• 瀏覽: 8,184
  • 回覆: 42
五常唔係有核武就可以做,我覺得今日定義仲必須有獨立自主研發,不依賴別國既大而全軍工體系,
特別利用太空能力,要有獨力送人上太空及自主gps,而且對未來軍事科技上追趕唔可以落後。

所以英法本身已經唔太合格,係二戰後美國想拉佢地入來登腳壓制蘇聯,其實歐洲應該合體,
組成一個獨立於美國軍事聯盟,再由呢個聯盟承繼一個五常席位,咁先係合乎現今世界既做法。

先唔講俄烏戰爭後歐洲會進一步弱化,就講呢咁多年歐洲各國在軍事發展上都好hea,
相對於中美俄削尖腦袋地軍備競賽,在未來軍事科技研發上英法已全面落後。

最重要係佢地似乎已放棄追趕,我覺得呢點好重要,身為五常,窮還窮,但唔可以hea,
更唔可以放棄追趕,一半歐洲國家包括英國放棄自主研發戰機,轉而依賴美國f35,
法德冇參與但亦冇研發出新一代戰機,咁你斷左一代,將來好難有能力研發再下一代戰機,
佢地而家搞果d咩六代機計劃根本得淡笑,沒有空優或空優依賴他人同自廢武功冇分別。

除左空軍,海軍已全面倒退,唔好話擴充艦艇,連更新舊艦都好困難,除左傳統軍備外,
在新興科技上如電磁炮、雷射、高超音速等都唔覺有投入過,印度同日本都經費不足,
都死要即牙膏即出來,其實日韓呢D唔使講有好強進取心,只要美國放鬆狗帶就會大量投入,
只不過日韓永遠冇可能做倒五常,因為體量,但歐洲只要合併就會有體量。

法國不副?法國佬一早想踢開老美,歐債危機美國大行玩野,黃背心事件,澳洲核潛艇事件你當法國傻咩,五常由成立開始已經吾諗變,個定義咪錯,軍事有能力守咪夠,似美國欠大把債要打劫人先正常?

歐洲已經是一盆散沙,無得救架喇。

引用:
原帖由 1223456 於 2022-5-21 23:42 發表
法國不副?法國佬一早想踢開老美,歐債危機美國大行玩野,黃背心事件,澳洲核潛艇事件你當法國傻咩,五常由成立開始已經吾諗變,個定義咪錯,軍事有能力守咪夠,似美國欠大把債要打劫人先正常?
睇你從咩角度睇囉,我講既係資格,當其他五常越來越強時候你跟唔上步伐,差距越來越大我會覺得,冇資格大家齊名,
天下五絕,5個高手武功差唔多,大家伯仲之間先可以齊名。

如果從中國利益睇,英法大部分時候都係美國應聲蟲,冇咩所謂必須存在意義,從美國利益睇咪有必須存在意義囉。

我覺得五常必須與聯合國憲章的理念一致, 但很遺憾, 其中有二常並不一致, 所以自有聯合國以來五常就有不少矛盾和爭拗, 若想修改五常, 順便改善下。

現今世上只有三強,中俄美。

好多人例如香港人
都要求將中國踢出五常
甚至將中國踢出聯合國
另外好多人想比印度加入五常取代中國
日本亦應該加入

引用:
原帖由 skywalker167 於 2022-5-22 09:21 發表
好多人例如香港人
都要求將中國踢出五常
甚至將中國踢出聯合國
另外好多人想比印度加入五常取代中國
日本亦應該加入
哪裡有香港人要求將中國踢出五常?
只有四等英國亞裔才有這樣的要求  

五常應將英國踢出從非洲國家選擇一個出來加入去。

引用:
原帖由 LT3648 於 2022-5-22 02:39 發表
我覺得五常必須與聯合國憲章的理念一致, 但很遺憾, 其中有二常並不一致, 所以自有聯合國以來五常就有不少矛盾和爭拗, 若想修改五常, 順便改善下。
唔該你查吓先講啦,中國投過幾次係反對票先?係美丶俄兩大玩家最濫用咋。

引用:
原帖由 發財埋便 於 2022-5-22 10:45 發表

唔該你查吓先講啦,中國投過幾次係反對票先?係美丶俄兩大玩家最濫用咋。
問得正好, 以前安理會的決議, 若五常任一行駛否決權, 這決議無論是對或錯, 都不能通過, 家下好了, 聯大最近通過決議, 五常的有關否決要提供理由給聯大審批, 若理由違反聯合國憲章就reject, 安理會的決議就可通過。

引用:
原帖由 笑到最後 於 2022-5-22 08:02 發表
現今世上只有三強,中俄美。
我都認為只有中美俄夠實力,英法越來越似陪跑

引用:
原帖由 秋落 於 2022-5-22 10:22 發表
五常應將英國踢出從非洲國家選擇一個出來加入去。
英國肯定要踢,脫歐後只會淪為美國應聲蟲,軍事上依賴美國,核武靠美國三叉戟,戰機靠美國F35,
仲有大量美軍駐紮,英國完全冇獨立自主權。

把口就話要容納不同意見,個心就想排除異見,一言堂

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2022-5-21 23:14 發表
五常唔係有核武就可以做,我覺得今日定義仲必須有獨立自主研發,不依賴別國既大而全軍工體系,
特別利用太空能力,要有獨力送人上太空及自主gps,而且對未來軍事科技上追趕唔可以落後。

所以英法本身已經唔太合格,係二戰後美國想拉佢地入來登腳壓制蘇聯,其實歐洲應該合體,
組成一個獨立於美國軍事聯盟,再由呢個聯盟承繼一個五常席位,咁先係合乎現今世界既做法。

先唔講俄烏戰爭後歐洲會進一步弱化,就 ...
搞清楚, 五常之所以係五常, 係因為五常係WW2五個貢獻最大的戰勝國

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]