• 瀏覽: 13,427
  • 回覆: 81
近來世界局勢漸趨緊張, 安理會五常任理事國本來相安無事, 因為各國都明白大家擁有核武, 戰爭最終必導致全面核戰而同歸於盡, 所以大家都不敢侵犯對方, 但為何最近五常咁多爭拗而且講到動武甚至出核武呢?原來只是為了爭奪一些周邊非核武小國歸入自己以擴大自己的軍事力量, 那麼解決辦法就非常簡單了, 這些周邊非核武小國必需軍事上保持中立, 五常不能干預, 此事應由聯合國主導安排於安理會和大會討論及決議適當的實施程序包括簽署協議, 各國不得違反協議, 違者將受到聯合國主導的制裁。

以下周邊非核武小國應優先或同時處理
1. 台灣---台獨是不切實際的, 但台有其獨特歷史文化, 所以大陸不妨給予台灣中立自治附屬國身份, 這才乎合歷史事實, 亦合乎聯合國憲章的精神, 中台亦能和平統一了!
2. 烏克蘭---烏是獨立主權國, 應保持中立, 五常不應干預, 只因老俄首先干預, 老烏才尋求北約保護, 老俄之後更入侵烏, 老俄應先撤出老烏, 再在安理會和聯大桌面上解決才是;
3. 其它

聯合國連將總部搬離美國都做唔到!

引用:
原帖由 路人皆知 於 2022-5-25 14:05 發表
聯合國連將總部搬離美國都做唔到!
ok! 此事亦可由聯合國主導於安理會和大會投票決定, 隔數至十年再傾再投票決定, 不由任何會員決定, 通過咗就不要爭拗。

引用:
原帖由 NIK9527 於 2022-5-25 13:20 發表
近來世界局勢漸趨緊張, 安理會五常任理事國本來相安無事, 因為各國都明白大家擁有核武, 戰爭最終必導致全面核戰而同歸於盡, 所以大家都不敢侵犯對方, 但為何最近五常咁多爭拗而且講到動武甚至出核武呢?原來只是為了爭奪一些周邊非核武小國歸入自己以擴大自己的軍事力量, 那麼解決辦法就非常簡單了, 這些周邊非核武小國必需軍事上保持中立, 五常不能干預, 此事應由聯合國主導安排於安理會和大會討論及決議適當的 ...
你係上帝定耶穌?
你話聯合國得就得?
問過5常同意未?

引用:
原帖由 joe123lau2002 於 2022-5-25 14:27 發表

你係上帝定耶穌?
你話聯合國得就得?
問過5常同意未?
你未試過又點知唔得?五常首腦應該心知肚明, 就係因為大家互相猜忌才傾唔埋欄, 所以五常明白到此點, 有心維護世界和平, 就要推舉及授權一個中立公正的五常整體代表人作為主導帶領安理會和大會順利運作, 只有無腦的政治家才諗不到這解決辦法。

聯合國從都冇公正過,佢的前身無,佢以前亦無,現在亦無,將來都唔會有。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-5-25 15:14 發表
聯合國從都冇公正過,佢的前身無,佢以前亦無,現在亦無,將來都唔會有。
既然五常知道此路不通就要變通下啦!打波都要球證啦!打波無球證咪變打交囉!一字咁淺都唔識就番歸瞓覺好過啦!

引用:
原帖由 NIK9527 於 2022-5-25 15:28 發表

既然五常知道此路不通就要變通下啦!打波都要球證啦!打波無球證咪變打交囉!一字咁淺都唔識就番歸瞓覺好過啦!
五常係既得利益者,點會改?

只要放棄舊有殖,民主義思維,世界就唔會緊張

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-5-25 16:05 發表

五常係既得利益者,點會改?
咁咪要有個公正的中間人同佢地做交換利益囉!只要條數清清楚楚是公平交易, 無被揾笨就收貨啦!好過衣家無中間人五常總是覺得自己蝕底才不合作又互凶想打交遲早核戰大家攬住死, 但家陣個聯合國秘書長老了, 做野又被動又慢吞吞, 五常應該要換個我講的那種人選。

引用:
原帖由 NIK9527 於 2022-5-25 17:42 發表

咁咪要有個公正的中間人同佢地做交換利益囉!只要條數清清楚楚是公平交易, 無被揾笨就收貨啦!好過衣家無中間人五常總是覺得自己蝕底才不合作又互凶想打交遲早核戰大家攬住死。
唔會核戰,唔會攬住死,即使中美開戰。

引用:
原帖由 NIK9527 於 2022-5-25 13:20 發表
近來世界局勢漸趨緊張, 安理會五常任理事國本來相安無事, 因為各國都明白大家擁有核武, 戰爭最終必導致全面核戰而同歸於盡, 所以大家都不敢侵犯對方, 但為何最近五常咁多爭拗而且講到動武甚至出核武呢?原來只是為了爭奪一些周邊非核武小國歸入自己以擴大自己的軍事力量, 那麼解決辦法就非常簡單了, 這些周邊非核武小國必需軍事上保持中立, 五常不能干預, 此事應由聯合國主導安排於安理會和大會討論及決議適當的 ...
我知啦。等我諗下點處理先。

引用:
原帖由 NIK9527 於 2022-5-25 17:42 發表

咁咪要有個公正的中間人同佢地做交換利益囉!只要條數清清楚楚是公平交易, 無被揾笨就收貨啦!好過衣家無中間人五常總是覺得自己蝕底才不合作又互凶想打交遲早核戰大家攬住死, 但家陣個聯合國秘書長老了, 做野又被動又慢吞吞, 五常應該要換個我講的那種人選。
得,我會考慮你意見。

引用:
原帖由 lewark 於 2022-5-25 17:53 發表

我知啦。等我諗下點處理先。
你熟讀咗聯合國憲章未呀?米口輕輕喎!把口仲要𠺘過油架!

引用:
原帖由 NIK9527 於 2022-5-25 18:08 發表

你熟讀咗聯合國憲章未呀?米口輕輕喎!把口仲要𠺘過油架!
我見你咁有見解,咪和應下你,
幫你解決你嘅困擾。

主題標籤 #烏克蘭
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]