• 瀏覽: 12,760
  • 回覆: 25
引用:
原帖由 PLN漂流男 於 2022-5-22 12:37 發表

英治時期, 香港永久居民有兩種旅遊證件:
1. BDTC 發給在港出生永久居民
2. CI(香港身份證明書) 發給非在港出生之永久居民
兩者都只是旅行證件, 並非國籍證明, 除了回歸前的居英權申請外, 英國政府從來未曾給予過港人英籍地位, 包括現在的BNO, 覺得回歸前自己是英籍的人只是自作多情
我有家人當年分別持BDTC和CI去歐洲某國, 雖然已申請了簽證, 但入境時海關人員攞住兩部證件左睇右 ...
那些年出入境內地及澳門
仲有一本紅皮回港證

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2022-5-19 07:40 發表
中國國籍   英治年代出世嘅港人  我記得當年是英藉的,   點解又掛上中國國籍呢?   答完我會 反問
係英藉,但係只係 屬於英國海外公民國籍,並不是英國本土公民國藉,所以冇居英權,其實你係 唔需要改國籍,如果用Bno 出國既話,但若果你想咁 麻煩,你出國 想用特區護照,你才改回中國藉申

好簡單,英國當年走時係無俾英藉身份大部份香港人,最後出本BNO安慰下咁解

到今時今日突然反口接收係為咩?咪就係英國脫歐等錢洗,要勞動力囉

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2022-5-19 07:40 發表
中國國籍   英治年代出世嘅港人  我記得當年是英藉的,   點解又掛上中國國籍呢?   答完我會 反問
英治時代出世港人如果係英藉,咁點解又搞居英權又搞BNO???乜唔係自動有有晒英國國民權利咩?!?!

你記得你係乜英藉???

引用:
原帖由 cathayan 於 2022-5-19 08:20 發表

所有國家的國籍法都容許自己國民的子女自動有父母(或其中一方)的國籍,否則一個大肚婆出國時早產、嬰兒就可能無國籍、咁就趴曬街。又或者一個女人在長駐外國工作時,就失去生育的權利。

英國移交香港給中國,不可能法理上還承認所有港人都是英籍,中國同時自動給在港華人(不論港生、陸生或居港華僑)中國籍,而在港歐美人士原來就是其本國籍、有本國護照,其港生子女也可有他們的國籍。
法理上;回歸前英國籍就是英國籍,但官字兩個口,利害面前自然得演繹。

引用:
原帖由 cathayan 於 2022-5-19 10:50 發表

另一個原因,因為外籍人士的子女會自動有父母的國籍,中國籍法不承認雙重國籍,所以不給他們中國籍。為了安定香港華裔人心,又作了“華裔港人不論是否有外籍,只要入境/回港時使用香港証件就當中國籍”的模糊處理手法。

註:居民不等於國民。香港政府可根據香港法例處理/簽發居民身份(証)。國民的定義是國家行為,外籍人士能否入中國籍的決定權在北京不在港府。
居民與公民是兩種身份,居民有居留權而無公民權。
國民有國籍,不一定等于公民。例如某些原因被定性為異類,不得參與有公權的職責。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2022-5-20 09:37 發表

殖民地年代出世嘅港人只係陰國屬土公民 (BDTC),並非陰國公民,不能在陰國居留丶工作,冇任何陰國公民權利,唯一得到嘅係一本 BDTC 護照作旅遊用途,如果佢哋認為自己係陰國籍人士只係一廂情願。
呢的系陰國人隨口噏既。若有人在國際法庭提出訴訟,陰國輸面好大。

引用:
原帖由 cathayan 於 2022-5-20 11:08 發表

師兄說得對。好多港人以為自己曾是大陰蒂國子民,為此感到無尚光榮。
當年又真系高人一等,真白人第一,假英人第二,無國籍就乜七都唔系。

引用:
原帖由 mart1212 於 2022-5-22 10:25 發表
都話咗寫、咁係唔係先得㗎!
寫就係英籍呀?
當年系「真」嘅,寫英籍需要證明;香港出世紙或者歸化英籍(歸化英籍要花幾萬元真金白銀)。有咗「英籍」就可以去英國旅遊或定居。BNO系英國人唔想負擔咁多英籍人而為香港人度身訂制的。

呢個世界邊有真理?有幾大權就有幾多理。若你冇權可能可以用錢買(歸化)。但系回歸前的歸化冇七用,洗咗錢買嘅英籍一樣系BNO。

引用:
原帖由 神經箭 於 2022-5-25 14:32 發表

呢的系陰國人隨口噏既。若有人在國際法庭提出訴訟,陰國輸面好大。
老兄,國際法庭冇權管人哋主權內嘅事,唔好以為法庭有幾大權威,冇槍冇炮就畀人哋當佢係阿四,啋佢都有味。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]