• 瀏覽: 25,841
  • 回覆: 69
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-5-22 15:44 發表

穩廣州幫手!廣州有達因,金域檢測,幾家大廠,基本每個檢測大廠都有一日上百萬的檢測能力

用高鐵把標本統一運上去廣州,一個小時到南站,再送去實驗室就是

肯做一定可以 問題係肯唔肯 或者而家啲食肆都有爆發 基本上可以規定進入食肆必須要快速檢測 其實咁樣做 相信大部分食肆傳染嘅 可以割斷 但係感覺林鄭做呢啲 冇乜決心 而家就睇下李家超點做

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-5-22 15:44 發表

穩廣州幫手!廣州有達因,金域檢測,幾家大廠,基本每個檢測大廠都有一日上百萬的檢測能力

用高鐵把標本統一運上去廣州,一個小時到南站,再送去實驗室就是

中央之前已派出梁萬年,幫林鄭政府解畫。
'全民檢測是一種手段,而非目的,檢測肯定比不檢測好,但涉及實際及條件問題,涉及大量動員、用什麼方法檢測、由誰來採樣、如何組織被採樣者、如何管理陽性市民及密切接觸者,亦需要市民了解行動的重要性,需有周密安排才能開展。他認為,港府要綜合考慮有否能力及資源去做,相信特區政府正在研究'。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2022-5-20 14:43 發表

唔使太悲觀,近期香港在清零方面係有極大進展,做唔到全民檢測,但大量派發檢測包,功效立見,確疹數字急降,安心出行加上疫苗通行證,已做到了追縱功能,污水檢測亦幫到手,小區強檢可做盡做,希望可以向清零邁進,如果真的可以清零,亦足以證明現行的'動態清零'措施係有效。

要清零唔係一定要做全民檢測,內地大部份地區唔使做全民檢測都可以清零。
今天確疹人數已下降到190人,如果7.1前已做到清零,周溶變成白吹。

再等下一波,咪又全民強檢,除非........病毒已全滅🔥

香港是中國不可分割的部分

引用:

都係果句:點解要引病毒入廣州?你有無考慮廣州民眾的感受?
調轉來說:如果台灣要求香港幫手運樣本過黎驗,你又有乜野意見??

引用:
原帖由 PaoHow 於 2022-5-22 17:29 發表

中央之前已派出梁萬年,幫林鄭政府解畫。
'全民檢測是一種手段,而非目的,檢測肯定比不檢測好,但涉及實際及條件問題,涉及大量動員、用什麼方法檢測、由誰來採樣、如何組織被採樣者、如何管理陽性市民及密切接觸者,亦需要市民了解行動的重要性,需有周密安排才能開展。他認為,港府要綜合考慮有否能力及資源去做,相信特區政府正在研究'。
梁萬年教授講既句句實話,佢黎到香港時唔係黎飲飲食食,唔係黎見班政棍,唔係黎坐低就亂咁指揮....
佢當日見到香港的實際情況就知道香港係好難去做全民核酸去達致清零...而事實上見到依家上海的例子就証明了梁教授當日所言非虛....

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2022-5-22 15:48 發表

肯做一定可以 問題係肯唔肯 或者而家啲食肆都有爆發 基本上可以規定進入食肆必須要快速檢測 其實咁樣做 相信大部分食肆傳染嘅 可以割斷 但係感覺林鄭做呢啲 冇乜決心 而家就睇下李家超點做
依家食肆有爆發,但連續兩日無死人同無大型爆發,已經証明了社會已經築起了屏障去防止病毒擴散.....
林太如果無決心,今日確診數係維持日日幾萬而唔係響200-300宗徘徊(扣除輸入個案,本地感染數係150-200宗左右而已)

李家超本身都係林太抗疫團隊一份子,佢的抗疫政策點會同林太不同?
何況呢種做法已經係中央專家團隊默許的(如有問題的話中央專家仲唔煞停政府咩...),相信七一後李生也不會對呢個政策有太大的轉變...
(隔離大叔的帖題目開始有點亂,我會多D響呢度講抗疫意見)

