• 瀏覽: 1,973,032
  • 回覆: 7,498
  • 追帖: 178
+1290
美國唔點關注澳洲選舉, 應該邊個當選都無分別, 而菲律賓的選舉結果, 美國就好不滿, 影響應該會較大。 而韓國就點都親美, 不過以前就有金大中, 盧武炫, 文在寅呢類傾向和平的陽光派, 同中國關係會比較好, 而民望都好得多, 而而李明博同朴薹惠呢類反中的保守派民望係極低, 依家要睇下新任的尹鍚悅搞成點

引用:
原帖由 沒有醉的瘋子 於 2022-5-21 19:06 發表

今日烏克蘭,明日韓國
打南偽政權前金三應該會親自到京同大佬講下
https://youtu.be/FfriE1MMxtU

澳洲大選︱莫里森承認落敗‎  將辭去自由黨黨魁職務
https://www.hk01.com/article/772895?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

澳洲國會大選5月21日投票結束,點票工作仍在繼續,但當地三大電視台均預測在野工黨勝選,黨魁阿爾巴內塞(Anthony Albanese)將成為新總理。現任總理莫里森(Scott Morrison)同日晚上承認落敗,他稱會為勝敗負責,將辭去自由黨黨魁的職務。莫里森表示「今晚對於自由黨來說是艱難一夜。」他並指「今晚我已與在野領袖兼即將上任的新總理阿爾巴內塞通話,我已恭賀他取得選舉勝利。」

引用:
原帖由 太大星 於 2022-5-21 21:50 發表
澳洲大選︱莫里森承認落敗‎  將辭去自由黨黨魁職務
https://www.hk01.com/article/772895?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

澳洲國會大選5月21日投票結束,點票工作仍在繼續,但當地三大電視台均預測在野工黨勝選,黨魁阿爾巴內塞(Anthony Albanese)將成為新總理。現任總理莫里森(Scott Morri ...
澳洲工黨現時已經贏佐72席,爭4席就過半啦。工黨執政會唔會冇咁反華呢?

引用:
原帖由 kylohk 於 2022-5-21 22:17 發表

澳洲工黨現時已經贏佐72席,爭4席就過半啦。工黨執政會唔會冇咁反華呢?
中國前幾日已經話打算同澳洲辛正苦改善中澳關係

引用:
原帖由 太大星 於 2022-5-21 22:22 發表

中國前幾日已經話打算同澳洲辛正苦改善中澳關係
新冠疫情搞到西方好多右翼政府要揹鑊敗選,英國嘅阿Boris算係好運,疫情爆發前啱啱贏佐,可以等多成兩年先至再選,可以話逃過一劫啦!

莫里森當選, 中澳關係就一定會越來越差落去, 換人之後就真係唔知。 而工黨一向支持度高, 一黨搞掂, 而自由黨盟, 本身就係四黨合組先夠工黨鬥。 而工黨陸克文本身就係唔想自己上前同大陸打, 而同佢友好,  就叫其他國家上前去打,。 而莫理森就自己走到最前直接打大陸一野。

反中最激進個堆政黨都正好遇上疫情, 可能真係無咁好運。 而英國金毛都一樣係地方議會選舉中大敗

俄羅斯遠東聯邦大學國際關係副教授阿爾喬姆·盧金對未來世界格局的構想

毛子骨子裡還是擴張侵占的思路,中國不是

不過毛子有這個想法還挺正常的
畢竟歐洲現在也在意淫瓜分俄羅斯

歐洲國家一直都有擴張思想, 只係班人講到以前的沙俄, 蘇聯, 德二, 德三同依家的俄羅斯特別衰

支持

引用:
原帖由 kylohk 於 2022-5-21 22:17 發表

輪流扯貓尾o者
當年陸克文一口流利既中文
轉過頭咪又一句"Those Chinese fuckers are trying to rat-fuck us" 
5隻💩眼始終都係同一條腸出

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2022-5-21 23:16 發表
毛子骨子裡還是擴張侵占的思路,中國不是

不過毛子有這個想法還挺正常的
畢竟歐洲現在也在意淫瓜分俄羅斯
當年獨逸希,查理慢同埋拎爛碌都統一唔到勾周,今時今日班白皮更加無能力做到。睇下如今戈d腫桶都係乜水平,睇下d腫脷係乜人先至得,除左已退休的默大嬸,法餅腫桶眼高手低,意粉國真係只懂得意粉比薩。大陰日落帝國仲有少少政治謀略同底蘊,一旦London bridge is falling down, 無左條橋係中間做民意的精神領袖,大陰國更加一盤散沙

中國的這些恨國黨趕緊移民吧

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]