• 瀏覽: 25,329
  • 回覆: 67
香港咁樣攪落去,金融中心做唔成,工業城市做唔成。

唔係阿爺唔想幫香港,自己都唔知自己想點,根本冇人可以幫!!

香港市民,亦都因為政策,感到糊塗,無所適從。

如果,香港想做金融中心,特首最緊要,就係同香港嘅商界,打成一片,協助商人喺香港集資。
金融中心必然乜嘢都貴,所以人口政策上,都應該參考新加坡,如果唔係,不停咁樣輸入嗰啲老人家,社會基層,必然貧富懸殊更加嚴重,社會問題多多。

如果,香港想做返工業城市,咁當然要加大公屋建造量,加大福利,壓低企業嘅整體成本,壓低人工。
咁樣先至可以,同世界其他工業地方鬥價。

識時務者為俊傑,“當事實改變之後,我的想法隨之改變,您呢?”
不停話要幫窮人起公屋,吸引四方八面嘅,社會基層嚟香港,又話自己想做金融中心,其實係非常矛盾!!

資產階級唔係傻㗎,窮人亦都唔係傻嘅,不停咁樣搞福利,人工又高,嗰班窮人個個排着隊嚟香港,但係又冇辦法為香港創造工業,不停,在資產階級身上刮錢,資產階級就走㗎啦!!

唔走,咁樣搞法,都搵唔到錢㗎啦,刮下刮下就冇㗎啦!!

要做工業城市
要有地才可以
你去東莞睇下
一間工廠有幾大 ?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-5-25 16:28 發表
香港咁樣攪落去,金融中心做唔成,工業城市做唔成。

唔係阿爺唔想幫香港,自己都唔知自己想點,根本冇人可以幫!!

香港市民,亦都因為政策,感到糊塗,無所適從。

如果,香港想做金融中心,特首最緊要,就係同香港嘅商界,打成一片,協助商人喺香港集資。
金融中心必然乜嘢都貴,所以人口政策上,都應該參考新加坡,如果唔係,不停咁樣輸入嗰啲老人家,社會基層,必然貧富懸殊更加嚴重,社會問題多多。

如果,香港想 ...
點同越南鬥平?

引用:
原帖由 pangyip 於 2022-5-25 16:43 發表

點同越南鬥平?
大家一齊住公屋,有醫療保險,人工咪可以平囉!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-5-25 16:48 發表

大家一齊住公屋,有醫療保險,人工咪可以平囉!!
不如包食宿

引用:
原帖由 pangyip 於 2022-5-25 16:50 發表

不如包食宿
都可以㗎,咁樣工資就可以壓得更低。

接受唔到嘅,咪離開香港囉!!

香港而家咁嘅環境!!

如果,金融中心嘅,逼一班窮人離開㗎!!
如果,工業社會,迫班資產階級離開,減低貧富懸殊壓力,大家集體勞動!!

我冇去過德國,但係聽啲朋友講,德國冇咩資本家鍾意去德國,但係德國打工嘅人,日子好似過得幾好。

又睇吓紐約!!

要擔心國家安全問題, 雖然國安法已立, 但唔等於無後顧之憂, 在這個大國博弈的年代, 香港這個開放城市絕對是國家安全隱患, 如果美國要打金融戰, 無可能唔搞香港的, 其他甚麼定位, 已經唔係首要顧慮既事情, 當然金融中心仍然係香港要做既, 穩住現在, 然後守護國家安全才是最重要, 其次係要去探索創新, 如何融入國家發展, 在大灣區發揮香港既作用, 世界很大, 但以往香港昨為與西方國家既橋樑角色其實已走到盡頭, 我哋要高瞻遠矚, 不應對西方再存在幻想, 而係去想如何在一帶一路合作既國家中尋找機會, 例如南美, 非洲, 或南亞地區等

