• 瀏覽: 15,213
  • 回覆: 26
唔好話我自大

我只係諗,作為一個普通香港出世香港人,係未應關心呢個地方

但事實發現,香港之所以搞成咁,不是妖魔鬼怪所謂,而係人心所至

簡單講同烏克蘭一樣,一手好牌自己打難

作為一個人係未應該出分力?

但係果啲好叻,好勁,好有背景,月薪上十萬既人都搞成咁?我地呢啲人出咩聲!?

江湖險惡,遲早未比人收皮,咁不如收聲好過

引用:
原帖由 分享者 於 2022-5-24 02:15 發表
唔好話我自大

但事實發現,香港之所以搞成咁,不是妖魔鬼怪所謂,而係人心所至

但係果啲好叻,好勁,好有背景,月薪上十萬既人都搞成咁?我地呢啲人出咩聲!?

打救?打搞?香港人?魚邨民?道德高上者?救細者?被救者?點分誰?只能用錢買你是什么,不能自己確定什么。錢錢錢…………

比你更有心
阿董生都救唔到

你要知道這是一個充滿兩極化, 文化衝突的大國博弈年代, 香港是中西文化交滙的地方, 所以必成磨心, 有好多事情唔係咁簡單, 這場戰爭只要一日分不出勝負, 唔好話香港, 全世界都不會好的, 所以中美必需分勝負, 而且中國一定要贏, 否則以後都不會有好日子過

港人花生心態看世局,但如今要改變了,當美國進入癲狂模式入癲狂模式,沒有敵人就製造「敵人」!老美向來在別人土地制造戰火,香港須然是彈丸之地,但亦是中國重要窗口,如果中美缺裂,台灣未必是第一個戰場,不排除香港才是開端戰場,一來國安法令老美勢力失去橋頭堡,香港對老美已沒有價值。
二來可截斷中國對外金融通道。
斦以如果真的宣戰,對美來講,港台是同時開戰的好開端。
香港福地不再……

美國糾集日本、印度、澳洲,所謂的「亞太小北約」,即將發佈一項旨在遏制印度洋和太平洋地區「非法捕撈」活動的倡議。

這個倡議是什麼意思呢?……

https://beyondnews852.com/20220526/107264/

港府應有未雨繆謀的對策,當然這是最壞的打算,我亦不想有這一天。

全世界已經兩極化:
堅信民主邪教嘅
反對民主邪教嘅

引用:
原帖由 andy14011982 於 2022-5-24 17:57 發表
你要知道這是一個充滿兩極化, 文化衝突的大國博弈年代, 香港是中西文化交滙的地方, 所以必成磨心, 有好多事情唔係咁簡單, 這場戰爭只要一日分不出勝負, 唔好話香港, 全世界都不會好的, 所以中美必需分勝負, 而且中國一定要贏, 否則以後都不會有好日子過
同意!

一輸,可能 受的傷害大過2戰時代!

救香港前,先學好中文先。

好奇一問, 你係唔係小學畢業就冇再升學?
個[直]字都寫錯咗, 仲要寫錯兩次, 應該唔係疏忽喎.
要救香港, 先要救自己, 2019年好多人都雄心壯志要救香港, 所以齊齊上街打爛交通燈.

引用:
原帖由 andy14011982 於 2022-5-24 17:57 發表
你估我同果班傻仔一樣

仲有,當年佔中單野係我出計比政府先擺平

我仲設計過好多野

你連救唔救都決定唔到, 就知你能力有幾高, 你太高估自己.

引用:
唔好話我自大

樓主有”治國”之能, 反而為”修身”之事上網問意見.….

樓主吾清楚自己temperament衡量一件事
1/ 作為一個人
2: ”值唔值得”去做?

請問樓主:你身份証個名是否叫曾灶財?

引用:
原帖由 daimonster 於 2022-5-28 09:26 發表

樓主有”治國”之能, 反而為”修身”之事上網問意見.….

樓主吾清楚自己temperament衡量一件事
1/ 作為一個人
2: ”值唔值得”去做?
治國係大家既,係全港人,初時既我希望可以人人都有美好張來

但過左咁耐,我開始老化,我都係要顧自己生活

引用:
唔好話我自大

救什麼? 香港沒有變成戰場 已經很好了。

香港再好,你我咪一樣打份工 搵萬零蚊…

主題標籤 #烏克蘭
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]