播。食物及衞生局局長陳肇始今早(27日)在電台節目表示,衞生防護中心已經恢

本港第5波疫情反覆,更疑有新變種病毒 ...
追蹤有咩用?好返又唔洗強檢,10個有7個都中左

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2022-5-27 10:32 發表

本港第5波疫情反覆,更疑有新變種病毒 ...
其實大家都聽到無感

又話打齊針就唔洗驚?

引用:
原帖由 拍拉拍拉櫻之花 於 2022-5-27 10:58 發表

追蹤有咩用?好返又唔洗強檢,10個有7個都中左
又是,花咁多人力物力去追蹤。
只是而家好多邊境禁區都不開,於是入境及海關 2 個紀律部隊前線員工不用去上班,唯有比呢 D 追蹤工作給他們做。
否則又要出人工比他們,真是日日回 OFFICE 數手指?

引用:
原帖由 一路順路 於 2022-5-27 10:59 發表
又話打齊針就唔洗驚?
打齊針就不怕中。
又要谷針又要追蹤來花人力物力。

追來托咩

引用:
原帖由 一路順路 於 2022-5-27 10:59 發表
又話打齊針就唔洗驚?
打齊針係打齊針個人本身無重症唔駛驚,完全無打過針啲會瀨嘢死人姐

https://www.youtube.com/watch?v=m26JpMBkS6I

提示: 違規內容已被屏蔽
真係煩了...

條八婆又死出嚟狗噏,擦存在感!有心做嘅一早做咗啦,凈係係度拖中國後腳。個pk準備7月1號之後,又去某一啲嘅大機構度厄飯食。

pk政府
從第一波開始
波波都係外國返來的人
唔係隔離酒店出事,就係空少空姐機司
然後傳入社區
不過,尼個政府根本唔識得改進
四眼婆根本唔係尼範

200條傳播鏈,有冇咁多人追蹤?

on9,200條鏈你都追查到咩

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]