• 瀏覽: 18,424
  • 回覆: 130
2022 年新一份薪酬趨勢調查報告今日(18 日)發表,消息指公務員薪酬會按照調查結果調整,扣除遞增薪額開支比率後,公務員薪酬趨勢淨指標為初級、中級、高級公務員分別加薪 2.04%、4.55%、及 7.26%。薪酬趨勢調查委員會主席李鑾輝說,下周委員會將再開會確認,公務員實際薪酬調整幅度將由行政長官會同行政會議決定。

希望私人公司跟隨政府加人工

新聞來源連結:

https://hk.news.yahoo.com/公務員-總薪級表-薪酬趨勢調查-加薪-凍薪-減薪-060552461.html

咁快就講加薪

厚顏無恥

公務員加薪, 起帶頭作用。

引用:
原帖由 幪面超人 於 2022-5-18 15:27 發表
咁快就講加薪
香港政府財政年度係4月至來年3月

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-5-18 15:29 發表
厚顏無恥
你唔好咁樣話啲私人公司喇!

高薪養懶, 公墓完就係人生勝利組!

依兩年大把公務員WFH 而且經濟仲係低迷, 只有公務只除左升point 之外仲有得加人工。 

引用:
原帖由 D.Kam 於 2022-5-18 15:46 發表
依兩年大把公務員WFH 而且經濟仲係低迷, 只有公務只除左升point 之外仲有得加人工。 
個薪酬趨勢調查結果係反映私人公司嘅薪酬調整架!

公僕為市民服務
應該加薪厚待!

政府收入多左就減稅啦。 做咩走去加人工。 減稅就好多人受惠。

引用:
原帖由 老納 於 2022-5-18 15:49 發表

個薪酬趨勢調查結果係反映私人公司嘅薪酬調整架!
又話經濟差,估唔到私人公司加咁多

期待已久, 終有好消息。 

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-5-18 16:14 發表

又話經濟差,估唔到私人公司加咁多
我公司個外判清潔公司個清潔姐姐今年都加20%人工喇,公務員已經加得少了!

引用:
原帖由 falconV8 於 2022-5-18 15:32 發表
公務員加薪, 起帶頭作用。
刺激通脹
對基層不利

主題標籤 #行政會議
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]