• 瀏覽: 11,025
  • 回覆: 89
大坑勵德邨勵潔樓發生電話騙案。警方今日(20日)早上11時56分接獲一名19歲男子報案,指一名自稱內地官員的騙徒致電,稱事主涉及一宗內地洗黑錢案件,並要求他轉帳一筆款項以證清白。其後事主按指示,將約200萬元港幣存入騙徒3個指定戶口。事主懷疑受騙,於是報警求助,經警方初步調查,將案件列作「以欺騙手段取得財產」處理,現時暫未有人被捕。

住公屋勵德邨19歲仔都有200萬畀人呃!?
樓主好慘呀! 咁大個人都無200萬現金畀人呃

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20220520/s00001/1653033116848/大坑19歲男子墮電話騙案失200萬

後生可畏 19歲收埋咁多

19歲已經有200萬俾人呃,仲可能只係佢財產既九牛一毛

而家佢係咪喺度凡爾賽啊

自己有無洗黑錢,自己唔知架咩,咁驚青比錢騙徒做咩野,唔通比人撞中,身有屎。

住公屋隨時可拎200萬出嚟我都無咁富貴

你話住豪宅老豆大把有2球嘢唔算多! 
住勵德邨19歲都有兩球嘢畀人呃先至利害

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-5-20 16:23 發表
大坑勵德邨勵潔樓發生電話騙案。警方今日(20日)早上11時56分接獲一名19歲男子報案,指一名自稱內地官員的騙徒致電,稱事主涉及一宗內地洗黑錢案件,並要求他轉帳一筆款項以證清白。其後事主按指示,將約200萬元港幣存入騙徒3個指定戶口。事主懷疑受騙,於是報警求助,經警方初步調查,將案件列作「以欺騙手段取得財產」處理,現時暫未有人被捕。

行國際線?

19歲有200萬勁

又係大陸官員 騙案 , 一聽到大陸即刻急急腳科水... , 大陸呢兩個字真係好好用.

19歲住公屋,有2球俾人呃……

引用:
原帖由 takngaihk 於 2022-5-20 16:37 發表
又係大陸官員 騙案 , 一聽到大陸即刻急急腳科水... , 大陸呢兩個字真係好好用.
國內官員威望名聲都好高

引用:
原帖由 Joeycky 於 2022-5-20 16:27 發表
自己有無洗黑錢,自己唔知架咩,咁驚青比錢騙徒做咩野,唔通比人撞中,身有屎。
唔出奇,年輕人見識少腦筍又未生埋,係容易啲畀人呃,香港呢幾年例子極多,呢個19歲仔算醒架啦,起碼知道畀人呃,而家香港仲大把後生仔幫緊班騙徒數錢,仲以為自己拯救緊世界

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-5-20 16:30 發表
你話住豪宅老豆大把有2球嘢唔算多! 
住勵德邨19歲都有兩球嘢畀人呃先至利害
係咪要收返間公屋呢

引用:
原帖由 沙灘青蛙 於 2022-5-20 16:38 發表
19歲住公屋,有2球俾人呃……
走粉架……

鍵盤翻頁
左右