• 瀏覽: 1,147
  • 回覆: 20
一名7歲女童去年9月22日於馬鞍山帝琴灣會所泳池游泳期間遇溺身亡,警方調查發現泳池負責人及救生員涉報假口供,隱瞞事發時只有一名救生員當值。涉案3男各被控一項誤導警務人員罪,其中一名救生員早前認罪,今(18日)於沙田裁判法院判刑。署理主任裁判官張志偉判刑時稱,承辦商才應為事件負最大責任,被告無須隱瞞,考慮他沒案底,且報告顯示他已深切反省及有悔意,故判處160小時社會服務令。

認罪的為首被告救生員朱禮言(25歲);同案的救生員戴翔(20歲)和游泳池服務承辦商莫肇毅(28歲)均獲准押後至6月8日答辯。至於涉事的啟勝物業管理公司早前承認違反泳池規例,判罰款2000元。

救生員俾假口供害死人,判社服。物管又只係罰$2000。點叫死者家屬接受呀

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20220518/s00001/1652845770716/女童帝琴灣會所泳池遇溺亡-救生員認錄假口供判160小時社服令

物管責無旁貸啦,管理不善,罰$2000 咁少

咁樣都唔關救生員事
所有政府沙灘都可以唔洗要救生員啦。死左係自己攞黎

理性一點

死因 , 同假口供冇關既

死因 , 只係同當值救生員數目有直接關係

假如 , 泳池需兩個救生員當值 , 才可以開放使用 .

而出事既時間 , 只有一個救生員當值 .

物管一定要負上責任 .

=====

ps . 我住私樓既泳池 , 就係要有兩個救生員當值才會開放使用 .

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2022-5-18 18:47 發表
理性一點

死因 , 同假口供冇關既

死因 , 只係同當值救生員數目有直接關係

假如 , 泳池需兩個救生員當值 , 才可以開放使用 .

而出事既時間 , 只有一個救生員當值 .

物管一定要負上責任 .

=====

ps . 我住私樓既泳池 , 就係要有兩個救生員當值才會開放使用 .
無錯。物管應該要上身。再唔係發展商都要揹返D責任,搵左間垃圾物管

引用:
原帖由 飛躍的波波 於 2022-5-18 18:46 發表
咁樣都唔關救生員事
如果要兩個救生員才可以開放使用 .

得一個救生員當值都照開 , 有事發生 , 誰的責任 ?

引用:
原帖由 開心跳飛機 於 2022-5-18 18:49 發表

無錯。物管應該要上身。再唔係發展商都要揹返D責任,搵左間垃圾物管
其實 , 係佢個池死左 , 就算有足夠救生員 , 都唔可以講冇責任呀 ..

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2022-5-18 18:50 發表

冇上面批准,點會一個人都可以當值?

間中都要去廁所啦,根本無可能一個人當值

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2022-5-18 18:53 發表

其實 , 係佢個池死左 , 就算有足夠救生員 , 都唔可以講冇責任呀 ..
發展商係咪最大責任?
係佢地搵間垃圾物管公司

引用:
原帖由 前晚大鼓手 於 2022-5-18 18:56 發表

發展商係咪最大責任?
係佢地搵間垃圾物管公司
新鴻基有冇恩恤賠償俾家人?新聞隻字不提

引用:
原帖由 冬眠自我的師兄 於 2022-5-18 18:53 發表

冇上面批准,點會一個人都可以當值?

間中都要去廁所啦,根本無可能一個人當值
重點係 , 個池係咪一個救生員當值都可以開 ?

至於屎尿問題 , 政府池應該有足夠人數去頂位 .

私人既 , 一節最多咪 90 分鐘 , 做得既就會有準備架啦 .

再講 , 唔夠人手咪唔開囉 , 政府池都試過救生員不足而停開呀 , 點都好過有人出事啦 .

引用:
原帖由 山上老水管 於 2022-5-18 18:39 發表
一名7歲女童去年9月22日於馬鞍山帝琴灣會所泳池游泳期間遇溺身亡,警方調查發現泳池負責人及救生員涉報假口供,隱瞞事發時只有一名救生員當值。涉案3男各被控一項誤導警務人員罪,其中一名救生員早前認罪,今(18日)於沙田裁判法院判刑。署理主任裁判官張志偉判刑時稱,承辦商才應為事件負最大責任,被告無須隱瞞,考慮他沒案底,且報告顯示他已深切反省及有悔意,故判處160小時社會服務令。

認罪的為首被告救生員朱 ...
等破產,成世做潛水員,事主好大機會民事索賞

引用:
原帖由 飛躍的波波 於 2022-5-18 18:46 發表
咁樣都唔關救生員事
法例有規定,泳池要有,有牌救生員,睇你泳池大細,除時要2個,唔通擺2個吹氣公仔咩

嚴格來說妨礙司法公正,社服?有冇搞錯?

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2022-5-18 18:50 發表

咁物管經理  炒得

主題標籤 #裁判法院
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]