• 瀏覽: 44,406
  • 回覆: 157
  • 追帖: 1
+18
第三階段的「疫苗通行證」將於本月31日起實施,進入倒數最後兩周,政府今(17日)提醒市民,屆時所有12歲或以上市民,除非取得醫學豁免證明書,否

第三階段的「疫苗通行證」將於本月31日起實施,進入倒數最後兩周,政府今(17日)提醒市民,屆時所有12歲或以上市民,除非取得醫學豁免證明書,否則必須按政府要求接種新冠疫苗,方能符合「疫苗通行證」的要求。

以康復人士為例,康復後六個月內可使用「康復紀錄二維碼」進入相關場所;若感染前已打兩針或三針,則無需額外接種疫苗,該「二維碼」到期後可繼續使用。非康復人士則需已打第三針,其「疫苗通行證」始有效,但打第二針後未滿六個月除外。

非康復人士
(一)非康復人士在接種第二劑疫苗之後的六個月內,可使用疫苗接種紀錄二維碼作為「疫苗通行證」。
(二)非康復人士如接種第二劑疫苗已超出六個月,則需要接種第三劑疫苗,方能繼續使用疫苗接種紀錄二維碼作為「疫苗通行證」。

康復人士
(三)所有康復人士在康復後六個月內,可使用「康復紀錄二維碼」或帶有康復身分的疫苗接種紀錄二維碼作為「疫苗通行證」。
(四)康復人士如在感染前已接種第二或第三劑疫苗,無需額外接種疫苗,可在「康復紀錄二維碼」到期後使用帶有康復身分的疫苗接種紀錄二維碼作為「疫苗通行證」。
(五)康復人士如在感染前未曾接種或只接種一劑疫苗,需要在康復後六個月內接種多一劑(第一劑或第二劑)疫苗,方能繼續使用帶有康復身分的疫苗接種紀錄二維碼作為「疫苗通行證」。
(六)12至17歲的康復人士,如已接種第一劑復必泰疫苗,可繼續使用帶有康復身分的疫苗接種紀錄二維碼作為「疫苗通行證」。

政府提醒,尚未符合第三階段「疫苗通行證」要求的市民,盡快在本月31日之前接種疫苗。政府亦呼籲其他合資格接種第三劑疫苗的市民,無需等候至「疫苗通行證」六個月寬限期屆滿,應盡早接種第三劑疫苗。

發言人強調,雖然近日疫情稍為緩和,但Omicron變異病毒株傳播力極高,市民仍須保持警惕。接種疫苗對於預防感染者出現重症或死亡高度有效。發言人指,強烈呼籲仍未接種疫苗的市民盡早接種疫苗,特別是感染新冠病毒後死亡風險極高的長者、長期病患者及其他免疫力較弱人士,應為自己健康着想盡早接種。符合接種第三及第四劑疫苗資格的市民應盡早接種,以為本港建立防疫屏障。

打完第3針之後個加拿大痛咗幾日,有冇人都有痛?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/771021/疫苗通行證-5-31實施第三階段-入食肆要打齊三針-總覽各項要求

勞永樂:病毒若已變種,注射舊版疫苗又有何作用,若連這點也不懂,又怎配薪高糧準、位高權重的待遇?

6個月? 乜唔係90日咩? 

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2022-5-17 16:17 發表
6個月? 乜唔係90日咩? 
你指第二針之後?

引用:
原帖由 lmao 於 2022-5-17 16:10 發表
勞永樂:病毒若已變種,注射舊版疫苗又有何作用,若連這點也不懂,又怎配薪高糧準、位高權重的待遇?
有乜用?
扮做嘢囉.
又唔全民強檢清零, 又唔打針, 咁咪即係乜都唔做, 曠工?
本着避重就輕, 少做少錯精神, 緊係選擇無限打針啦, 打針容易做啊.

引用:
原帖由 lmao 於 2022-5-17 16:10 發表
死人你都搞

為左政治目的可以泯滅人性到咁既程度

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2022-5-17 16:18 發表

你指第二針之後?
係呀,之前話90日後打第3針的。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2022-5-17 16:19 發表

係呀,之前話90日後打第3針的。

佢呢份時間表係咁樣寫,我諗跟佢呢個時間表好啲掛
https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/vp_t1_CHI.pdf
如果你去診所打,不如打電話去問吓

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-5-17 16:18 發表

死人你都搞

為左政治目的可以泯滅人性到咁既程度
唔係已經講咗,疫苗對變種病毒,仍然有減少重症既作用咩?

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2022-5-17 16:21 發表

佢呢份時間表係咁樣寫,我諗跟佢呢個時間表好啲掛
https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/vp_t1_CHI.pdf
如果你去診所打,不如打電話 ...
我book埋時間了,佢地話90日後可以打。

可能政府俾6個月寬限期,等多D人有時間打第3針掛。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2022-5-17 16:21 發表

唔係已經講咗,疫苗對變種病毒,仍然有減少重症既作用咩?
減輕同預防都有少少分別,第一代新冠疫苗廣告嗰陣好似係話預防
而家已經改咗做減輕重症

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2022-5-17 16:23 發表

我book埋時間了,佢地話90日後可以打。

可能政府俾6個月寬限期,等多D人有時間打第3針掛。
你打完第二日有冇嘢做?如果要返工睇吓要唔要請定多日假,我有朋友燒咗成日而佢第一二針都冇事

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2022-5-17 16:23 發表

減輕同預防都有少少分別,第一代新冠疫苗廣告嗰陣好似係話預防
而家已經改咗做減輕重症
有好大分別,不過,只要防到重症,都打得過,因為保住條命仔先。宜家研發針對變種既疫苗,好似有成果了。

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2022-5-17 15:51 發表
第三階段的「疫苗通行證」將於本月31日起實施,進入倒數最後兩周,政府今(17日)提醒市民,屆時所有12歲或以上市民,除非取得醫學豁免證明書,否

...
我打完第三針後一的都唔痛, 其實我打三針都唔覺得痛, 第四針我等新疫苖才打.

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2022-5-17 16:24 發表

你打完第二日有冇嘢做?如果要返工睇吓要唔要請定多日假,我有朋友燒咗成日而佢第一二針都冇事
我全家打科興,一D不良反應都無,仲去咗食燒肉。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]