• 瀏覽: 21,063
  • 回覆: 14
+7
引用:
原帖由 carol2017 於 2022-5-16 11:32 發表
東鐵服務質素下降,由 12 卡降至 9 卡
其實講左10幾年,由2004年九鐵決定改由東鐵過海時做既決定,因遷就過海段無法使用12卡,所以要全數用9卡,亦唔可以用12卡係紅磡站轉車,因為統一用新月台,新月台統一係9卡月台,舊月台同大堂需要拆卸作擺放列車用,列車要出場,就要使用渡線前往新月台方向駛去金鐘站由頭接客

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-5-16 17:48 發表

仲未計考完DSE,其實係少咗一班學生。
仲有原來東鐵紅磡站得返一條扶梯上大堂,啲膠官以為個個坐東鐵都要過海架?返尖東/紅磡嘅人死晒?
紅磡站仲要啲閘機今日都仲有臨時位,佢地會唔會低估咗紅磡站出入嘅需求?
仲未講今日紅磡大堂出天穚條扶梯壞咗,好壞唔壞,通車第一日上班日先來壞。
12卡車用左40年,係冇得留低,全部要統一轉用新9卡月台

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-6-2 07:29 發表

荃灣線都用咗40年,以你嘅理論係咪無得留底?而且40年前嘅十二卡唔係之前退役個車種,35年前坐東鐵仲係黃膠橫排座位,旺角站月台仲有雞批賣可以上車食。
東鐵過海已第三個星期,紅磡大堂仲係用緊加緊出閘機同部份要用暫時閘機,好明顯政府又好港鐵管理層又好,都低估咗係紅磡出閘唔過海嘅乘客量,先會設計個咁低智得一條扶梯上大堂出閘嘅東鐵線月台啦。
我指係列車,你講去邊?仲有車種一直冇變,乜你唔知道烏蠅頭係由英國製造既黃頭翻新改裝而成(1996年至1999年間送左去法國阿爾斯通公司進行,因為原英國製造公司被收購),延長左原先既設計壽命?睇返新聞啦,點解叫「中期翻新列車」?你真係以為當年真係買新車,黃頭真係退役?只不過係改頭換面,留返一架係火炭鐵路大樓擺放俾人打卡咋,地鐵市區綫列車係1998年至2001年同樣係由同一間公司進行翻新改裝由白頭變成黑頭,唔同既係市區綫英製列車明年開始陸續退役,由大陸中車青島四方公司93列新列車取代,d 新車係小蠔灣候命緊

同埋東鐵過海同9卡車係KCR既意思,2004年呢個方案出台時個陣係田北辰做主席,係18年前既事了,一早係公開的,兩鐵合併後由MTR負責跟手,全數9卡車安排係2012年正式由立法會通過,即係動工個年,紅磡屯馬線同東鐵綫要全數搬去起既9 卡地底月台,配合成個工程,舊12卡月台現在關閉同拆除作擺設擺放吉車用,保留返位置禁區既直通車月台,唔再作通勤客運用途,有人提議將南行綫分支,9 卡過海,12卡用紅磡舊月台,鐵路公司彩你都傻,寧願攞來擺車stand by用,都唔會複雜咁搞南北各雙總站停,以免影響過海班次

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-6-2 09:48 發表

我都係講列車,剛換嘅十二卡並唔係40年前個隻列車,仲有幾多卡同個月台設計有關,同架車用幾耐無關,你又講咗去邊?荃灣線都用咗40年但車卡並無增減個,點解你要講到好似用咗40年就要改做9卡?
你睇返我上一段講咩先,我都未打完,又唔知黃頭當初係冇退役列,而係中期翻新換look成烏蠅車延長設計壽命繼續服務,你以為當年烏蠅頭係新買列車,你去睇下展示啦,1982-2022呀

