• 瀏覽: 21,070
  • 回覆: 3
+7
引用:
原帖由 火腿美人回來了 於 2022-5-16 09:50 發表
有一班東鐵乘客係以九龍塘->旺角->過海, 依家直接過海........唔覺會多咗好多乘客...........

D 報紙佬未搭過港鐵............
本身都已經多人, 所以唔覺得而家多咗囉
迫, 好迫, 好X迫, 其實都一樣架

引用:
原帖由 windwater68 於 2022-5-16 13:09 發表

12卡是因為當年kcrc初開時只有紅磡去羅湖兩個主站,為裝多人加上大陸人,才有12卡。現在入到市區,應減卡減意外機會,市區仲可以開多班裝番夠同樣人數。
你講KCRC喎, 九港鐵路有無加車卡我就唔記得啦
但20-30年前大陸D人同而家差好遠啦, 唔好發夢好唔好呀?
一定香港人上去多過大陸人落嚟囉, 當年仲要搬大牛龜電視上去嘅年代,
大陸人嚟香港做乜呀? 自由行??? 佢地好窮, 唔會嚟掃奶粉嗎?

1996年起進行中期翻新延命工程,列車外觀和車廂內部皆被徹底更新.......在列車編組方面,
所有列車均統一為6卡一組,編組可隨意以每6卡為一組調動,全列列車亦統一為共12卡<<<<

因為6係組合, 所以6&12卡, 我住大埔好多年, 大埔站月台用咗最少30+年無改動過
而且東鐵一直沿用有頭等車箱, 佢係用舊車翻新, 不如你講蒸氣化火車啦

引用:
原帖由 wkkenneth 於 2022-5-16 10:30 發表
香討磚家又話東鐵9卡過海會迫爆上唔到車架喎😂
1. 現時無羅湖&落馬洲站, 如果正常, 一定會差好遠
2. 疫情下, 仲有D人WFH, 街都少人咗, 你睇下九巴班次先
3. 屯馬線開通, 唔只係興奮, 過海方法, 由大部份九龍塘轉, 分散晒
有D係鑽石山轉又得, 而家仲可以直達金鐘

引用:
原帖由 山下外圍的裙 於 2022-5-16 12:46 發表
今日金鍾站人流係多左
金鐘係轉車站, 你影月台先有用, 你影出閘? 九龍塘都無咩人出閘, 但月台就勁多人
再講, 今朝係指幾點 6點又係今朝, 9點又係今朝
你話銅鑼灣今朝無人, 但影住6點, 咁梗係人少啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]