• 瀏覽: 60,437
  • 回覆: 425
+9
近年不少家長為讓子女有更好的成長環境,計劃移民海外。一名港媽訴說,其家庭月入約4萬元,丈夫為了兩名年幼子女,打算賣樓移民英國,但她形容對方一向懶散、怕辛苦,擔心他移民後不會積極搵工,加上夫婦倆英語一般

真係亞豬亞狗也移民。。。🤭
如果係話為左子女教育而移民,真係無乜腦。香港宜家有咁多間大學,根本好容易入,讀書壓力比前輕鬆好多啦。或者,佢對仔女真係好蠢。。。🙈

新聞來源連結:

https://skypost.ulifestyle.com.h ... urce=whatsapp_share

如此星辰如此夜,為誰風露立中宵。
如果無財力又懶唔肯捱

出去外面 一定難過活 外地唔係想像中咁寫意

不是良禽
就唔好擇木而棲啦

港媽完全偏見,短視,黃獅虎搵食唔需要勤力或返工做野,食腦已經能夠富貴榮華

引用:
原帖由 威廉PO 於 2022-5-18 06:25 發表
近年不少家長為讓子女有更好的成長環境,計劃移民海外。一名港媽訴說,其家庭月入約4萬元,丈夫為了兩名年幼子女,打算賣樓移民英國,但她形容對方一向懶散、怕辛苦,擔心他移民後不會積極搵工,加上夫婦倆英語一般

[香港宜家有咁多間大學,根本好容易入] , 睇到呢句,開心死讀書人

引用:
原帖由 T2. 於 2022-5-18 06:43 發表
港媽完全偏見,短視,黃獅虎搵食唔需要勤力或返工做野,食腦已經能夠富貴榮華
搵最低工資已經住到幾千尺獨立屋

引用:
原帖由 T2. 於 2022-5-18 06:44 發表

[香港宜家有咁多間大學,根本好容易入] , 睇到呢句,開心死讀書人
係為下一代,就上大灣區,大灣區大把學校你揀,又有國際學校,又可以駁上大陸出名大學,現在英美澳大學已經無哂優勢。

引用:
原帖由 T2. 於 2022-5-18 06:44 發表

個問題係點保證到去到外國就一定讀到大學,讀到大學又一定係好嘅呢?我識好幾個移民家庭,都話為左仔女學習環境好啲,問多兩問,最多人嘅答案係,依家免費移民,免費留學喎,咁著數唔走就笨啦。

引用:

智商有限

過到去得辛苦工會請佢哋,佢老公一向懶開,返正都係離婚,不如係香港分左身家等佢老公過去享受自由好過。黃絲大部分都係廢同懶。

引用:
原帖由 keung135 於 2022-5-18 06:30 發表
如果無財力又懶唔肯捱

出去外面 一定難過活 外地唔係想像中咁寫意
還掂都要捱,點解要出去外面加難道比自己捱

你估個個移民後做youtuber 就搵到食咩?

引用:
原帖由 最強大腦沙維 於 2022-5-18 06:41 發表
不是良禽
就唔好擇木而棲啦
可惜出面的是朽木。

引用:
原帖由 三碌木 於 2022-5-18 07:14 發表

個問題係點保證到去到外國就一定讀到大學,讀到大學又一定係好嘅呢?我識好幾個移民家庭,都話為左仔女學習環境好啲,問多兩問,最多人嘅答案係,依家免費移民,免費留學喎,咁著數唔走就笨啦。
On9害三代

引用:

快啲走,除垃圾

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]