• 瀏覽: 12,994
  • 回覆: 16
澳洲州政府多是親中,因為他們看到中國對當地經濟有好大幫助。希望他們可以團結,反對聯邦政府抗中政策。

根本中國唔會郁澳洲既,係佢自己自尋煩惱,無啦啦幻想個敵人出來,美國既遊説手段果然利害。

引用:
原帖由 發財埋便 於 2022-5-21 15:45 發表
根本中國唔會郁澳洲既,係佢自己自尋煩惱,無啦啦幻想個敵人出來,美國既遊説手段果然利害。
係啦。攪到內地出世後來移民墨爾本的愛國同胞在最多華人的選區失去議席,冇得連任。俾個西人奪走議席。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2022-5-21 20:06 發表

係啦。攪到內地出世後來移民墨爾本的愛國同胞在最多華人的選區失去議席,冇得連任。俾個西人奪走議席。
所謂最多?究竟佔果區係幾多%先。你地開口埋口既人權同民主自由,係中國移民身上就唔適用嗎?用埋啲歧視口吻去對待來自中國族羣,果然係夠晒民主喎。

引用:
原帖由 發財埋便 於 2022-5-21 20:12 發表

所謂最多?究竟佔果區係幾多%先。你地開口埋口既人權同民主自由,係中國移民身上就唔適用嗎?用埋啲歧視口吻去對待來自中國族羣,果然係夠晒民主喎。
我只係覺得她輸得唔抵。輸在俾白人抹黑。呢個區有一半係華人。其實中國人係應該幫中國人。難得有中國人在西方參政。

引用:
原帖由 發財埋便 於 2022-5-21 15:45 發表
這事很容易理解啊。
澳洲孤懸南半球,是白人世界的孤兒,周圍都是亞洲人。澳洲全靠抱住美國大腿,才可以狐假虎威,在南太橫行霸道。假若美國失去在亞洲的主導地位,亞洲成為亞洲人的亞洲,那么澳洲就成了亞洲雜種了,被鄰居歧視和欺負。
這事關生存!

任何白人當選,和米國一樣都歧視宗各人的

國人絕不要去歐美英澳韓日,最多去俄國就好

最好還是國內遊

引用:
原帖由 pangyip 於 2022-5-22 10:31 發表
國人絕不要去歐美英澳韓日,最多去俄國就好
每個人的人生目標和要求不一樣

尊重別人選擇,但在國內,留下來的人,肯定要愛國,團結一致

出去的,就他們自由

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-5-22 10:38 發表

每個人的人生目標和要求不一樣

尊重別人選擇,但在國內,留下來的人,肯定要愛國,團結一致

出去的,就他們自由
出左去也要愛中國,好似宜家在西方的中國人咁,對付黃絲和反中白人。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2022-5-22 10:45 發表

出左去也要愛中國,好似宜家在西方的中國人咁,對付黃絲和反中白人。
出去的就是別國公民,每一個國家的公民都要宣誓,總不能發誓當吃生菜吧??何必呢,
想報效國家,學鄧稼先,楊振寧,回來國內就是。

至于出去后,還愛國不愛國,那是個人選擇,中國是大國,要有大國胸襟,海納百川

其實近年很多移民澳洲的都是反共反中,係自願俾白鬼岐視的

引用:
原帖由 goyoyogo 於 2022-5-22 19:30 發表
其實近年很多移民澳洲的都是反共反中,係自願俾白鬼岐視的
正常的澳洲人係不會歧視去到澳洲仍堅守中共價值觀的內地同胞。也不會要求他們認同西方價值觀。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2022-5-22 20:08 發表

正常的澳洲人係不會歧視去到澳洲仍堅守中共價值觀的內地同胞。也不會要求他們認同西方價值觀。
自由就是最好,主席也說中國最自由,我想退休回國吸自由空氣

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]