• 瀏覽: 21,073
  • 回覆: 82
+7
引用:
原帖由 carol2017 於 2022-6-6 08:36 發表

唔知點解為何過海要 9卡 ?

其實可以分用過海列車 9卡

及非過海列車 12卡

始終 12卡列車載客量多過 9卡列車
因為新站冇法建12卡月台,兼上斜力有限,但12卡非過海列車入唔到紅磡地底月台,地底月台只有9 卡長,去舊月台做總站有以下3點問題:
1.因為分左部分車去做12卡,令到過海班次疏落,將減弱過海功能,形同虛設,你唔好睇小過海段既客洗
2.造成兩端雙總,造成掉頭編排既壓力
3.同站分新舊月台,而且距離相差比較遠,指示容易混亂,乘客都唔知應去邊個月台等車

除此之外,港鐵近期買車比較多,前九鐵營運路綫既各車廠可擺放位置接近飽和,需要更多空間,所以港鐵直接棄用紅磡舊月台,改作擺放東鐵吉車用途,之後有機拆除部分月台騰出更多空間,而家只拆大堂

引用:
原帖由 002534 於 2022-6-6 09:44 發表

因為新站冇法建12卡月台,兼上斜力有限,但12卡非過海列車入唔到紅磡地底月台,地底月台只有9 卡長,去舊月台做總站有以下3點問題:
1.因為分左部分車去做12卡,令到過海班次疏落,將減弱過海功能,形同虛設,你唔好睇小過海段既客洗
2.造成兩端雙總,造成掉頭編排既壓力
3.同站分新舊月台,而且距離相差比較遠,指示容易混亂,乘客都唔知應去邊個月台等車

除此之外,港鐵近期買車比較多,前九鐵營運路綫 ...
建議分兩類列車行駛東鐵線:
1. 9卡 "過海" 列車,終點站至 "金鐘"
2. 12卡 "非過海" 列車,終點站至 "紅磡"

12 卡列車,雖然非過海!相信有一定需求!

引用:
原帖由 carol2017 於 2022-6-6 17:27 發表

無辦法,因為全部新車都係9卡基礎買入,而鐵路公司一般係要幾多買幾多,唔會預士啤俾你砌卡,亦唔會抽部分列車車卡去做12卡,唔同當年千九,千九係因為本來走3條唔同路線,所以全數東鐵千九撥歸屯馬線時係可以調整,但東鐵新車唔係,除左補購車卡,根本係無法調動,因為都要全隊新車不少於9卡

引用:
原帖由 carol2017 於 2022-6-6 17:27 發表

其實你講既野版主已解釋點解唔得了,佢俾我更加專業,我同佢睇法接近

引用:

同埋而家建議都冇用,因為紅磡舊月台同大堂都會永久停止通勤客運服務,大堂d出入閘機都會移除,客服中心全部遷往新月台

引用:
原帖由 002534 於 2022-6-6 18:38 發表

同埋而家建議都冇用,因為紅磡舊月台同大堂都會永久停止通勤客運服務,大堂d出入閘機都會移除,客服中心全部遷往新月台
東鐵線,因為要 "硬闖過海",戴客量反而退步!

究竟,東鐵綫,為市民服務?
或是為創指標而興建?

舊東鐵線,由上水至紅磡,一共有 11個站,全部設計為 12 卡車載客量!

為興建多兩個站:會展、金鐘

將所有站,原設計為 12 卡車,一律改動為 9 卡!

為了加入 2 個站而作出重大變更,是進步或是退步,真係唔知道

引用:
原帖由 carol2017 於 2022-6-6 21:26 發表

或是為創指標而興建?

舊東鐵線,由上水至紅磡,一共有 11個站,全部設計為 12 卡車載客量!

為了加入 2 個站而作出重大變更,是進步或是退步,真係唔知道
你要記住,成個工程既target 都係過海,並唔係減弱過海功能,同高鐵一地兩檢一樣道理,其實MTR 買37列9 卡車已經抵銷返原來28列12卡車既載客量,多左9列,而且全綫已經upgrade 新信號,可以加密返班次同速度,但不包括紅磡舊路軌,舊路軌而家只用作車務調度用, 舊月台用作舒緩泊車空間,而且又焗(全港最焗熱月台就係紅磡站舊月台),我係MTR 都寧願放棄啦,俾乘客去舒服d既新月台上落車

引用:
原帖由 carol2017 於 2022-6-6 21:26 發表

或是為創指標而興建?

成個過海方案係2004年由當時田北辰掌管既KCR 提出既,係建基於沙中線紅磡站3線轉車帶來既人流負荷,同東鐵過海需求大於馬鐵既因素而修改左成個plan,將馬鐵同西鐵連成東西走廊,東鐵過海成南北走廊,12卡轉9卡都係當年既議題之一,都係諗過度過而拍板,重點係唔可以影響過海功能,其實都係合併前KCR 計劃,後來合併後再由立法會通過全部cut 至9 卡既方案,係有法律依據的啊,正常買車卡數一定係跟計劃需求,唔會買士啤卡來哂車廠位的,其實新站係有預留第10卡位置,但涉及可動工空間接近飽和,安全起建,一直hold 住先,日後再研究可以擴展,與其懷緬12卡,不如期待幾時可以加到10卡吧,到時睇係韓國車廠願唔願意接單,唔係間間車廠都肯做加購車加的

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]