• 瀏覽: 56,854
  • 回覆: 49
+5
安全有較打一針,正

引用:
原帖由 單嫖獨賭kaka 於 2022-5-20 21:02 發表
點解我地香港班精英磚家做唔到疫苗
講就天下無敵, 做就無能為力

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-5-20 22:20 發表

玩哂入國內藥廠
好似又是mRNA

https://m.youtube.com/watch?v=z1duPxpBFMM
康希諾有霧化吸入式
克威莎好像也是表達新型冠狀病毒'刺突S蛋白'的, 但以改良人類腺病毒為載體.
很似AZ, 是不是最多只可打兩針, 到時政府玩不到打3針, 4針了.
但又是用刺突蛋白, 會不會如伏必die 咁多問題?
但中國疫苗, 西方國家不會用, 自然他們的專家也不會研究有甚麼長期副作用, 阿爺又可能不會報導負面消息...

引用:
原帖由 單嫖獨賭kaka 於 2022-5-20 21:02 發表
點解我地香港班精英磚家做唔到疫苗
之前猿醫生吹話唔打外國疫苗,等打港大自己研發嘅疫苗,而家外國同國產疫苗講緊第三,第四針,香港疫苗影都唔見。

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-5-20 12:06 發表
北韓🇰🇵肥仔金⋯就係做比世人睇 幾百萬人中了,反轉報百幾萬人中⋯60死~還要死的是老齢人
冇$打針丫,粗生粗養
好多人急住免費送北韓,但他們送都唔要
你又知,你係朝鮮人咩?
一尾反智抺黑無用嘅!
因果報應,最後受害係自己及家人!

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-5-20 12:06 發表
北韓🇰🇵肥仔金⋯就係做比世人睇 幾百萬人中了,反轉報百幾萬人中⋯60死~還要死的是老齢人
冇$打針丫,粗生粗養
好多人急住免費送北韓,但他們送都唔要
之前YC唔係話打針無用咩?

引用:
原帖由 獅子男 於 2022-5-20 10:58 發表
康希諾生物(06185)公布,世界衞生組織將重組新型冠狀病毒疫苗(5型腺病毒載體)(商品名:克威莎)列入世衞組織的緊急使

繼國藥和科興的「克爾來 ...
用基因技術製造疫苗咪好囉, 雖然慢啲,但堅持滅活疫苗是死路一條。

還是中國疫苗安全

引用:
原帖由 wanwh 於 2022-5-21 01:48 發表

克威莎好像也是表達新型冠狀病毒'刺突S蛋白'的, 但以改良人類腺病毒為載體.
很似AZ, 是不是最多只可打兩針, 到時政府玩不到打3針, 4針了.
但又是用刺突蛋白, 會不會如伏必die 咁多問題?
但中國疫苗, 西方國家不會用, 自然他們的專家也不會研究有甚麼長期副作用, 阿爺又可能不會報導負面消息...
康普是否尼種?
中英翻譯差距?
基因工程
將S刺突蛋白移殖去腺病毒
國家註冊可使用生產
不似高端咁流
大家再觀察
香港未必咁快有得打
當初兩疫苗審查好奈才進口香港

如果吸入式
不必吉針
仲怕吸幾次?

引用:
原帖由 derbi 於 2022-5-21 08:07 發表

用基因技術製造疫苗咪好囉, 雖然慢啲,但堅持滅活疫苗是死路一條。
弱活性細菌
人身體有的細菌
和滅活效果不同
不是慢
而是健康人較強刺激抗體
有長期病患不知好不好
滅活許多人打完無反應
也不是完全副作用
只是輕微副作用

引用:
原帖由 獅子男 於 2022-5-20 10:58 發表
康希諾生物(06185)公布,世界衞生組織將重組新型冠狀病毒疫苗(5型腺病毒載體)(商品名:克威莎)列入世衞組織的緊急使

繼國藥和科興的「克爾來 ...
抗疫我只信金元帥
金元帥唔要的疫苗,一定有問題

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-5-20 22:20 發表

玩哂入國內藥廠
好似又是mRNA

https://m.youtube.com/watch?v=z1duPxpBFMM
康希諾有霧化吸入式
口罩都沒帶好

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-5-21 10:07 發表

弱活性細菌
人身體有的細菌
和滅活效果不同
不是慢
而是健康人較強刺激抗體
有長期病患不知好不好
滅活許多人打完無反應
也不是完全副作用
只是輕微副作用
滅活疫苗係成熟技術,但制作成本重歐美藥廠好難承受過重成本。

可應對變種病毒?

引用:
原帖由 秋落 於 2022-5-21 18:46 發表

滅活疫苗係成熟技術,但制作成本重歐美藥廠好難承受過重成本。
主要無P3實驗室可生產

國家不比建做P3實驗室
生化武器管制

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]