• 瀏覽: 33,550
  • 回覆: 98
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 zurefin 於 2022-5-25 08:08 發表
新冠疫情趨緩,本港中小學及幼稚園相繼復課,惟連日來均有學校呈報確診個案。位於九龍塘的國際英文幼稚園St. Catheri...

唔係每日有檢測嗎? 老 ...
做咗檢測/打咗疫苗唔代表唔會中
係要每日檢測一中就隔離
唔好傳到全校中哂

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2022-5-25 11:13 發表

自己撩得唔夠入咪咁囉
你自己會撩到標準位置?

引用:
原帖由 鼠貓 於 2022-5-25 09:25 發表

其中一名是任教該班的老師,上周五有輕微病徵,但快測無確診,昨日有上學,快測同樣無確診,但同日由於學校要求患者核酸檢測,最後發現確診。

快測根本唔太準確
d 老師唔少繼續周圍走,堂食,基本d 學生遲早中。

本來是有錢人幼稚園, 個個家長夠錢買齊測試包

現時疫情,我看大家都預計到。根據過去將近三年抗疫經驗,每每放寬抗疫措施之後,又要迎接新一波疫情爆發。

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2022-5-25 11:28 發表
今時今日,有病症已經九成中,靠快測做標準係呃自己。
將心比心,如果我係果個老師實唔會返工,自己請假買學生安全都值。

引用:
原帖由 explorerfnk 於 2022-5-25 12:02 發表

d 老師唔少繼續周圍走,堂食,基本d 學生遲早中。
全部禁止人玩冇乜可能,禁堂食餐廳又死

唉,挨到7月暑假都唔得

引用:
原帖由 鼠貓 於 2022-5-25 11:45 發表

你自己會撩到標準位置?
我返工隔日撩差唔多成支入晒

一d 唔扯旗
日日2,3百 傳開去唔難 ba.2

吓, 唔係嘛, 6個人確疹就停課? 先前有人先好大聲講, 話之前一日幾萬人確疹都試過, 唔會再驚, 又話要與病毒共存, 市民要回復正常生活。而家細路返學, 咪正常生活囉, 同埋又可以病毒共存, 點解忽然又驚成咁, 要搞到停課呀?😆😆😆

引用:
原帖由 explorerfnk 於 2022-5-25 12:06 發表

將心比心,如果我係果個老師實唔會返工,自己請假買學生安全都值。
個老師唔係病症明顯,學校要佢核酸,我估佢中招都當無中

沒完沒了。

所以下一輪再放寬是夾硬來, 
食肆爆疫, 幼稚園又爆, 卻沒有停現場授課, 不顧現實

引用:
原帖由 慾致號2 於 2022-5-25 12:26 發表
沒完沒了。
禾諗都係要病毒共存了,不過最唔想既係未中過既人。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]