• 瀏覽: 32,766
  • 回覆: 548
+18
港大醫學院藥理及藥劑學系榮譽助理教授陳德光表示,無充分理據奪去年輕成人拒絕接種疫苗的權利。

陳德光在電台節目上表示...

科學實證!
六十歲以下人士注射第三針疫苗,沒有顯著效果。
注射兩針疫苗亦已經有所謂細胞免疫效果。***
現是疫苗和變種病毒版本差異過大,所謂防後遺症效果值得懷疑,我認為根本不能及時阻止病毒由鼻腔走進大腦,所以不少人士注射三針後亦因為患上變種病毒導致失去味覺,染病前已注射三針的知名人士麥美娟亦稱記憶力大衰退。

林鄭間接殺死九千多個老人家,令唔少小朋友大腦受損終身殘疾,現時仲假惺惺推出不知所謂及不知何為嘅疫苗通行證,不但無助遏止疫情反彈,而且浪費社會精力。

苗棍政權咁鍾意強制打針,
HPV疫苗都係安全有效,而且防禦效果非常好,點解香港政府又唔推出免費強制接種HPV疫苗?

***2003年SARS-CoV-1康復者的T細胞對SARS-CoV-2的N蛋白表現出強烈的交叉反應性
T細胞最少有17年記憶,冷血林鄭苗棍政權半年一針有乜根據?

https://www.nature.com/articles/s41586-020-2550-z

we showed that patients (n = 23) who recovered from SARS (the disease associated with SARS-CoV infection) possess long-lasting memory T cells that are reactive to the N protein of SARS-CoV 17 years after the outbreak of SARS in 2003; these T cells displayed robust cross-reactivity to the N protein of SARS-CoV-2.

(我們發現,在 2003 年 SARS 爆發 17 年后,從 SARS(與 SARS-CoV 感染相關的疾病)中康復的患者(n = 23)擁有與 SARS-CoV 的 N 蛋白反應的持久記憶 T 細胞 ; 這些 T 細胞對 SARS-CoV-2 的 N 蛋白表現出強烈的交叉反應性。)

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2337985

曱甴去死啦!

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2022-5-19 14:55 發表
曱甴去死啦!
林鄭及港大專家就曱甴了

有冇想過D長者可能因為佢哋而死!

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2022-5-19 14:55 發表
曱甴去死啦!
麥美娟喺上年十二月二十八日,打左第三針,係第五波疫情染上變種病毒,病咗之後記憶力大減,請問苗棍點樣解釋?

引用:
原帖由 Island-Man 於 2022-5-19 14:58 發表
有冇想過D長者可能因為佢哋而死!
請提供現時針對原始病毒嘅疫苗能否阻止現時流行的變種病毒擴散的統計數據吧。
苗棍不能迴避的現實:現時的舊版本疫苗不能阻止病毒擴散。
大把人打三針BNT,一中招的病毒量CT值得嗰十幾,病毒量高撚到爆表。

司法覆核 上次話理據不足
今次有專家論點
又睇下點 

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-5-19 15:02 發表

請提供現時針對原始病毒嘅疫苗能否阻止現時流行的變種病毒擴散的統計數據吧。
苗棍不能迴避的現實:現時的舊版本疫苗不能阻止病毒擴散。
大把人打三針BNT,一中招的病毒量CT值得嗰十幾,病毒量高撚到爆表。
2-3碎冇打針都死係咩原因???

低級學者

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-5-19 15:04 發表

2-3碎冇打針都死係咩原因???
我覺得兩針有用,三針就只係適合老病弱殘。
而且所謂三針比人一種虛假嘅安全感。
你睇麥美娟晨早走去打咗三針,最後都係俾病毒搞到傷咗個腦。
除非有極度有效嘅疫苗出現,否則唔應該搞強制接種。

引用:
原帖由 liuche01 於 2022-5-19 15:06 發表
低級學者
你講嗰啲成日話打三針BNT可以防感染嘅低級者?

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-5-19 14:53 發表
港大醫學院藥理及藥劑學系榮譽助理教授陳德光表示,無充分理據奪去年輕成人拒絕接種疫苗的權利。

陳德光在電台節目上表示...

又無強迫年輕人一定要打針,
唔打針只係唔可以參加課外活動同出街食飯之嘛!!
打橫送入急症室都照醫啦,新加坡要自己比返醫藥費啦!!

垃圾黃絲學者又嚟荼毒青年人,大搞分化及破壞,港大中大依啲垃圾學校執撚咗佢啦!

引用:
原帖由 batboy27 於 2022-5-19 15:10 發表

又無強迫年輕人一定要打針,
唔打針只係唔可以參加課外活動同出街食飯之嘛!!
打橫送入急症室都照醫啦,新加坡要自己比返醫藥費啦!!
現時政府的措施,對於未打三針嘅人提出大量限制,實質上同強制打針冇分別。
而且問題係打完呢啲針都阻止唔到疫情擴散,有關行政措施毫無理據。

引用:
原帖由 Thank_777 於 2022-5-19 14:56 發表

林鄭及港大專家就曱甴了
我留意到一點,香港大學專家講行政措施一般是錯的,但是如果他們按數據計算出來的最壞打算,往往是中到啪啪聲,不過香港政府的AO從來不習慣這類底線思維。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]