• 瀏覽: 12,731
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
最近 , 菲律賓總統大選結束 , 由前獨裁者馬可斯之子--小馬可斯當選

事實上 , 老馬可斯任內亦係菲律賓經濟史上既高光時期 ,
當時係僅次於日本(及不列資本主義統計既北韓)外 , 最強大既亞洲經濟體
... 反而係推翻馬可斯既 "人民力量" 阿基諾夫人上台後 ,
以 "民主改革" 之名 , 大量削弱總統及政府權力 ,
權力落入政治世家同商業寡頭手上 , 包括立法機關  地方政府都比佢地控制
之後咁多界菲律賓總統 , 即使唔係原本既政治世家 ,
就係上台後成為政治世家 ...

呢個就係菲律賓人係一定程度上 , 懷念馬可斯時期既原因 ...
事實上 , 馬可斯家族其實一直控制住呂宋北部省份 ,
1991年阿基諾夫人容許馬可斯夫人回菲 , 亦自此成為菲律賓國會眾議員 ,
小馬可斯當選北部省份省長及參議員 ...

其實因為菲律賓係群島國家 , 本來就有天然地理隔絕因素 ,
好多人一生未出過自己既島 , 做成一眾政治世家割據 ...
菲律賓其實無真正既政黨政治 , 上一個執政黨失勢 , 眾多門閥就改換門庭
本質上都仲係門閥政治

"民主派" 既領頭羊 , 正正係取代馬可斯政權既阿基諾家族 ,
佢地強調 "馬可斯時期" 既專制獨裁  腐敗 ;
但另一派則認為 , 馬可斯下台後既36年 , 政府更加腐敗  而且經濟更加 ...
後者越來越為年輕人所支持 !!!
而瓜分左地方權力既門閥們 , 無心搞產業升 , 反而投資係來錢更快既金融
令菲律賓係經濟上升期就 "去工業化" , 形成廣大外傭市場 ...

而小馬可斯之所以能當選 , 就有另外兩大政治世家既支持 ...
一係南方既杜特爾特家族 , 咁係因為 , 杜特爾特既形象就係 "強人政治" ,
佢任內大幅提升當地治安 , 的確深得菲律賓民心 ,
甚至老馬可斯既形象改善 , 都有佢既因素存在 ; 但同時佢既 "強硬統治" ,
又一定程度上破壞左門閥們既利益 ...

如果唔係自己既盟友接任 , 就有可能係下台後被清算 ,
而佢選既盟友就係小馬可斯 ...
事實上 , 杜特爾特父親係老馬可斯既秘書長 , 算係絕對既心腹 ,
競選時就有馬可斯家族既大力支持 , 當選後甚至將老馬可斯放入國家公墓 ,
今次就表明支持小馬可斯

另一個家族就係阿羅約家族 , 阿羅約夫人下台時 ,
被新上台既阿基諾三世清算 , 到杜特爾特上台時 , 又清算返阿基諾三世 ...
阿羅約夫人從而得到釋放 , 亦因而建立政治同盟關係 !!!
其實杜特爾特既女兒 , 就係與小馬可斯塔檔既副總統候選人 ,
但又偏偏係 "掛單" 係阿羅約夫人既政黨之下 ...
相反 , 阿基諾家族想試圖整合 "馬可斯-杜特爾特-阿羅約同盟" 既反對者 ,
結果都失敗 ...

其實好多人搞唔清一件事 ...
到底係 經濟發達 > 民主 定係 民主 > 經濟發達???
好多人以為係後者 , 但我覺得好明顯係後者 ...

係經濟低水平既國家 , 民主一係次次選到 D派錢撚
越派國家越窮 ;
一係就好以菲律賓咁 , 平民本能性咁依附地方大族 ,
結果出現菲律賓咁既 "民主封建制" ...

其實係美  東南亞 , 甚至日本都好多呢類 "世襲議席"
該地區唔指幾十上百年咁支持同一政黨 ,
甚至連議員都係子承父業... ^.^"

門閥政治,有咩問題呢?

你未聽過乜嘢二代,乜嘢二代,乜嘢二代咩?

封建皇朝,君臨天下的清朝,明顯鬥唔過,利益集團組成的英國!!

用共產主義理念建立的北韓,人民過上好生活?
點睇都係南韓,財團組成的南韓人民生活過得好啲喎?

西方文明崛起主要原因就係資本主義,唔係民主!!
唔好將民主講成等同資本主義!!

令到西方社會墮落,其實就係全面普選,有乜嘢比全民補選,更接近共產主義?

投票是信心的選擇,選擇憑印象作決定。

投資從政客
商裕自劬勞
廣告誰優勝
選民賭一舖

其實好多人都唔明白乜野先至係(民主選舉制度)及(以民為主制度)。。。
原民主選舉制度就如黑社會選龍頭一樣,誰為社團作出最多的貢獻而又被大多數人認同,並被推出來做領袖,才算是真民選。。。
以美國為例,若要用最大多數民意選出合理的總統人選,必該是由各州長中挑選了。。。
這樣才比較有代表性及較接近民意選舉。。。
但現實世界中,若以這種方式選出來的人,必然是反金主及反資本的。
而現實美國是由資本建國,及其憲制亦是由金主立憲的,所以是絕不會讓有真正的民意選舉制度出現。。。

其實好多制度,講就好聽,其實一Q樣!!

