• 瀏覽: 30,755
  • 回覆: 246
+5
政府今日(16日)宣布,將由今年6月1日起至明年10月底,分階段接受65歲或以上合資格香港居民申請「樂悠咭」,以繼續享用二元乘車優惠。政府指,在

一早就應該咁做,原來百零萬長者,發咗3百幾萬張長者八達通,上次搭巴士見個玩健身嘟咗2蚊

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/770622/樂悠咭-65歲或以上長者6月起申請-不記名長者八達通將取消

🥜者清🗨( ̄Д ̄)y🚭
甚麼是一般個人八達通,如果有個人資料包括姓名,出生年月日和身份證號碼等,應該與樂悠卡分別不大,唔明點解都要轉用樂悠卡

做法正確

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-5-16 19:04 發表
甚麼是一般個人八達通,如果有個人資料包括姓名,出生年月日和身份證號碼等,應該與樂悠卡分別不大,唔明點解都要轉用樂悠卡
非個人八達通的確乜資料都無

一早要啦,香港甘多cheap 精死乞兒

統一咗佢都好嘅,都係一次過申請

又用啲惰政既一刀切手法....怕濫用應該係加強執法拉真正濫用既人
而家煩倒既係絕大多數一直正常、合理、合法使用既長者

同埋長者有多一張八達通=濫用?...一張主用、一張放後備好正常吧
有時坐車/買野嘟卡先知餘額不足...即時搵後備果張出黎比...好合理吧?

最煩係...遲啲幫長輩轉完樂悠卡...咁現時拎緊消費券果張長者八達卡又點呢?
到時係咪又要再搞手續轉過?...會唔會影響長者拎下期八達通消費券?  

引用:
原帖由 聰明人一個 於 2022-5-16 19:25 發表
又用啲惰政既一刀切手法....怕濫用應該係加強執法拉真正濫用既人

同埋長者有多一張八達通=濫用?...一張主用、一張放後備好正常吧
有時坐車/買野嘟卡先知餘額不足...即時搵後備果張出黎比...好合理吧?

最煩係...遲啲幫長輩轉完樂悠卡...咁現時拎緊消費券果張長者八達卡又點呢?
到時係咪又要再搞手續轉過?...會唔會影響長者 ...
3百萬張長者8達通點執法??
交通工具收費機無一百都幾十萬部。。。執法??俾個好意見出來研究吓啦!!

每部交通工具八達通機企一個稽查好唔好??
到時唔好話勞民傷財啵!!

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2022-5-16 19:04 發表
360萬張…普通長者八達通,
40萬張…個人長者八達通,
足足有400萬張長者八達通!

但香港…衹有135萬名長者咋~

大把小巴佬…
每日用自行購買嘅,
不記名長者八達通,
自己拍咭收取津貼。

每日開工兩個鐘,
自行拍咭拍到爆,
政府公帑又被欺騙!

趕絕廢青

引用:
原帖由 cm1001hk 於 2022-5-16 20:22 發表

3百萬張長者8達通點執法??
交通工具收費機無一百都幾十萬部。。。執法??俾個好意見出來研究吓啦!!

每部交通工具八達通機企一個稽查好唔好??
到時唔好話勞民傷財啵!!
已經觸犯咗某些人嘅利益

答地鐵
日日都見到有後生仔/壯年人
用長者8達通

也見過有人當場斷正被捉

引用:
原帖由 productdesigner 於 2022-5-16 18:45 發表
政府今日(16日)宣布,將由今年6月1日起至明年10月底,分階段接受65歲或以上合資格香港居民申請「樂悠咭」,以繼續享用二元乘車優惠。政府指,在

支持,做遲左,但好過唔做。

引用:
原帖由 聰明人一個 於 2022-5-16 19:25 發表

到時係咪又要再搞手續轉過?...會唔會影響長者 ...
"最煩係...遲啲幫長輩轉完樂悠卡...咁現時拎緊消費券果張長者八達卡又點呢?
到時係咪又要再搞手續轉過?...會唔會影響長者拎下期八達通消費券?  "

有可能影響

終於都想到辦法去堵塞漏洞了!
百幾萬長者,有400萬張長者八達通,證明好多香港人真係好福佳!

主題標籤 #八達通
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]