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2022-5-25 04:23 發表

依家食肆有爆發,但連續兩日無死人同無大型爆發,已經証明了社會已經築起了屏障去防止病毒擴散.....
林太如果無決心,今日確診數係維持日日幾萬而唔係響200-300宗徘徊(扣除輸入個案,本地感染數係150-200宗左右而已)

李家超本身都係林太抗疫團隊一份子,佢的抗疫政策點會同林太不同?
何況呢種做法已經係中央專家團隊默許的(如有問題的話中央專家仲唔煞停政府咩...),相信七一後李生也 ...
唔好講李家超嘅做法同林鄭係一樣 有一件事係好記得嘅 林鄭去北京述職 李家超即刻停止喺英國嘅香港人搭飛機返嚟 根本做法有相當大嘅分岐 係李家超暫代特首之後做 所以只能夠講 林鄭做嘅 李家超同中央係未必贊成 只不過話自己仍然係林鄭 未去到反對佢嘅階段

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2022-5-25 04:11 發表

都係果句:點解要引病毒入廣州?你有無考慮廣州民眾的感受?
調轉來說:如果台灣要求香港幫手運樣本過黎驗,你又有乜野意見??
深圳疫情時候,廣州也有幫深圳驗

廣州的實驗室產能是輻射整個灣區

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2022-5-25 04:16 發表

梁萬年教授講既句句實話,佢黎到香港時唔係黎飲飲食食,唔係黎見班政棍,唔係黎坐低就亂咁指揮....
佢當日見到香港的實際情況就知道香港係好難去做全民核酸去達致清零...而事實上見到依家上海的例子就証明了梁教授當日所言非虛....
梁只說分階段做唔同加野,當初極速上升階段,不適宜做,應該集中力量醫治重病,減少死亡率,而且當初哪怕驗出來,也還沒有這么多地方安置,隔離,梁萬年一直堅持動態隔離的專家,不要歪曲區意思

===
 面對香港已出現持續性的社區傳播這一嚴峻形勢,他也表示,實行動態清零的總體方針需要分階段、分步驟實施。當下工作的核心就是要確定最優先的階段性目標。

“減少感染,減少重症,減少死亡,這就是當下香港抗疫最緊迫、最優先的階段性目標。實現第一個目標后,我們再實現第二個、第三個目標。”梁萬年說,對香港實現動態清零的總體目標仍有信心,但對需要多長時間要有充分預估,相信香港一定能夠戰勝疫情。

減少重症死亡,優先救治重點人群

梁萬年表示,當前香港抗疫的重點工作是減少重症死亡案例,尤其是針對老年人等重點人群。建議特區政府有關部門建立一套指標體系,評估哪些人容易轉成重症,及時進行干預。同時,可以借鑑內地抗疫中“集中患者、集中專家、集中資源、集中救治”等“四集中”的做法,將有限的資源用在“刀刃”上,對重症患者進行精準救治,先實現優先的戰略目標。

香港應清零!
支持香港清零,先全面封城一個月!

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-5-25 11:10 發表
香港應清零!
支持香港清零,先全面封城一個月!
咁搞法, 病毒未清零, 庫房先清零.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-5-25 18:14 發表

咁搞法, 病毒未清零, 庫房先清零.
無所謂啦。
香港係中國一部分,清零係國策。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2022-5-25 07:59 發表

唔好講李家超嘅做法同林鄭係一樣 有一件事係好記得嘅 林鄭去北京述職 李家超即刻停止喺英國嘅香港人搭飛機返嚟 根本做法有相當大嘅分岐 係李家超暫代特首之後做 所以只能夠講 林鄭做嘅 李家超同中央係未必贊成 只不過話自己仍然係林鄭 未去到反對佢嘅階段
唔好玩啦...佢做處理行政長官果陣可以自把自為?
呢D決定梗係唔會一時三刻可以做架啦,你真係當政府團隊其他人透明咩....
你又知當時的決定林太會唔知??

抗疫防疫工作中央一定有睇實,林太所作出的決定好多都有中央背書.....

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]