• 瀏覽: 3,516
  • 回覆: 21
公務員有望「疫境」加薪,最新的薪酬趨勢調查初步結果出爐,高級公務員薪趨淨指標為7.26%,中級為4.55%,低級為2.04%。特首會同行政會議將按機制,

我唔會眼紅公務員薪酬, 但作為中國人, 我對公務員甚至所有出政府(市民)糧既人, 只有一個要求, 就係:
絕對忠誠!
所有公務員及其直屬家人不能擁有外國護照, 無理由賺中國人既血汗錢, 但妻兒宣誓效忠外國政權, 做賣國賊!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/771642/公務員薪酬-工聯-私人市場不用眼紅應齊加-何君堯-須物有所值

刁民條氣唔順?

垃圾會議員月逗十雞野
係咪物有所值

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-5-20 08:43 發表
刁民條氣唔順?
你贊成公務員及其家人可以宣誓效忠外國政權?

引用:
原帖由 andysan4 於 2022-5-20 08:46 發表
垃圾會議員月逗十雞野
係咪物有所值
既然建制話物有所值, 我唔爭吵, 只要求出人民錢既公務員及議員 "絕對忠誠"

引用:
原帖由 FungGor1983 於 2022-5-20 08:46 發表

你贊成公務員及其家人可以宣誓效忠外國政權?
冇咁講過.

其實最吾明白高級公務員都身薪高,1%己經可能系低級2-3%, 好少機構會咁玩法, 一系高級玩花紅制, 一系把所有低中級外判啦, 如果政府咁玩法,又咪玩緊分裂行為.

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-5-20 08:43 發表
刁民條氣唔順?
其實刁民得個嘈字, 有乜用? 係有本事嘅, 考入嚟做, 而家好多部門都請緊人, 同埋而家退休潮, 大把位, 刁民係咁唔抵得公務員加人工, 咪考入嚟做, 齊齊加囉, 而家仲公開招聘緊㗎, 心動不如行動, 刁民得把聲, 有L用咩, 棧比人笑。😆😆😆

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-5-20 08:53 發表

其實刁民得個嘈字, 有乜用? 係有本事嘅, 考入嚟做, 而家好多部門都請緊人, 同埋而家退休潮, 大把位, 刁民係咁唔抵得公務員加人工, 咪考入嚟做, 齊齊加囉, 而家仲公開招聘緊㗎, 心動不如行動, 刁民得把聲, 有L用咩, 棧比人笑。😆😆😆
其實公務員薪酬, 已經3年冇調整過, 加返多少追落後, 啲柒頭即刻衝出嚟鬧, 真係肉9酸.

踢走晒d黃甴先

全部加7.26就差唔多

食環科文唔應該加啦

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-5-20 08:57 發表

其實公務員薪酬, 已經3年冇調整過, 加返多少追落後, 啲柒頭即刻衝出嚟鬧, 真係肉9酸.
單身公務員, 一年出十一個月糧, 已經係行規, 因為要攞一個月人工出嚟交稅, 唔似得私人公司有雙糧或花紅。公務員減薪同凍薪, 已經唔係第一次, 董建華年代, 回歸十年, 衰足七年, 仲有所謂零,三, 三, 即係頭一年凍薪, 跟住二年每年減3%人工, 跟住之後幾年都凍薪, 直到曾蔭權上任先開始有人工加返, 估唔到呢幾年又係凍薪。同埋的人真係唔使眼紅, 既然佢地認為做公務員咁好, 咪一齊考入嚟做, 同埋而家好多部門, 尤其是紀律部隊, 都長期招聘, 刁民咁唔抵得, 考入嚟做, 加人工齊齊加嘛。😆😆😆

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]