香港定位由習主席決定的。
無咩討論價值。

引用:
原帖由 andy14011982 於 2022-5-25 17:19 發表
要擔心國家安全問題, 雖然國安法已立, 但唔等於無後顧之憂, 在這個大國博弈的年代, 香港這個開放城市絕對是國家安全隱患, 如果美國要打金融戰, 無可能唔搞香港的, 其他甚麼定位, 已經唔係首要顧慮既事情, 當然金融中心仍然係香港要做既, 穩住現在, 然後守護國家安全才是最重要, 其次係要去探索創新, 如何融入國家發展, 在大灣區發揮香港既作用, 世界很大, 但以往香港昨為與西方國家既橋樑角色其實 ...
金融中心地位不是話保就保。
外資陸續流出香港,香港巿場資金池唔夠,反而要大陸輸血。(香港股票巿場表現之差世界第一)
咁樣的金融中心不但對中國無幫助,保住反而變成像澳門般令中國經濟失血的地方。
這樣的金融中心已經無乜存在意義。

成日叫香港融入祖國,其實就係想阿爺養你!!
其實香港有咩競爭能力呢?最叻咪就係搞福利,想盡辦法分政府老本。

搞金融中心又未必要咩民主自由嘅,睇吓九七年之前嘅香港,睇吓新加坡,最重要就係維護資產階級利益。
唔係成日喺度搞基建,起公屋,吸收世界各地嘅基層群眾,睇吓個深水埗,真係全世界啲窮人都想來香港!!

香港再係咁搞落去,祖國嘅資產階級都唔想嚟香港,想直接去新加坡啦!祖國同胞嘅錢都搵唔到呀,仲搞咩金融中心!!

老老實實,諗啲辦法,插爆個資產階級,例如瘋狂打擊樓價,將全香港人變成窮鬼,一齊走去耕田好過啦!
到時人人有公屋!開心又愉快的,做個工人階級!!
其實,管理窮人點都好過管理資產階級啦,知識水平低,做嘢又勤力!!

得不到資產階級嘅信任,搵到錢都想走,結果香港只可以搵辛苦錢。

更可憐嘅 就係,而家大部份嚟香港嘅世界各地社會基層,根本就唔係諗住嚟香港創造事業,想來攞好處。
喺香港有公屋住,人工又高,又有人權。只不過啲老闆唔知點搵錢啫!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-5-26 03:43 發表
成日叫香港融入祖國,其實就係想阿爺養你!!
其實香港有咩競爭能力呢?最叻咪就係搞福利,想盡辦法分政府老本。

搞金融中心又未必要咩民主自由嘅,睇吓九七年之前嘅香港,睇吓新加坡,最重要就係維護資產階級利益。
唔係成日喺度搞基建,起公屋,吸收世界各地嘅基層群眾,睇吓個深水埗,真係全世界啲窮人都想來香港!!

香港再係咁搞落去,祖國嘅資產階級都唔想嚟香 ...
亞洲只需要一個國際金融中心,就係新加坡。香港已完成其任務了。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-5-26 01:02 AM 發表

金融中心地位不是話保就保。
外資陸續流出香港,香港巿場資金池唔夠,反而要大陸輸血。(香港股票巿場表現之差世界第一)
咁樣的金融中心不但對中國無幫助,保住反而變成像澳門般令中國經濟失血的地方。
這樣的金融中心已經無乜存在意義。
你錯, 係必需要保住, 美國點解要搞香港? 而不是澳門? 澳門也是一國兩制, 但從來澳門都唔會好似香港咁, 有咁多反對派, 外部勢力干預的, 就正因為香港係一個國際都會, 搞亂你香港就可以拖中國後腿, 香港人要有大國博弈既思維, 大國民身份既覺醒, 唔好咩都講經濟, 講資本主義, 講民主, 你記住, 中國係一個大國, 金融中心想做就做, 唔到其他國家指指點點, 你話外資走, 咪由得佢走囉, 全世界得美國同歐洲國家既公司咩?美國人要搞單邊主義, 行保護主義, 甚至全部去中國化, 都係要為戰爭做準備既路, 你可以控制嗎? 咪同其他非西方國家做生意囉, 搞好一帶一路囉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]