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-6-2 10:40 發表

你未打完我又點識答呢?
如果設計係按當時客量,而非未來客量去做,咁就已經係設計錯誤。但相信新紅磡月台同大堂唔係04年方案,我亦提出過咗海三個星期個大堂閘機數量都唔啱,仲要用臨時同日日工程增加緊永久閘機,就已經証明係預算失誤。當日通屯馬線時去天橋出口嘅閘機係通車前已設置好,當時只係用布封住未使用嘅閘機,並唔係通車後先日日趕工去做。仲有我講嘅上大堂出閘嘅電梯只有一部,係完全無考慮到人流嘅問題。我 ...
呢個世界上點會有咁多預計到未來既事呀,唔通下下煞停去諗,咁樣起100年都起唔完

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-6-2 10:40 發表

你未打完我又點識答呢?
如果設計係按當時客量,而非未來客量去做,咁就已經係設計錯誤。但相信新紅磡月台同大堂唔係04年方案,我亦提出過咗海三個星期個大堂閘機數量都唔啱,仲要用臨時同日日工程增加緊永久閘機,就已經証明係預算失誤。當日通屯馬線時去天橋出口嘅閘機係通車前已設置好,當時只係用布封住未使用嘅閘機,並唔係通車後先日日趕工去做。仲有我講嘅上大堂出閘嘅電梯只有一部,係完全無考慮到人流嘅問題。我 ...
起新月台都係早期plan 出來,原因係因為紅磡站同海底隧道太接近,舊月台係唔夠距離落斜入海底,加上何文田站咁近,又係地底車站,所以要係紅磡貨場地底興建新月台,當沙中線全部通車後,全線要搬哂落去地底新月台上落客,而舊月台原本用來騰出空間俾直通車停泊用,但後來考慮到高鐵通車會令到直通車需求下降,所以沙中綫全線通後,舊月台1-4號會進行拆卸改建作擺放東鐵吉車用途(考慮到紅磡貨場改用左來做屯馬綫列車吉車擺放,東鐵綫吉車冇位擺,所以拆舊月台),列車會經原2號月台北端路軌進出東鐵線,所以紅磡站係唔可能再有容納12卡車作支綫用途,最近成日見d人建議12卡同9 卡並存,12卡用舊月台作終點,但係會增加編排難度同混亂,所以鐵路公司彩你都傻

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-6-2 23:25 發表

繁忙時間增加12卡去紅磡站,係港鐵宣佈轉9卡時講架,唔係啲人老作。
你講咁近海底隧道,大可以安排遠啲係何民田站交接或馬鞍山線過海,總知係設計時已經係超載,就已經人係設計失敗。
基建連現狀都不能滿足,仲要衰過之前,講乜設計規劃?
但係買車個陣時冇預部分12卡,全線31*9=279,後補6*9=333卡

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-6-2 23:25 發表

繁忙時間增加12卡去紅磡站,係港鐵宣佈轉9卡時講架,唔係啲人老作。
你講咁近海底隧道,大可以安排遠啲係何民田站交接或馬鞍山線過海,總知係設計時已經係超載,就已經人係設計失敗。
基建連現狀都不能滿足,仲要衰過之前,講乜設計規劃?
但係12卡已到期退役,根本唔可以繼續長期服務落去,買車時係買左333卡,即係37列,根本冇士啤俾你抽調去做12卡(正常唔會買士啤),紅磡舊月台已經完成歷史任,係會進行改建,騰空更加空間佢擺吉用

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-6-2 23:49 發表

我唔知係咪因為記者追問繁忙時間點算時啲膠層亂噏啦,當時的確話可以考慮用12卡去紅磡站以疏導乘客。
總知通過海線三周連紅磡站大堂閘機都仲要用臨時機,就好明顯係錯估人流。
亂up 既多,本身北行已有羅湖/落馬洲分叉站,南行仲要搞分叉站已經好大問題,雙端雙總站會造成安排上混亂,不過一般鐵路錢包唔會咁做

引用:
原帖由 carol2017 於 2022-6-6 08:36 發表

唔知點解為何過海要 9卡 ?

