• 瀏覽: 1,974,497
  • 回覆: 323
  • 追帖: 178
+1290
引用:
原帖由 小市民0009 於 2022-7-2 21:59 發表

美國都係能源+糧食大國,資源絕對唔少!
而德國、法國、意大利工業並不弱,生產力亦不少!
師兄又似乎將所有嘢都混埋咗!

其實歐美面對嘅高通脹,最基本原因係,錢印得太濫,但商品因種種原因做成供應不足,無法唔令到通脹不斷創幾十年新高。而俄烏戰爭加上佢哋對大毛制裁就係雪上加霜!主要係能源價格衝高,最直接係電價同交通運輸開支上升得好恐怖,電價同交通運輸成本一上升,各行各業都會受累,都要將成本轉 ...
美國係能源+糧食大國,但在加關稅時等於將入口貨價推高,政府收到關稅,但市民就要用更多錢買中國貨。

引用:
原帖由 小市民0009 於 2022-7-2 22:27 發表

🤣🤣🤣
7568幫到你

引用:
原帖由 big3624 於 2022-7-2 23:16 發表

咁凱思雞尾包又係兒時味道,我間中都有幫趁,真係覺得幸福過英國班手joke
英國手jokE 聲稱日日食平價牛扒,要多謝粥拜登喎🤣

引用:
原帖由 horse2014 於 2022-7-2 23:14 發表

老美最近最中意攞起石頭砸自己的腳,拜振華可能係真名!
我要印件新Tshirt

附件

5F10756C-01FE-4992-8EA3-600.jpg(59.6 KB)

引用:
原帖由 太大星 於 2022-7-3 08:47 發表

而家佢哋要2鎊1公升,約18.6,實際已貴過傷港了。
唔同油站油價係唔同,不過相信下星期就會20蚊了

附件

IMG_20220702_230005.jpg(141.82 KB)

引用:
原帖由 太大星 於 2022-7-3 17:17 發表

英國標價是較平的95無鉛汽油,柴油比無鉛汽油重貴,傷港是用較貴的98無鉛汽油。

英國油兩年升幅是50%,香港約30%,睇來英國重有排升

蘇格蘭下年公投脫英,相信會通過並重新加入歐盟,到時連北海油田都無埋。
英國加油....  節節上升。

佢都機場個飛機加油系統都壞埋,真係可喜可慶

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2022-7-3 19:32 發表
一生反共嘅倪匡, 今日去左搵毛主席。

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2351632/即時-港聞-著名作家倪匡逝世-享年87歲
咁咪死淨菜欄。

引用:
原帖由 naly 於 2022-7-3 21:12 發表
香港四大才子金庸, 黃霑.  倪匡, 蔡瀾, 剩返最年輕的蔡瀾。 不過仲有黃絲推崇的四大才子, 陶傑, 簫若元, 林夕, 陳志雲。
我丕呢四條雲夕結元。

引用:
原帖由 三級警司 於 2022-7-3 22:31 發表

以前見食食好東西靚女,恨不得他快D馬上風
馬上風咁便宜佢,師兄你真係厚道。

引用:
原帖由 太大星 於 2022-7-4 11:28 發表
睇到公海話中山佳兆業大都滙低過半價出貨,34萬人仔有80平方米,真係覺得馬兄三年內不買十分英明
低價買左佳兆業樓等於倒錢落海, 佢無錢找地方稅務, 唔會有房產証.

引用:
原帖由 hh002 於 2022-7-4 11:41 發表

高鐵去中山1小時,但加上過關轉車就差不多兩小時,去深圳北車程28 分鐘。
請問ching 知唔知深圳北的樓價呢?
https://sz.fang.anjuke.com/?from=AF_Home_switchcity

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2022-7-4 09:54 發表

我以前都追佢嘅科幻小說,佢提到達賴喇嘛嘅時候話係俾土共迫害而遠走,我當時信咗,後來睇翻歷史發現係達賴要搞藏毒先俾土共打走
他本人係慣犯,越獄,傷人,做假公章文件、偷竊, 點解會推崇佢係文人

引用:
原帖由 G36 於 2022-7-5 09:11 發表

同三色貓一樣
未睇過小說就以為係名著
睇多幾個作者後就見怪不怪
我都睇哂三色貓, 依家有咩好介紹 ?

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2022-7-5 10:52 發表

民國時期一大堆文壇作家,如巴金丶老舍丶沈從文丶張恨水丶郁達夫等多不勝數,但冇人吹捧佢哋做咩才子,反而腥港依個文化沙漠,搵一個見得人嘅作家都難,卻偏偏盛產才子。

濫捧才子依種歪風據說始於日月報,當時金庸係老細,為催谷銷路金庸親自執筆寫連載武俠小說,報紙銷路好令到金庸名利雙收,偽康依種擦鞋仔就狂舔金庸,吹捧佢係才子,風氣一開,於是一大堆日月報專欄寫稿佬寫稿婆就互捧才子才女 -偽康個細妹就被吹 ...
一班濕嵨男子中, 只有金庸、梁羽生、粗口沾才子算係合格才子, 其他沽名釣譽寫作作品, 少睇為妙, 不如睇多幾套國產戲好過..

引用:
原帖由 hanE 於 2022-7-5 11:35 發表

瓊瑤似當今的黃賊對過去未經歷過的時代戀戀不捨,對民初時代無盡單思😂😂
瓊瑤戀戀不捨竟去搶人老公

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]