教宗,皇帝,主席,總統,名就唔同,其實呢啲咁嘅領袖,都係為自己嘅權力集團服務㗎啦!!

朱元璋窮人出身,以為佢會為人民打天下?
李自成帶領一班窮人,離唔開殺人,搶嘢!!
洪秀全,領導搞革命,佢真係為咗天下窮人?

一個普通人,搵一個制度,最適合自己嘅,好過聽人叫口號啦!!

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-5-25 13:56 發表
投票是信心的選擇,選擇憑印象作決定。

投資從政客
商裕自劬勞
廣告誰優勝
選民賭一舖
其實係 ... 就以單一選區單票制為例 ,
一個選區幾個候選人 , 有幾多個選民真係會睇埋 ,
排第四五既候選人講咩 ... ^.^"

民主
聽老尾話中東油王國家好民主
唔聽老美話就是獨栽者之子

引用:
原帖由 瑯琊王氏 於 2022-5-25 23:53 發表

其實係 ... 就以單一選區單票制為例 ,
一個選區幾個候選人 , 有幾多個選民真係會睇埋 ,
排第四五既候選人講咩 ... ^.^"
其實邊個都系咁意聽下,除非職業需要,否則當佢地唸經。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-5-25 16:47 發表
其實好多制度,講就好聽,其實一Q樣!!

教宗,皇帝,主席,總統,名就唔同,其實呢啲咁嘅領袖,都係為自己嘅權力集團服務㗎啦!!

朱元璋窮人出身,以為佢會為人民打天下?
李自成帶領一班窮人,離唔開殺人,搶嘢!!
洪秀全,領導搞革命,佢真係為咗天下窮人?

一個普通人,搵一個制度,最適合自己嘅,好過聽人叫口號啦!!
狂兄 , 可能你真係唔係太熟中國歷史 ...

老朱算係中國古代奇人 , 正常路數應該同你講既一樣 , 建國前窮人係兄弟
建國後自己安享太平 ...
但老朱唔係咁 , 佢自建國到駕崩 , 都一直到同官紳階層過唔去 , 要知道 ,
係資本主義出現前 , 官紳階層就係人民最大既剝削者 ...

當然 , 你都可以話佢對子孫太好 , 我都同意 ...
但雖然係明末諸王經費係好大 , 但要理解係老朱自己當下 , 王室規模好細
佢根本意識唔到呢個會係一個問題 ^.^"

引用:
原帖由 mickyhon 於 2022-5-25 14:12 發表
其實好多人都唔明白乜野先至係(民主選舉制度)及(以民為主制度)。。。
原民主選舉制度就如黑社會選龍頭一樣,誰為社團作出最多的貢獻而又被大多數人認同,並被推出來做領袖,才算是真民選。。。
以美國為例,若要用最大多數民意選出合理的總統人選,必該是由各州長中挑選了。。。
這樣才比較有代表性及較接近民意選舉。。。
但現實世界中,若以這種方式選出來的人,必然是反金主及反資本的。
而現實美國是由資本建國,及其 ...
其實所謂既現代民主制度 , 就係新興資本階層 ,
反對封建貴族而創造出來 ... 佢地從來都係民主制度既主宰 ,
之前既改變 , 好大程度都係係佢地手上 ,
可控範圍底下進步 ... 就好似兩戰之間既德國咁 ,
一戰結束左君主制 , 兩戰之間既德國進入共和政體 ,
但初期掌政既都係 "容克階層"
(前領主/騎士層階 , 係統一中慢慢自我轉化為軍官  資本階層
事實上推翻德皇 , 主導投降既就係佢地)

共和中後期 , 容克階層開始失勢 , 德國原該會由社會主義執政
但容克階層就係咁泵水比納粹黨 , 用納粹來頂走共產黨 ,
咁先有之後既納粹德國 !!!

引用:
原帖由 門前送行 於 2022-5-26 06:32 發表
民主
聽老尾話中東油王國家好民主
唔聽老美話就是獨栽者之子
哈哈 , 白俄就係一個好好既例子 ...
之前親美 , 美國就一粒聲都唔出 ; E+親俄 , 就話佢係歐洲最後既獨裁者 ...^.^"

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-5-25 13:32 發表
令到西方社會墮落,其實就係全面普選,有乜嘢比全民補選,更接近共產主義?
... 呢個唔係好明 , 狂兄係咩意思???

上層階級對下層階級的剝削一定的!上層階級本來就係吸食勞動階級勞動力生存,主席會親身落去耕田咩?

從南韓 北韓比較,邊一個地方更加剝削?
資本主義國家的人民好啊?還是社會主義國家嘅人民日子過得好?

如果講歷史,中國人稱呼自己為漢人,唐人。
文景之治,有冇大量屠殺貴族?
貞觀之治,有冇大量屠殺貴族?

事實上漢武帝的做法,係直接導致,漢朝,有盛轉衰!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]