其實可以分用過海列車 9卡

及非過海列車 12卡

始終 12卡列車載客量多過 9卡列車
因為新站冇法建12卡月台,兼上斜力有限,但12卡非過海列車入唔到紅磡地底月台,地底月台只有9 卡長,去舊月台做總站有以下3點問題:
1.因為分左部分車去做12卡,令到過海班次疏落,將減弱過海功能,形同虛設,你唔好睇小過海段既客洗
2.造成兩端雙總,造成掉頭編排既壓力
3.同站分新舊月台,而且距離相差比較遠,指示容易混亂,乘客都唔知應去邊個月台等車

除此之外,港鐵近期買車比較多,前九鐵營運路綫既各車廠可擺放位置接近飽和,需要更多空間,所以港鐵直接棄用紅磡舊月台,改作擺放東鐵吉車用途,之後有機拆除部分月台騰出更多空間,而家只拆大堂

引用:
原帖由 carol2017 於 2022-6-6 17:27 發表

建議分兩類列車行駛東鐵線:
1. 9卡 "過海" 列車,終點站至 "金鐘"
2. 12卡 "非過海" 列車,終點站至 "紅磡"

12 卡列車,雖然非過海!相信有一定需求!
無辦法,因為全部新車都係9卡基礎買入,而鐵路公司一般係要幾多買幾多,唔會預士啤俾你砌卡,亦唔會抽部分列車車卡去做12卡,唔同當年千九,千九係因為本來走3條唔同路線,所以全數東鐵千九撥歸屯馬線時係可以調整,但東鐵新車唔係,除左補購車卡,根本係無法調動,因為都要全隊新車不少於9卡

引用:
原帖由 carol2017 於 2022-6-6 17:27 發表

其實你講既野版主已解釋點解唔得了,佢俾我更加專業,我同佢睇法接近

引用:

同埋而家建議都冇用,因為紅磡舊月台同大堂都會永久停止通勤客運服務,大堂d出入閘機都會移除,客服中心全部遷往新月台

引用:
原帖由 carol2017 於 2022-6-6 21:26 發表

東鐵線,因為要 "硬闖過海",戴客量反而退步!

究竟,東鐵綫,為市民服務?
或是為創指標而興建?

舊東鐵線,由上水至紅磡,一共有 11個站,全部設計為 12 卡車載客量!

為興建多兩個站:會展、金鐘

將所有站,原設計為 12 卡車,一律改動為 9 卡!

為了加入 2 個站而作出重大變更,是進步或是退步,真係唔知道
你要記住,成個工程既target 都係過海,並唔係減弱過海功能,同高鐵一地兩檢一樣道理,其實MTR 買37列9 卡車已經抵銷返原來28列12卡車既載客量,多左9列,而且全綫已經upgrade 新信號,可以加密返班次同速度,但不包括紅磡舊路軌,舊路軌而家只用作車務調度用, 舊月台用作舒緩泊車空間,而且又焗(全港最焗熱月台就係紅磡站舊月台),我係MTR 都寧願放棄啦,俾乘客去舒服d既新月台上落車

引用:
原帖由 carol2017 於 2022-6-6 21:26 發表

東鐵線,因為要 "硬闖過海",戴客量反而退步!

究竟,東鐵綫,為市民服務?
或是為創指標而興建?

舊東鐵線,由上水至紅磡,一共有 11個站,全部設計為 12 卡車載客量!

為興建多兩個站:會展、金鐘

將所有站,原設計為 12 卡車,一律改動為 9 卡!

為了加入 2 個站而作出重大變更,是進步或是退步,真係唔知道
成個過海方案係2004年由當時田北辰掌管既KCR 提出既,係建基於沙中線紅磡站3線轉車帶來既人流負荷,同東鐵過海需求大於馬鐵既因素而修改左成個plan,將馬鐵同西鐵連成東西走廊,東鐵過海成南北走廊,12卡轉9卡都係當年既議題之一,都係諗過度過而拍板,重點係唔可以影響過海功能,其實都係合併前KCR 計劃,後來合併後再由立法會通過全部cut 至9 卡既方案,係有法律依據的啊,正常買車卡數一定係跟計劃需求,唔會買士啤卡來哂車廠位的,其實新站係有預留第10卡位置,但涉及可動工空間接近飽和,安全起建,一直hold 住先,日後再研究可以擴展,與其懷緬12卡,不如期待幾時可以加到10卡吧,到時睇係韓國車廠願唔願意接單,唔係間間車廠都肯做加購車加的

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]