• 瀏覽: 3,082
  • 回覆: 13
https://youtu.be/Ap9sIxMWBYo

香港唔知有冇咁叻嘅小學雞  進入香討影片區

小神童

三國演義,是萬能key, 可以解讀十字軍東佂,第一二次世界大戰,國共內戰,韓戰,越戰,中東戰爭,海灣戰爭,盧旺達內戰…………

引用:
原帖由 lubet 於 2022-5-15 09:15 發表
三國演義,是萬能key, 可以解讀十字軍東佂,第一二次世界大戰,國共內戰,韓戰,越戰,中東戰爭,海灣戰爭,盧旺達內戰…………
不是三國,而係由春秋戰國到滿清入關嘅2,3千年。日光之下無新事。中國悠悠2,3千年歷史。
你講嘅戰爭,都邊樣中國歷史上未曾發生過

所以中國有3千年歷史,對國際形勢嘅判斷係有優勢

如果習主席都係咁解讀及判斷今天嘅國家及國際形勢,中國人民就大鑊了。😩😩

毛澤東總共讀了17遍資治通鑑,為什麽?

引用:
原帖由 jetflyer 於 2022-5-15 09:51 發表
如果習主席都係咁解讀及判斷今天嘅國家及國際形勢,中國人民就大鑊了。😩😩
咁又係,宜家國際間關係肯定複雜得太多,手段亦千變萬化,竟然仲用三國做對比,跟現實有點兒脫節了。

引用:
原帖由 jetflyer 於 2022-5-15 09:51 發表
最大問題係比喻不倫。曹對荊州、吳都有領土主張。北約有咩?唯一可能比較貼切嘅係吳最後被滅,俄羅斯可能都一樣。

眼仔碌碌真係靈巧。小小年紀的分析和presentation 好過很多成年人啦。
三國演義非常有趣味,後世很多詩詞讚嘆三國風流人物。今人也經常引用名句:
暗渡陳倉
敗走曼城
大意失賓州
把酒論英雄

杜甫的「功蓋三分國」也可應用在老毛。

引用:
原帖由 s-chris 於 2022-5-15 12:22 發表

最大問題係比喻不倫。曹對荊州、吳都有領土主張。北約有咩?唯一可能比較貼切嘅係吳最後被滅,俄羅斯可能都一樣。
北約國家中的波蘭對利沃夫有領土主張,烏克蘭可能面臨西東兩面戰線。

引用:
主席須實際上只有小學程度,但不學有術,在經濟,軍事,文學,音樂,體育,藝術,天台,地理,各領域都有其獨特見解,所以大家不用擔心

引用:
原帖由 6674 於 2022-5-15 17:43 發表
眼仔碌碌真係靈巧。小小年紀的分析和presentation 好過很多成年人啦。
三國演義非常有趣味,後世很多詩詞讚嘆三國風流人物。今人也經常引用名句:
暗渡陳倉
敗走曼城
大意失賓州
把酒論英雄

杜甫的「功蓋三分國」也可應用在老毛。
老毛何止分咁少嘢呀?係鯨呑至岩,比起民國既國土更大,宜家係實質擁有控制,唔同佢一味靠吹去欺騙世人,好多地方從未控制到呢。

引用:
原帖由 發財埋便 於 2022-6-23 15:19 發表

老毛何止分咁少嘢呀?係鯨呑至岩,比起民國既國土更大,宜家係實質擁有控制,唔同佢一味靠吹去欺騙世人,好多地方從未控制到呢。
我嘅意思係 中美俄 三分天下。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]