• 瀏覽: 3,336
  • 回覆: 14
過去兩年爆發疫情,政府不斷推出限聚令,百業蕭條,勞動市場是甚麼境況?不少打工仔被裁,倖存僱員被凍薪已算好彩,更多人被減薪或接受無薪假,勞動市場可說「哀鴻遍野」,但手持「鐵飯碗」的公務員過去兩年只是凍薪,不受疫境影響。昨天薪酬趨勢調查委員會發表調查報告,指低中高級公僕按機制可望分別獲加薪超過百分之二至七,消息公佈後,不論市民、基層團體以至人力顧問同感嘩然,當打工仔捱苦,由公帑支付的公務員則予取予攜!

過去兩年,相關調查數據顯示私人構機加薪出現正和負數,由於數據與實況有時差,未能反映疫下各行各業裁員、放無薪假和減薪的狀況,其後政府決定這兩年公務員凍薪,其實已引起不少質疑,為何公僕不能減薪,與市民共渡時艱。政府往往搬出有私人機構為挽留人手而加薪,或要維持公僕士氣等理由,最終又是只凍薪而不能減,與廣大僱員的切身感受大不同。

今年公僕要加薪,尤其高級加逾百分之七,遠高於通脹,以實際薪金計,動輒多四、五千元,私人機構僱員絕大部份難望項背,所以連人力顧問專家亦批評加幅建議「頗為驚人」,脫離市場狀況,私人機構加幅遠遠落後,社會士氣將受打擊。薪酬趨勢調查制度缺點多不勝數,歷年來要求檢討之聲不絕,是時候切實改革,令公僕加薪具有可信性,讓市民服氣。
https://hd.stheadline.com/news/c ... 壞-只加不減-公務員大加薪難服眾-社論

就像肥彭臨走前一樣, 大幅提高公務員福利, 居心何在?
心水清的人一看便明

房署人員執行力薄弱, 縱容垃圾住戶滋擾鄰居, 各項投訴堆積如山, 不了了之, 應理唔理,應做唔做。

派屋又不顧市民真實需要, 派到老年遠, 大把舊公屋空置多年, 也不派給急需上樓的劏房戶, 浪費不少資源, 不配享加薪優待!

更有啲部門在2019年支持黑暴,把所有工作推給警隊, 不配享加薪優待!
衞生署抗疫不力,更不配享加薪優待!

諗下的低級公務員。唔好一諗公務員就諗10萬8萬一個月

引用:
原帖由 sungodj 於 2022-5-19 17:40 發表
諗下的低級公務員。唔好一諗公務員就諗10萬8萬一個月
可以加人工而不被詬病的, 只有在過去三年做到氣咳的醫護和警隊!

其他上樑不正下樑歪......
好多低級公務員都係做又三十六唔做又三十六心態, 特別是房屋署, 下下要出動「東張西望」才出力執行, 睇到都眼火爆!
10萬8萬一個月嗰啲為官避事者, 理應減人工, 特別是培育曱甴的溫床:教育局和社會社利署

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-5-19 17:55 發表

可以加人工而不被詬病的, 只有在過去三年做到氣咳的醫護和警隊!

其他上樑不正下樑歪......
好多低級公務員都係做又三十六唔做又三十六心態, 特別是房屋署, 下下要出動「東張西望」才出力執行, 睇到都眼火爆!
10萬8萬一個月嗰啲為官避事者, 理應減人工, 特別是培育曱甴的溫床:教育局和社會社利署
你仲未明低級公務員係咩,做又36唔做又36有話事權個班過左point10了,是中級公務員了。我地低級公務只是一些工具,人地叫你做咩就做咩,叫你唔好做就唔好做個的

引用:
原帖由 sungodj 於 2022-5-19 17:58 發表

你仲未明低級公務員係咩,做又36唔做又36有話事權個班過左point10了,是中級公務員了。我地低級公務只是一些工具,人地叫你做咩就做咩,叫你唔好做就唔好做個的
應該減上加下
高層減薪, 低層加薪

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-5-19 18:01 發表

應該減上加下
高層減薪, 低層加薪
技工級,唔會幫部門接電話的,我地同地盤工人差唔多,唔會有電腦電話同台,唔會有位置,平時都係戶外工作多

引用:
原帖由 sungodj 於 2022-5-19 18:04 發表

技工級,唔會幫部門接電話的,我地同地盤工人差唔多,唔會有電腦電話同台,唔會有位置,平時都係戶外工作多
而且已經被外判食左一截!
英治時期英國人精過鬼, 見低級公務員個個都呃政府糧, 去兼賺另外一份, 就想出把低級公務員外判, 讓外判商去監管!
今天這局面都是前人自找的。
現在高官加薪7%, 加幅高得令人咋舌, 低下層只加2%, 睇下幾時輪到高層得到應有報應?

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-5-20 09:20 發表

而且已經被外判食左一截!
英治時期英國人精過鬼, 見低級公務員個個都呃政府糧, 去兼賺另外一份, 就想出把低級公務員外判, 讓外判商去監管!
今天這局面都是前人自找的。
現在高官加薪7%, 加幅高得令人咋舌, 低下層只加2%, 睇下幾時輪到高層得到應有報應?
仲有工人級,月薪18k未到,可以很快有公屋3年左右就有。技工級最高有21K,申請公屋比外邊慢,4人家庭都要10年。呢兩個職位仲有的未外判的,不過都好快會冇。

引用:
原帖由 sungodj 於 2022-5-20 09:24 發表

仲有工人級,月薪18k未到,可以很快有公屋3年左右就有。技工級最高有21K,申請公屋比外邊慢,4人家庭都要10年。呢兩個職位仲有的未外判的,不過都好快會冇。
整個公務員架構都有問題, 電腦化的年代原本不需要那麼多人手, 就是有人把香港打做成投訴之都, 政府要成立多個特別部門去處理這些投訴!
另外, 所有施政又要經過垃圾會拉布的延誤, 令工程做價不旦水船高, 更令公營房出現供應斷層。

整頓需時, 期望冇左反對聲後, 政府高官真能急市民所急

綜援人士唔使做
3年已加薪超過7%

李一飄解釋下
佢地又點樣服眾

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2022-5-23 13:04 發表

低級公務員得果萬零蚊人工仲要減?咁幾時叫班垃圾會已完減人工cut津貼?攞到盡個個月幾十萬架喎,阿李一飄!成個垃圾會得百零萬票,係咪仲難服眾咁呢?
垃圾會已完係應該減人工和cut津貼, 可奈是犯民過去爭取回來的, 現在敗走了, 沒人跟進。
高官不該加薪7%那麼多, 所有公務員該看表現加減, 才能服眾!

引用:
原帖由 完美涼爽的海洋 於 2022-5-21 11:35 發表
綜援人士唔使做
3年已加薪超過7%

李一飄解釋下
佢地又點樣服眾
好簡單,cut哂啲綜援即時解決問題

引用:
原帖由 劉婕 於 2022-5-25 09:06 發表

垃圾會已完係應該減人工和cut津貼, 可奈是犯民過去爭取回來的, 現在敗走了, 沒人跟進。
高官不該加薪7%那麼多, 所有公務員該看表現加減, 才能服眾!
其實現家高科技年代使鬼要垃圾會咩,裝幾十部投票機就得啦

主題標籤 #限聚令
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]