• 瀏覽: 1,548
  • 回覆: 16
公僕連續兩年凍薪,今年有望加人工。一年一度的薪酬趨勢調查昨出爐,公務員調整薪酬參考指標薪酬趨勢調查結果,扣除遞增薪額開支比率後,薪酬趨勢淨指標為低層及中層分別加薪2.04%、4.55%,惟高層加薪竟高達7.26%,比率幅度遠遠高於中低層,更遠超通脹,被質疑「肥上瘦下」。有人力資源顧問直指結果驚人、脫離市場現實,可謂超離地;有學者直指現時經濟差,失業率高企,基層市民均需勒緊褲頭過活,加薪令市民反感,再加上公務員抗疫期間表現不佳,尤其高層官員出錯多,反而加幅更高,易令低中層公務員士氣不振,如政府有政治智慧,就不應加薪。

退休前加薪?林鄭超玩嘢喎!

新聞來源連結:

https://hk.news.yahoo.com/疫下港人勒緊肚皮-公僕加薪超離地-214500828.html

真係唔知膠層要加8%點計出唻

又有好多人紅眼症發作了

引用:
原帖由 老納 於 2022-5-19 16:10 發表
又有好多人紅眼症發作了
香港地,就係咁....永遠淨係識紅眼症發作.

當全港市民都勒緊肚皮過日子的時候,竟然有無良調查公司作出這份報告。只能說一句,他們的良心真的被狗吃了。

個調查根本技術上出錯,我相信係移民潮關糸,如公司一個高級職員移民走,一級頂一級升上,會引身幾個人升職,當5個,如有2000個人移民,會有10000人升職,當加薪10~15%,咁就會拉升加薪幅度!

這兩年的經濟實在睇唔出政府用甚麼數據去支持加薪...

林鄭表現差過前幾任,阿爺清除立法會最大阻力之後毫無表現,還想在下台前放地雷去害下任...

加薪就引起市民士氣不振.

公務員加唔加薪我唔講, 但係如果社會唔推動加薪,好快香港就變成另一個台灣,22K魔咒,到時候就係台灣人用個鼻孔對住香港人說話

引用:
原帖由 老納 於 2022-5-19 16:10 發表
又有好多人紅眼症發作了
綜援,長者生活津貼..過去3年累積升幅有成9%...
勁過凍薪兩年既公務員...

引用:
原帖由 touya08 於 2022-5-19 16:03 發表
真係唔知膠層要加8%點計出唻
香港肥上廋下既結構....咁都諗唔到?

下面D人就永遠都跟通賬或者市價請...高極有限...
有咩依郁就炒晒...重新市價請...

而一旦有錢賺..上面既人實分得多架..

引用:
原帖由 lung_block 於 19/5/2022 17:15 發表

綜援,長者生活津貼..過去3年累積升幅有成9%...
勁過凍薪兩年既公務員...
這點don't慌肯定隻字不提。

引用:
原帖由 kid_a 於 2022-5-19 17:20 發表

香港肥上廋下既結構....咁都諗唔到?

下面D人就永遠都跟通賬或者市價請...高極有限...
有咩依郁就炒晒...重新市價請...

而一旦有錢賺..上面既人實分得多架..
咁上層人走得多,供求下工資自然升得多。

引用:
原帖由 jon12345 於 2022-5-19 16:36 發表

香港地,就係咁....永遠淨係識紅眼症發作.
其實的人唔使眼紅吖, 而家公務員長期請人, 考入去做, 咪齊齊加人工囉, 公開招聘㗎, 邊個眼紅, 考入去做吖嘛。

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 19/5/2022 18:14 發表

其實的人唔使眼紅吖, 而家公務員長期請人, 考入去做, 咪齊齊加人工囉, 公開招聘㗎, 邊個眼紅, 考入去做吖嘛。
無錯

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]