• 瀏覽: 5,014
  • 回覆: 55
+3
移民搵工對黃絲嚟講絕對係一大難事,話說日前有網民於網上發佈一則招聘廣告,表示希望聘請香港人任客戶服務員,但就「要識講普通話」,待遇相當不俗,年薪有28000英鎊。一向自視過高、歧視普通話嘅黃絲,見到後都雙眼放光,即跪求見工。有內地網民取笑港人「冇骨氣」揶揄「手足」到英國後竟要靠普通話求職,可謂情何以堪。

你老味真係一啲骨氣都冇,淨係知道糧支

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202205/12/AP627ca9b4e4b036dce9ad6f19.html

呢樣又真,今次移民潮班人,大部分來自普通基層區域,例如九龍東,西一帶,食慣懶慣比人服侍慣,坐開巴士,可能車牌都無,自細基層長大,可能連歐美都未去過,你叫佢去歐洲生活一定唔慣,住一排一定走頭,唔同97前班人自細週遊列國,外國長大,見多識廣。

引用:
原帖由 一嗚 於 2022-5-14 20:25 發表
呢樣又真,今次移民潮班人,大部分來自普通基層區域,例如九龍東,西一帶,食慣懶慣比人服侍慣,坐開巴士,可能車牌都無,自細基層長大,可能連歐美都未去過,你叫佢去歐洲生活一定唔慣,住一排一定走頭,唔同97前班人自細週遊列國,外國長大,見多識廣。
所以根本都無腦

咁唔like大陸唔好講普通話,黃人個個都咁無L用

跪求見工啫,老闆一聽啲普通話咁屎梗係唔請啦,黃絲繼續失業!

黃絲為搵銀連尊嚴都可以唔要喇?

引用:
原帖由 阿爾拔 於 2022-5-14 20:49 發表
跪求見工啫,老闆一聽啲普通話咁屎梗係唔請啦,黃絲繼續失業!
未必嘅,老細可能係洋主子呢~佢唔知你普通話咩水平……

引用:
原帖由 黃蛆死全族 於 2022-5-14 20:22 發表
移民搵工對黃絲嚟講絕對係一大難事,話說日前有網民於網上發佈一則招聘廣告,表示希望聘請香港人任客戶服務員,但就「要識講普通話」,待遇相當不俗,年薪有28000英鎊。一向自視過高、歧視普通話嘅黃絲,見到後都雙眼放光,即跪求見工。有內地網民取笑港人「冇骨氣」揶揄「手足」到英國後竟要靠普通話求職,可謂情何以堪。
黃腦殘無骨氣是常識吧

引用:
原帖由 0987654 於 2022-5-14 21:00 發表
黃絲為搵銀連尊嚴都可以唔要喇?
有尊嚴唔會收錢破壞香港啦一班廢物

點夠大陸人爭呀? 😏

他們一向認錢

小黃人又話自己好叻既。

算啦... 係香港個個死撐唔打疫苗..一移民咪又跪底...

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2022-5-14 21:38 發表
小黃人又話自己好叻既。
佢哋最緊要有糧支

黃人會唔會不禮貌對待普通話客人

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]