• 瀏覽: 21,059
  • 回覆: 82
+7
8點前上車OK唔逼

引用:
原帖由 jim_jim_s 於 2022-5-16 16:10 發表
8點前上車OK唔逼
認真,識搭,一定搭頭班車....

PS  返灣仔餐廳,開 11:00

.

今朝見到連頭等都企滿人。應該要回水!

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2022-5-16 09:36 發表
由新界東北直達港島核心地帶的東鐵綫過海段昨日(15日)正式通車,而今日(16日)是首個上班日運作,為防出現乘客「逼爆」,

由新界東北直達港島核心地帶的東鐵綫過 ...
因為好多人已經失業, 仲邊有咁多人返工.

根本班次夠多怕咩擠擁?

引用:
原帖由 暴龍隊員 於 2022-5-16 14:23 發表

公平D,拆曬D位,一齊由上水,企到金鐘。載客量倍增,地鐵又贏......

遲啲通左關,大陸人都一齊企到金鐘,咁就真公平,無歧視.....

.
仲未計考完DSE,其實係少咗一班學生。
仲有原來東鐵紅磡站得返一條扶梯上大堂,啲膠官以為個個坐東鐵都要過海架?返尖東/紅磡嘅人死晒?
紅磡站仲要啲閘機今日都仲有臨時位,佢地會唔會低估咗紅磡站出入嘅需求?
仲未講今日紅磡大堂出天穚條扶梯壞咗,好壞唔壞,通車第一日上班日先來壞。

嘩!見到好多人由東鐵線直去香港金鐘站轉柴灣線😳

引用:
原帖由 wkkenneth 於 16-5-2022 10:30 發表
香討磚家又話東鐵9卡過海會迫爆上唔到車架喎😂
東鐵線原只行走新界,站和站之間相距甚遠,開車後要近6-10分鐘才到下一站,而且鄉郊地方遼闊,車站在地面,故容許興建較長的車站月台,以配合12節車廂坐更多人。但地鐵走市區,要在地底穿過,挖掘成本極貴,月台越短越好,站和站之間較近,開車後一般3-4分鐘已到下一站,若列車太長,沒足夠距離加速轉頭又要剎車。而且班次密,若列車太長,前後列車距離不足,前車一有事故剎車,好易被後面列車追撞。

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2022-5-16 10:22 發表

咁咪好囉,所以世上係無大白象工程嘅,工程期間都養唔少個家庭啦
非常好既思維,不過井蛙國人好多都吾會明白

引用:
原帖由 暴龍隊員 於 2022-5-16 11:59 發表

其實仲有一招,加設三等車箱,票價平一蚊,車箱不設坐位。載客量立刻上升兩倍。

.
你都傻傻地,為一蚊做三等人,井蛙國人話甘我咪好無面

引用:
原帖由 ie7 於 2022-5-16 19:07 發表

你都傻傻地,為一蚊做三等人,井蛙國人話甘我咪好無面
咁仲簡單,要坐每程加十蚊....

載客實倍增.......

.

引用:
原帖由 carol2017 於 2022-5-16 11:32 發表
東鐵服務質素下降,由 12 卡降至 9 卡
其實講左10幾年,由2004年九鐵決定改由東鐵過海時做既決定,因遷就過海段無法使用12卡,所以要全數用9卡,亦唔可以用12卡係紅磡站轉車,因為統一用新月台,新月台統一係9卡月台,舊月台同大堂需要拆卸作擺放列車用,列車要出場,就要使用渡線前往新月台方向駛去金鐘站由頭接客

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-5-16 17:48 發表

仲未計考完DSE,其實係少咗一班學生。
仲有原來東鐵紅磡站得返一條扶梯上大堂,啲膠官以為個個坐東鐵都要過海架?返尖東/紅磡嘅人死晒?
紅磡站仲要啲閘機今日都仲有臨時位,佢地會唔會低估咗紅磡站出入嘅需求?
仲未講今日紅磡大堂出天穚條扶梯壞咗,好壞唔壞,通車第一日上班日先來壞。
12卡車用左40年,係冇得留低,全部要統一轉用新9卡月台

引用:
原帖由 002534 於 2022-6-2 00:13 發表

12卡車用左40年,係冇得留低,全部要統一轉用新9卡月台
荃灣線都用咗40年,以你嘅理論係咪無得留底?而且40年前嘅十二卡唔係之前退役個車種,35年前坐東鐵仲係黃膠橫排座位,旺角站月台仲有雞批賣可以上車食。
東鐵過海已第三個星期,紅磡大堂仲係用緊加緊出閘機同部份要用暫時閘機,好明顯政府又好港鐵管理層又好,都低估咗係紅磡出閘唔過海嘅乘客量,先會設計個咁低智得一條扶梯上大堂出閘嘅東鐵線月台啦。

引用:
原帖由 cwbguy 於 2022-5-16 18:55 發表

東鐵線原只行走新界,站和站之間相距甚遠,開車後要近6-10分鐘才到下一站,而且鄉郊地方遼闊,車站在地面,故容許興建較長的車站月台,以配合12節車廂坐更多人。但地鐵走市區,要在地底穿過,挖掘成本極貴,月台越短越好,站和站之間較近,開車後一般3-4分鐘已到下一站,若列車太長,沒足夠距離加速轉頭又要剎車。而且班次密,若列車太長,前後列車距離不足,前車一有事故剎車,好易被後面列車追撞。
其實入市區後,得金鐘-會展一個站係你所講嘅近距離,其餘全部都係站與站之間超過2分鐘嘅車程,為咗一個站,犧牲24%嘅載客量,仲要大部份東鐵乘客都用唔到。
朝早上水上車都仲要等2班先上到,第時通咗關真係唔敢想。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]