• 瀏覽: 1,974,376
  • 回覆: 10
  • 追帖: 178
+1290
引用:
原帖由 太大星 於 2022-5-21 21:50 發表
澳洲大選︱莫里森承認落敗‎  將辭去自由黨黨魁職務
https://www.hk01.com/article/772895?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

澳洲國會大選5月21日投票結束,點票工作仍在繼續,但當地三大電視台均預測在野工黨勝選,黨魁阿爾巴內塞(Anthony Albanese)將成為新總理。現任總理莫里森(Scott Morri ...
澳洲工黨現時已經贏佐72席,爭4席就過半啦。工黨執政會唔會冇咁反華呢?

引用:
原帖由 太大星 於 2022-5-21 22:22 發表

中國前幾日已經話打算同澳洲辛正苦改善中澳關係
新冠疫情搞到西方好多右翼政府要揹鑊敗選,英國嘅阿Boris算係好運,疫情爆發前啱啱贏佐,可以等多成兩年先至再選,可以話逃過一劫啦!

引用:
原帖由 Ming_仔仔 於 2022-6-25 14:35 發表
老尾昨天好像很多示威遊行,雖然規模不大但可能試試水温,陰國就擺工停不了

[美國華盛頓:手無寸鐵的示威者與黑衣人遊覽最高法院。
這畫面老鐵們都懂的~~~
補充:今日美國“遍地開花”
https://m.weibo.cn/1659893422/4784237489949945
墮胎權係咪真係重要到要為個判決而示威暴動呀?!

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2022-6-25 22:26 發表

因為咁係代表就算懷孕到個胎有事個媽媽會死, 啲州份都會因為扮跟聖經懶保護生命而要個媽媽死
咁個判決可能太一刀切,冇考慮特殊情況。但香港現時話喺咁嘅情況下可以落佐個胎?

引用:
原帖由 SKY2019 於 2022-6-27 22:32 發表

[img]https://img.discuss.com.hk/d/attachments/day_220627/20220627_f174678084a7375dc3eb2Mrky ...
咁啱有報導話烏克蘭中部有間商場被導彈炸。

https://www.dailymail.co.uk/news/article-10957557/Russian-missiles-hit-Ukrainian-city-shopping-centre.html

但俄方又話間商場冇開,因為出面喺日間泊佐好少架車,同時旁觀者絕大部分係男人,間商場真係營業緊應該有好多女人喺到買緊嘢...

引用:
原帖由 三級警司 於 2022-7-2 14:52 發表
睇緊85台,在曼城一個雞尾包都要1.2GBP,手足點算?
公度啲講,俄烏戰爭前一個菠蘿包喺倫敦唐人街啲餅鋪都要£1。咪唔好食囉!

引用:
原帖由 wpk 於 2022-7-4 12:18 發表

白鬼心中有愧,咩we are the world 全是買贖罪券。當年(八十年代初)咱們國家自顧不瑕(一窮二白),今天有能力了,這些中看不中用的東西從來不做,切切實在做實事(協助第三世界國家的基礎建設)方是咱們的作為。

真望(我也屆知命之年)吾有生之年見到祖國出手去救助這群虛偽白畜。
有時都覺得個唱片公司或背後嘅財團係想俾全世界睇到一次個可以塞幾多位歌手入間房先製作依種MV,最終都係炫富嘅一種方式黎嘅!

https://en.m.wikipedia.org/wiki/White_savior

引用:
原帖由 Moon1227 於 2022-8-3 00:35 發表
今日同好多唔同階層嘅本地人討論過呢件事。 我嘅立場一向好堅定: 喺謀略角度, 千祈唔好中美國呢個計(美國喺呢件事上面已經部署咗一個不敗之地, 只要我哋中國直接對佩洛西架飛機動武, 就可以用佢三寸不爛之舌加上無窮無盡嘅謊言, 博得世界嘅認同)。但如果不了了之, 大部分中國人真係氣難平! (至於有人話, 如果係咁, 做乜要咁大聲挑起我哋民間情緒? 我只可以講, 中共今年做咗好多挑起我哋民間情緒嘅事情, ...
睇到好多人喺依個同隔離帖對中方唔即刻擊落佩洛西感到極之失望。

但係佢有咁多架軍機護航,好容易會同美方駁火,無論擊唔擊落都好都會搞到中美開戰。

殺佐阿Nancy除佐向全世界殺一儆百仲可以達到咩目的呢? 就算想make a point相信都有好多可以同時達到更多更重要目標嘅方法。

真係想打台灣就要預佐會受到好多西方國家嘅制裁,因此要諗辦法同時令嗰啲國家唔好過。相信國家已經同其他對西方有敵意嘅國家傾佐一排協調好哂,時勢啱就會郁手啦。

引用:
原帖由 Moon1227 於 2022-8-3 02:33 發表

如果, 我同你講, 我哋根本冇打算武攻台灣。 我哋一直行緊一條迂迴路線, 武攻xx&會拉yy、甚至zz至nn落水, 然後自然就會降服了台灣。 你信唔信?

當然, 我冇實質證據。 我只係從呢幾年嘅中央部署細節當中, 看到此事。

但大家, 唔好追問我xx, 係乜嘢國家了

以上純粹推沙盤, 但將來如果我推敲得啱嘅話, Discuss有至少三個樓主可以證明,我 ...
老實講,孫子兵法最上策就係唔駛動武都可以達到自己目的。

現時去開戰要顧及國際輿論,慢慢向對手施壓等佢地妥協反而唔會咁易會被譴責。

就算英國每日郵報都報導佩洛西訪台,但有好多美國網民喺下面留言鬧佢,有個仲話班國際資本家想搞到中美開戰等自己可以順片攞著數! 喺嘅話咁快開打為乜呀?

https://www.dailymail.co.uk/news ... ay-price-visit.html

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2022-8-3 04:50 發表

我十分開心終於睇到一個支持中央有大局觀的會員響度發表了我的心聲....
我響隔離大叔既帖講類似說話,已經俾班激進既人圍插,如此不理性的討論氣氛令我好失望....我響隔離帖講過,中央從來做每個決定前,都要顧及14億人的福祉,不能因為一時口號之便而令到民眾有傷亡....
我們的人民子弟兵都有家人,都有父母,都有子女,而且分分鐘佢地就響台灣地區生活,而且島有好多民眾係不支持台獨的.....
而 ...
肯停一停、諗一諗都知咁草率去殺任何國家嘅第3號人物都係會嚴重違反國際慣例,同埋會過哂差唔多全世界嘅紅線。

同時點解咁好多從未見過嘅用戶依幾個鐘喺依個帖講自己點對國家失望呢?

不如對測下中方點樣同幾時會去正式應負依單嘢仲好過啦!

引用:
原帖由 horse2014 於 2022-10-11 14:44 發表
小馬前二天更正大賭場二個指數下限,今年指數會低于 15000 其一,而預算指數最低會低過 6600 其二。今天指數已再次突破上次 16906 的低位了。老實說,小馬對這二個指標極有信心,小馬估計第二指標將于明年九月至後年三月出現。
小馬說吹水,是真的,因為小馬絕非什麽經濟學家,後面絕無團隊支撐。小馬的背後,就是隨手可得的公眾數據,小馬做推估,不就是基于以下數字:

《下面是截至今年8月的 ...
唔怪得好多代表資本家嘅所謂建制派議員(包括民記嘅李慧琼)近排建議港府實施啲鼓勵外國人買港樓嘅政策啦!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]