• 瀏覽: 8,478
  • 回覆: 83
+3
https://www.am730.com.hk/國際/烏克蘭局 ... 面戰術-原屬陸軍準將職責/319812
烏克蘭戰事不如俄總統普京預期,原本的閃電戰已持續近3個月,俄軍上周在烏東準備過河時更遭伏擊,導致逾70輛軍車遭摧毀。英國《衛報》引述西方消息稱,普京更「落手落腳」決定俄軍地面部隊在烏東頓巴斯地區的調動和作戰戰術,這通常是由上校或一個旅的陸軍準將的負責。

報道指,有關普京親身參與前方戰事之說,是從情報搜集得來。據悉,因為無線電通訊接收問題,俄軍將領被逼更靠近前線傳遞命令,這導致最少12名高級將領被殺。英軍前陸軍準將、戰爭專家Ben Barry指,「相較於軍事決定,一個政府的首腦應該還有更重要的事情要做。他們應該制定政治策略,而非參與每日作戰活動。」

今次是港媒報道,不用懷疑客觀性,
照這篇報導分析,俄軍已經輸至陣腳大亂

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-5-18 01:14 發表
""原本的閃電戰已持續近3個月"
其實普金當初系晤系打算打閃電戰都難講.

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-5-18 01:14 發表
港媒引用英國衞報嘅報導…
其實樓主你係咪唔能夠理解中文呀?

根本烏克蘭就輸九硬,係西荒傳媒日日9up呃傻仔打飛機,,到宜家都未醒既傻仔,智商同隻豬無分別。

邊個同幾時話俄羅斯係閃電戰架?
全部係西方媒體講
呢場仗拖耐d 係歐洲pk 唔係俄羅斯

今時今日樓主都仲未明西媒有幾pk?日日作假新聞,傳遍全世界呃傻仔。

馬里烏波爾個鋼鐵廠都交左比俄軍控制啦

垃圾港霉痴L線

就係少左樓主一份力量先失守。 快D趕去烏克蘭。唔係就多個城市失守啦。

引用:
原帖由 louis277 於 2022-5-18 06:27 發表

港媒引用英國衞報嘅報導…
其實樓主你係咪唔能夠理解中文呀?
你咁講就錯啦。

英國《衛報》引述西方消息稱

所以這個並不是英國衞報嘅報導,而是西方消息,實際上就是三手消息。(西方>衛報>港聞)
而且連消息來源都冇,公信力可謂零。

引用:
原帖由 過客128 於 2022-5-18 02:33 發表

""原本的閃電戰已持續近3個月"
其實普金當初系晤系打算打閃電戰都難講.
你不懂就別胡說,
中國首席軍事家黃東都說普京原計劃閃電戰,只是被英美提供的導彈打懞了

附件

Screenshot_20220518_101211.jpg(151.01 KB)

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-5-18 10:14 發表

你不懂就別胡說,
中國首席軍事家黃東都說普京原計劃閃電戰,只是被英美提供的導彈打懞了
黃東是中國首席軍事家 ???

普京講先係真,
黃東講,同我講一樣。

英國媒體報導嘢可信度=零,閃電戰講了3個月還有人信?這是西媒一廂情願作戰模式,如果係閃電戰司機早已阿羅爺啊啦,還比它世上阿知阿佐。

主題標籤 #烏克蘭
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]