• 瀏覽: 5,604
  • 回覆: 35

新冠肺炎下百業蕭條,不少家長收入大減,惟仍有多間學校申請新學年加價。教育局今日(17日)表示,截至本月10日,共收到38份調整學費的申請,另有42間學校凍結新學年學費,遞交了不調整學費的通知書。當局稱會按既定程序處理有關申請,以期在新學年開始前完成申請的審批程序及通知學校有關結果。

另外,教育局表示截至今年4月,參加幼稚園教育計劃的約760所幼稚園當中,約740所已遞交2022/23學年的學費建議,其中有3所申請調減學費,約440所表示學費將維持不變,另有約300所申請調升學費;而未遞交有關資料的幼稚園,本局會繼續跟進。至於沒有參加計劃的幼稚園,當局接獲約140所幼稚園申請在新學年調升學費,1所申請調減學費,其餘約100所維持學費不變。

點解幼稚園成日都加價,明明zoom返學成本仲低

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220517/bkn-20220517122205319-0517_00822_001.html?refer=hn2

直資學校應殺校,全部轉投津貼學校

唔加價班wfh唔使做教屍邊有得加薪

引用:
原帖由 pycicamn 於 2022-5-17 13:56 發表
直資學校應殺校,全部轉投津貼學校
唔知你知唔知要殺的,第一就係band 3C個批,直資都有幾間殺得,但唔多囉。大把Band 1直資都唔知幾好,以學生實力入讀

引用:
原帖由 thanks橋 於 2022-5-17 13:15 發表

新冠肺炎下百業蕭條,不少家長收入大減,惟仍有多間學校申請新學年加價。教育局今日(17日)表示,截至本月10日,共收到38份調整學費的申請,另有42間學校凍結 ...
我個仔都讀緊直資,但唔明樓主點解覺得Zoom成本會較低?學校同樣請全職教師任教,點樣用Zoom去降低成本?

入正題,疫市加價真係令家長們百上加斤。

直資制度唔公平,應全轉私立。
但讀得直資嘅家長一般好有錢,所以都無所謂。

學都冇得番,仲好意思走出黎加價,佩服

引用:
原帖由 ootoot 於 2022-5-17 15:01 發表
直資制度唔公平,應全轉私立。
但讀得直資嘅家長一般好有錢,所以都無所謂。
錯.
我兩個仔都係讀直資, 但我係一個窮鬼.

PS. 反對加價

高人一等

家長的錢最容易賺。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2022-5-17 15:43 發表
家長的錢最容易賺。
根本從來就是在呃$,吾覺得轉直資質素有任何提升,只代表從前可免費享用嘅現在退步到要俾$先有姐

引用:
原帖由 hotsummer77 於 2022-5-17 14:49 發表

我個仔都讀緊直資,但唔明樓主點解覺得Zoom成本會較低?學校同樣請全職教師任教,點樣用Zoom去降低成本?

入正題,疫市加價真係令家長們百上加斤。
我見zoom啲老師幾乎要table dance,怕學生唔上或只係上線,個人去左夢遊。

引用:
原帖由 thanks橋 於 2022-5-17 13:15 發表

新冠肺炎下百業蕭條,不少家長收入大減,惟仍有多間學校申請新學年加價。教育局今日(17日)表示,截至本月10日,共收到38份調整學費的申請,另有42間學校凍結 ...
呢兩年疫情,好多行業都經營困難,加少少價合情合情,大家應該與香港共渡難關👍🏼

窮人讀直資係免費,有錢人讀直資亦唔會為慳一萬幾千,唯一苦了一班唔算有錢,但又想入直資既家長

加幅細節未公開,希望不要高於通脹

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]