• 瀏覽: 12,762
  • 回覆: 25
中國國籍   英治年代出世嘅港人  我記得當年是英藉的,   點解又掛上中國國籍呢?   答完我會 反問

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2022-5-19 07:40 發表
中國國籍   英治年代出世嘅港人  我記得當年是英藉的,   點解又掛上中國國籍呢?   答完我會 反問
為何一個女人結婚前是她父母家的人,結婚後又變成夫家的一員呢?同理

引用:
原帖由 cathayan 於 2022-5-19 07:51 發表

為何一個女人結婚前是她父母家的人,結婚後又變成夫家的員呢?同理
在內地出世外國人我唔知  ,  為何外籍人士在香港出世  但又不是中國國籍

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2022-5-19 07:40 發表
因為根據人大常委會解釋,所有在港出世的華人都係中國公民。

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2022-5-19 07:54 發表

在內地出世外國人我唔知  ,  為何外籍人士在香港出世  但又不是中國國籍
所有國家的國籍法都容許自己國民的子女自動有父母(或其中一方)的國籍,否則一個大肚婆出國時早產、嬰兒就可能無國籍、咁就趴曬街。又或者一個女人在長駐外國工作時,就失去生育的權利。

英國移交香港給中國,不可能法理上還承認所有港人都是英籍,中國同時自動給在港華人(不論港生、陸生或居港華僑)中國籍,而在港歐美人士原來就是其本國籍、有本國護照,其港生子女也可有他們的國籍。

引用:
原帖由 cathayan 於 2022-5-19 08:20 發表

所有國家的國籍法都容許自己國民的子女自動有父母(或其中一方)的國籍,否則一個大肚婆出國時早產、嬰兒就可能無國籍、咁就趴曬街。又或者一個女人在長駐外國工作時,就失去生育的權利。

英國移交香港給中國,不可能法理上還承認所有港人都是英籍,中國同時自動給在港華人(不論港生、陸生或居港華僑)中國籍,而在港歐美人士原來就是其本國籍、有本國護照,其港生子女也可有他們的國籍。
另一個原因,因為外籍人士的子女會自動有父母的國籍,中國籍法不承認雙重國籍,所以不給他們中國籍。為了安定香港華裔人心,又作了“華裔港人不論是否有外籍,只要入境/回港時使用香港証件就當中國籍”的模糊處理手法。

註:居民不等於國民。香港政府可根據香港法例處理/簽發居民身份(証)。國民的定義是國家行為,外籍人士能否入中國籍的決定權在北京不在港府。

國籍有四種;
身份證上見到的
自己心內的
人地睇到並在心內認為的
作為工具的“雙重或多重”

引用:
殖民地年代出世嘅港人只係陰國屬土公民 (BDTC),並非陰國公民,不能在陰國居留丶工作,冇任何陰國公民權利,唯一得到嘅係一本 BDTC 護照作旅遊用途,如果佢哋認為自己係陰國籍人士只係一廂情願。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2022-5-20 09:37 發表

殖民地年代出世嘅港人只係陰國屬土公民 (BDTC),並非陰國公民,不能在陰國居留丶工作,冇任何陰國公民權利,唯一得到嘅係一本 BDTC 護照作旅遊用途,如果佢哋認為自己係陰國籍人士只係一廂情願。
師兄說得對。好多港人以為自己曾是大陰蒂國子民,為此感到無尚光榮。

英治時期係英籍?寫咋!(你當真㗎?)
英國佬哋走嗰陣有帶埋你走咩?
英國佬認為你係英國人定你覺得自己係英國人。
連自己都搞唔清自己係咩人?

引用:
原帖由 mart1212 於 2022-5-22 09:11 發表
英治時期係英籍?寫咋!(你當真㗎?)
英國佬哋走嗰陣有帶埋你走咩?
英國佬認為你係英國人定你覺得自己係英國人。
連自己都搞唔清自己係咩人?
我記得當年 申請什麼證件要填寫什麼國籍 當時是寫英籍

都話咗寫、咁係唔係先得㗎!
寫就係英籍呀?

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2022-5-22 10:24 發表

我記得當年 申請什麼證件要填寫什麼國籍 當時是寫英籍
填寫係用嚟區分你嚟自邊度、而唔係代表你真係擁有該國籍。
妖、咪以為你真係英國籍先得㗎!

引用:
英治時期, 香港永久居民有兩種旅遊證件:
1. BDTC 發給在港出生永久居民
2. CI(香港身份證明書) 發給非在港出生之永久居民
兩者都只是旅行證件, 並非國籍證明, 除了回歸前的居英權申請外, 英國政府從來未曾給予過港人英籍地位, 包括現在的BNO, 覺得回歸前自己是英籍的人只是自作多情
我有家人當年分別持BDTC和CI去歐洲某國, 雖然已申請了簽證, 但入境時海關人員攞住兩部證件左睇右睇, 猛咁問呢兩本乜東東? 不明所以, 請示咗好耐先俾通過

引用:
補充:
英殖年代的港人是英國(海外)。BNO
唔係英藉BN.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]