• 瀏覽: 46,428
  • 回覆: 220
+10

河南省鄭州市4間銀行近日出現「提款難」問題,數百人走上街頭抗議,希望當局能確保他們拿回總計數百億元人民幣的投資。美媒周三(25日)指,此案可能成為中國最大的金融騙局之一。抗議者聚集在銀保監會鄭州辦公樓外,警方介入驅散人群,要求他們盡快回家。

民眾於周一(23日)聚集在街頭,手舉「還我存款」的標語牌抗議,擔憂無法取回存款。事發原因是當地有多間銀行,近日出現凍結存戶網上和手機提現服務的情況。中國銀保監會隨後在書面回覆中表示,無法提現的背後原因是股東河南新財富集團通過內外勾結、利用第三方平台以及資金掮客等吸收公眾資金,涉嫌違法犯罪。

美媒引述知情人士指,本案涉及金額龐大,調查仍在進行中,目前尚不清楚相關資金是否有損失。銀保監會早前表示高度關注此事,並承諾嚴懲金融犯罪。從事企業投資和管理的河南新財富集團在2月時已被吊銷商業執照,該公司暫未回應事件。

============================================================================================================================================

東方攪乜呀,呢啲濕碎嘢都大驚小怪,區區幾百億,同老美雷曼比較真係九牛一毛。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20220526/bkn-20220526100739157-0526_00952_001.html

大劑

p2p平台根本就係局

又是假新聞
沒有討論價值

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-5-26 20:28 發表

河南省鄭州市4間銀行近日出現「提款難」問題,數百人走上街頭抗議,希望當局能確保他們拿回總計數百億元人民幣的投資。美媒周三(25日)指,此案可能成為中國最 ...
大膽刁民, 應控告佢地惡意提款罪

引用:
原帖由 tko_investor 於 2022-5-26 20:54 發表

大膽刁民, 應控告佢地惡意提款罪
係,居然對自己身份一無所知 ———— 韭菜。

再多一件事, 大陸中有什麼人會去提款? 有咩係仲用現金?

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2022-5-26 21:00 發表
再多一件事, 大陸中有什麼人會去提款? 有咩係仲用現金?
你冇睇內文?網上平台一様攞唔到錢喎?

「近日出現凍結存戶網上和手機提現服務的情況」

提示: 違規內容已被屏蔽
香討愛國人是最多
建議強制佢哋存款喺國家銀行
有乜好怕

呢D新聞點令人信佢係真?連銀行名都冇。

哥哥識計數無,幾百人就幾百億?甘中國真係好有錢,同埋d人幾勤力,有成億流動現金,都自己親自上陣。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2022-5-26 21:02 發表

你冇睇內文?網上平台一様攞唔到錢喎?

「近日出現凍結存戶網上和手機提現服務的情況」
冇錯啊,所説的提款難是誤導, 其實只是凍結呢d人既存款.

大家仲記唔記得早排律師會凍結律師樓戶口引致大量樓交易唔到單野

引用:
原帖由 erectdick 於 2022-5-26 21:06 發表
哥哥識計數無,幾百人就幾百億?甘中國真係好有錢,同埋d人幾勤力,有成億流動現金,都自己親自上陣。
你啲理解能力真係令人無言。

邊個話嗰幾佰億嘅苦主全部出哂嚟,就係嗰幾百人?

好多人驚被告尋釁滋事唔敢出嚟㗎。

我愛國家!國家愛割韭菜

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]