• 瀏覽: 22,971
  • 回覆: 222
+19
香腸常用於日常早午餐、燒烤、火鍋及派對中,但往往暗藏「健康陷阱」。消費者委員會測試市面30款香腸樣本,發現近9成屬「高鈉」、5成屬「高脂」,

原來香港好多人話好食隻廚師牌高級雞肉腸食得多會損害生殖器官,軟骨退化,四肢變形

廚師牌的高級雞肉腸樣本,檢出內地及歐美禁用的獸藥呋喃西林的代謝物 SEM,研究顯示,呋喃西林可能會損害實驗動物的生殖器官,其代謝物 SEM 則可能令實驗動物的關節軟骨退化,四肢變形。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/770534/消委會-近九成香腸高鈉-廚師牌雞肉腸含禁用獸藥代謝物超標13倍

🥜者清🗨( ̄Д ̄)y🚭
老美製造X師牌香腸原來係慢性毒藥出口毒人,唔怪之得係老美超市買唔到呢啲香腸啦!

引用:
原帖由 productdesigner 於 2022-5-16 11:10 發表
香腸常用於日常早午餐、燒烤、火鍋及派對中,但往往暗藏「健康陷阱」。消費者委員會測試市面30款香腸樣本,發現近9成屬「高鈉」、5成屬「高脂」,

...
我己好少食香腸, 情願食雙蛋.

好多小朋友由細食到大

食左咁耐
點解一路都驗唔到
之前食環署做咩?

黃人當時凸破盲搶

引用:
原帖由 ar2man 於 2022-5-16 11:22 發表
食左咁耐
點解一路都驗唔到
之前食環署做咩?
拆國旗 絕對高效

市民怒批賀國慶所掛國旗被食環署即日拆下

引用:
原帖由 productdesigner 於 2022-5-16 11:10 發表

...
廚師腸貪平成日食,唔怪得咁咸

引用:
原帖由 woody666 於 2022-5-16 11:18 發表

我己好少食香腸, 情願食雙蛋.
x2

食安局好L廢, 林鄭政府亂9嚟.

廚師牌唔係停左售賣咩?

引用:
原帖由 kgoal 於 2022-5-16 11:35 發表
廚師牌唔係停左售賣咩?
無事,繼續賣

https://www.hk01.com/社會新聞/299846/大昌行預告-廚師腸-3月回歸-美國廠房生產-口味-包裝不變

所有醃製品都係少食為妙

呢隻腸好多人「Yellow Object」至愛  

引用:

...
香港係垃圾回收桶

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]